Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Ons irrigatieseizoen is begonnen

Het is de laatste weken erg droog. We mogen echter pas vanaf 15 augustus water onttrekken aan het stuwmeer. Gelukkig kunnen we water oppompen, en de pomp is net gestart.

In mijn laatste weblog Te droog of te nat vertelde ik al dat het een raar seizoen is qua regenval. De continu lichte regen heeft het gras en de gewassen goedgedaan. Het is nu echter al een meer dan een week droog en de gevolgen zijn direct zichtbaar. Sommige van onze wintergewassen staan er nog goed bij, met nog voldoende vocht in de grond. Op andere percelen is de groei al gestopt en wacht het gewas op regen om de draad weer op te pakken. Daar zit simpelweg te weinig vocht in de bodem.

In de wintermaanden worden de toeleveringkanalen vanuit het stuwmeer drooggezet voor onderhoud. Dat geeft dan het stuwmeer de tijd om weer op te vullen. Normaalgesproken regent het voldoende in de winter en de lente om de grasgroei aan de gang te houden. Vaak is het dan zelfs te nat om gras in te kuilen, laat staan om het te hooien!

Grasland verdroogt

Dit jaar is echter een vreemd jaar. Het grasland begint nu al uit te drogen en als het niet snel regent, kunnen we een goede lente met veel grasgroei wel vergeten. We wachten dan ook, net als de hele omgeving, op de start van het irrigatieseizoen op 15 augustus. Gelukkig zijn wij niet volledig afhankelijk van het stuwmeer, omdat we een groot deel van het water uit de grond kunnen pompen. Daarmee kunnen we nu zo’n 60% van het bedrijf irrigeren.

Op 26 juli hebben we de knoop maar doorgehakt en de pomp gestart. Er wordt namelijk niet veel regen voorspeld . Ook al is het zo droog, het is en blijft riskant om deze tijd van het jaar te irrigeren. We werken hier met vloedirrigatie en de grond wordt dus verzadigd met water. In de winter met koude en korte dagen duurt het nogal lang voor de percelen weer droog genoeg zijn voor de koeien om het te begrazen, zeker als je na het irrigeren een paar stortbuien krijgt. Daarom irrigeren we nu alleen de percelen waar de koeien net uit komen, zodat deze hopelijk voldoende tijd krijgen om uit te drogen voor de volgende begrazing.

Het enige voordeel van de droogte is dat de koepaden er weer goed en droog bijliggen en de koeien ook niet meer in de modder hoeven te liggen. Dat heeft natuurlijk een enorme invloed op het aantal mastitisgevallen en het celgetal.

Foto's: Ton van Dijk

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    arie maas

    ton sucses met irrigeren weet wat het betekend en hoeveel kopzorgen het met zich mee brengt

Of registreer je om te kunnen reageren.