Rundveehouderij

Achtergrond 577 x bekeken 6 reacties

Te droog of te nat?

Het regent dit jaar maar lichtjes. Ideaal voor de grasgroei en de koeien, maar het stuwmeer wil dit jaar niet vol komen. Dat gaat problemen geven.

De regen heeft lang op zich laten wachten. We konden lange tijd onze wintergewassen niet zaaien, omdat er simpelweg geen vocht in de grond zat. Eindelijk begon het te regenen en binnen een week tijd hadden we onze 300 hectare erwten/haver, tarwe en triticale erin zitten. Daarna hebben we continu aardig regen gehad; de gewassen staan er nu goed bij.
Het droge weer was aan de andere kant wel ideaal voor de koeien. De koepaden bleven mooi schoon en de koeien vertrapten het gras niet.

De regen heeft dat echter aardig veranderd. Binnen een week tijd waren de droge koepaden veranderd in een modderbad en was het soms zoeken geblazen naar een droger perceel. Het aantal mastitis- en kreupelgevallen steeg nogal sterk.

Is het nu te nat of te droog? De lichte regenval houdt de gewassen goed aan de groei, maar de koepaden blijven nat en modderig. Goede gewassen hebben we nodig, zodat we niet al te veel voer hoeven in te kopen. Met modderige koepaden valt wel te leven. De slechtste plekken hebben we verbeterd door de modder te verwijderen en een nieuwe toplaag aan te brengen van zaagsel (zie foto's). We hebben het nu dus aardig onder controle.

Stuwmeer komt niet vol

Een grote zorg is echter dat het locale stuwmeer maar niet wil vol wil komen. De boeren gebruiken water uit het stuwmeer om te irrigeren in de zomermaanden. Zonder dit irrigatiewater lijkt het hier wel een woestijn. Afgelopen week liet Southern Rural Water in de locale kranten weten maar een vulling van het stuwmeer van 30 procent te verwachten! In een normaal seizoen, met regenbuien gedurende de zomer, is 150 procent net voldoende om goed te kunnen irrigeren! Oorzaak is de lichte regenval. Die dringt door in de droge bodem en wil maar niet echt van de heuvels de rivier instromen.

Voer aankopen dreigt

Als het stuwmeer zich niet volledig vult, ziet het er somber uit voor de regio, zeker in combinatie met de lage melkprijs van Murray Gouldburn en Fonterra. Enkel een lage prijs valt voor veel ondernemers nog wel te overzien. Velen zullen wat koeien verkopen, wat minder kunstmest strooien en minder krachtvoer voeren. Een niet gevuld stuwmeer betekent echter dat velen niet genoeg gras kunnen telen, en dus veel voer moeten inkopen. Dat is een dure grap als iedereen voer moet kopen, er is simpelweg niet genoeg aan te slepen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas jan

  Met deze lage melkprijs proberen boeren op allelei kosten te besparen dat gaat zelfs zover om hun eigen personeel te ontslaan. Dan schrik ik wel even van deze foto waar je als boer een berg zaagsel hebt gekocht en verbruikt voor een modderig koepad dat laat juist de kosten stijgen. Als ik boer was in australie dan zou ik de koeien op een betonplaats met afdak opstallen en bijvoeren met kuilgras of gewoon zomerstalvoerdering doen. groeten van klaas jan

 • no-profile-image

  Wim

  Beste Klaas Jan, buiten de Wouden boeren ze op een andere manier, of bijvoeren niets kost.

 • no-profile-image

  Ton

  Beste KlaasJan, even ter verduidelijking. Melkkoeien hier lopen hun hele leven buiten, behalve als kalf en de 2 maal daags 10 minuten durende melkbeurt. Er zijn dus geen mooie lichboxenstallen en dergelijke. Het zaagsel koste ons 1800 dollar en we hebben deze kosten al lang en breed terugverdient door minder kreupele koeien, minder stress en het feit dat we onze voorjaarskalvers langer kunnen doormelken. We hebben niemand op straat gezet en dat zal ook zeker niet gebeuren, we kunnen al het werk immers niet alleen aan zonder personeel. Dus zoals wim al terecht opmerkte, we boeren niet allemaal zoals in Wouden.

 • no-profile-image

  freek

  ja allen de betonlaat en boxen zonder dak voor 1200 koeien kost toch mooi even 600.000 NZ dollar voor die 3 maanden in het jaar dat hij gebruikt word Die soort kosten zou je je niet kunnen permiteren. Het goedkoopste voer is het voer waar de koeien naar toe lopen

 • no-profile-image

  Fret

  zaagsel voor 1800 dollar? Hoeveel, welke kwaliteit en wat voor zaagsel heb je daarvoor? Bevalt zaagsel beter dan bijvoorbeeld hout schilfers of rijsthullen?

 • no-profile-image

  Ton

  Beste Fret, we zitten hier vlakbij de houtzagerijen, tot een aantal jaren geleden was zaagsel gratis aftehalen en hoefden we dus alleen het transport te betalen. Sinds een paar jaar is het niet meer gratis en vorig jaar dus houtsnippers (wat goedkoper was) geprobeerd en dat doen we nooit meer. De snippers blokkeren namelijk alle pompen die de mest uit de wachtruimte en de "underpass" pompen, zelfs nu na 2 jaar kom je nog snippers tegen in de pomp. Vandaar dat we weer overgestapt zijn op zaagsel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.