Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Steegro neemt Vrebamel over

In de particuliere zuivelhandel in Nederland worden de kaarten opnieuw geschud. Vrebamel in Vredepeel heeft afgelopen week haar melkhandel activiteiten overgedragen aan Steegro Dairy in Emmeloord.

Vanaf 1 augustus 2009 zal de melk van de Vrebamel melkveehouders door Steegro worden opgehaald. Steegro Dairy van melkquotumhandelaar en melkveehouder Henk van der Steeg is nog een betrekkelijk nieuwe partij op de Nederlandse zuivelmarkt. Steegro Dairy koopt melk van melkveehouders sinds augustus 2007. Vrebamelk was actief in de zuivelhandel sinds 2001.
Vrebamel en Steegro Dairy gaan de komende jaren de afzetkanalen en opgebouwde kennis nog gezamenlijk inzetten. Volgens de beide partijen is hiermee een grote stap gezet richting een nog betere bediening van de afzetmarkten in binnen- en buitenland.

Sterk wisselende prijzen

Steegro en Vrebamel hebben te maken met de de sterk schommelende prijzen op de zuivelmarkt en zaten regelmatig in elkaars vaarwater volgens René van Bakel. Volgens Jan Henry van der Linde, directeur van Steegro Dairy kunnen ze nu kosten omlaag brengen en opbrengsten optimaliseren. Op die manier denken de partijen een zo goed mogelijke uitbetalingsprijs te realiseren voor hun leveranciers. De melk gaat ondermeer naar verwerkers in Nederland of wordt afgezet op de Europese spotmarkt. Steegro werkt echter zoveel mogelijk met contracten met een langere looptijd.

Belgische melkaanvoer

Vrebamel heeft een melkplas van circa 100 miljoen kilo waarvan enkele tientallen miljoenen in België. Steegro heeft in Nederland een melkplas van circa 30 miljoen kilo. Steegro heeft begin dit jaar circa 60 leveranciers overgenomen van zuivelhandelaar Fabrelac dat van de een op de andere dag de contracten met zijn leveranciers opzegde. Het betrof een melkplas van rond 30 miljoen kilo. Hierbij was er eerst sprake van dat Vrebamel deze melk zou gaan ophalen maar dat werd uiteindelijke Steegro.

Lees ook de interviews met Henk van de Steege en René van Bakel.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    herman

    is de melk mafia nu compleet??????????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.