Rundveehouderij

Achtergrond

Overbodige regels

Rusland is dan wel een land van bureaucraten, maar de regels rond voedselveiligheid en melkkwaliteit zijn veel beter en simpeler dan in Nederland.

Het landwerk was dit voorjaar het welbekende grijp- en graaiwerk. Om de dag regende het. Dat past helemaal niet als je moet inkuilen en dan ook nog een warme kuil moet maken. De baas vond het namelijk nodig de triple-maaier op het andere bedrijf te laten. We konden daardoor alleen over een maaibord van 4,5 meter aan de hakselaar beschikken.
Door de toewijzing van de machines hadden wij geen capaciteit.
Na een week was niet meer dan tien hectare ingekuild, omdat het maaibord niet geschikt was voor gras. Het is namelijk een graanmaaibord met gps.

Op het andere bedrijf nam niemand de leiding en gebeurde niks meer dan af en toe een uurtje maaien en de volgende dag de zaak in ronde balen persen en wikkelen. Deze balen liggen nu, twee maanden later, nog op dezelfde plek als waar de wikkelaar ze heeft afgelegd.

Tijd om eens rond te kijken

Als je buiten niet kunt werken vanwege regen, zoek je werk in de stal. Hier ontdekte ik dat er wel erg weinig vliegen te bekennen waren. Dat had ik in Rusland wel anders meegemaakt. Zouden ze dan zo hygiënisch zijn in de stal? Dat kon ik me niet voorstellen. Zeker niet toen ik terugdacht aan de smerige voergoten van een maand geleden.
Toen ik 's avonds in de melkstal kwam, werd me duidelijk wie er ‘schuldig’ waren aan de slachting onder de muggen en vliegen. Op de buizen bovenin de melkstal zaten drie zwaluwnesten vol met hongerige jongen en oude vogels die af en aan vlogen.
Dat noem ik nu eens biologische insectenbestrijding. In Nederland zal deze methode wel niet toegestaan zijn als men zijn certificering niet mis wil lopen.

Minder, maar betere regels rond hygiëne

In Rusland levert men Europese standaardkwaliteit melk als de melk voldoet aan de gestelde eisen. Hoe je dat als boer regelt is jouw zaak.
Helaas ligt dit voor de Nederlandse veehouder anders. Hij moet de topkwaliteit halen en dan ook nog eens aan allerlei randvoorwaarden voldoen (zoals geen spinnenwebben aan het dak van de melkstal of vogelnestjes). Volgens mij komt daar helemaal geen melk langs!
Zo zijn er wel meer onnozele eisen die geen enkele invloed op de kwaliteit hebben. Dit soort regeltjes zijn opgesteld zodat ze eenvoudig door een leek (controleur) te controleren zijn. In Rusland, het land van bureaucraten, betekent eerste klas melk gewoon dat de melk voldoet aan de eisen van reinheid en celgetal. Niet meer en niet minder.

Nederlandse regels botsen met biologisch

De Nederlandse hygiëne-eisen gaan tegen de zo geprezen biologische bestrijding in. Ik kan het niet meer volgen en wil dat ook niet. Van mij hoeft deze betutteling niet langer. Het kost kruiwagens vol geld en verbetert de voedselveiligheid niet. Nee, doe mij maar een stal die biologisch is ontdaan van muggen en ander gespuis.
Ik moet hier wel bij aantekenen, dat na elke melkbeurt de melkstal en de wachtruimte met de hogedrukspuit worden schoongespoten. Hygiëne boven alles, en dat gaat goed samen met de zwaluwen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.