Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Melken over de grens

Wat zou Berts vrouw in Siberie ontdekken? Hoe verloopt de Hongaarse kersenpluk? Blijft de melkprijs in Noorwegen goed? Als was het een soapserie, zo volgen velen de belevenissen van Buitenlandbloggers.

Voor mij zijn alle landen waar regelmatig Buitenlandblogs vandaan komen, van Afganistan tot Canada, een stuk dichterbij gekomen. De inkijkjes via collega boeren in hun avonturen en daarmee in de landbouwsector in hun land zijn uniek.
Ik ben niet de enige die Buitenlandblogs waardeert. Wat begon als een experiment van Boerderij.nl is uitgegroeid tot een pagevisit trekker. De Buitenlandblogs trokken de eerste helft van dit jaar al 400.000 hits op Boerderij.nl. Ik hoop dat boerenbloggers elkaar nog veel mooie verhalen vertellen via Buitenlandblogs

Gesprekken via Internet

Verhalen vertellen deden we al toen we nog in de grot rond het kampvuur zaten. Internet maakt het bereik en de vindbaarheid van die verhalen groter. Daardoor geven nieuwe internet-mogelijkheden een hele nieuwe prikkel aan kennis delen én netwerken. Voortbouwend op verhalen beginnen de gesprekken. Maar niet iedereen is geinteresseerd in álle gesprekken. Co Scholten en ik hebben op een aparte site het initiatief genomen tot een goed gesprek onder collega melkveehouders buiten NL: melken over de grens. Op melkenoverdegrens.nl mag je reacties geven, maar ook zelf berichten of oproepen plaatsen.

Gericht op geëmigreerde melkveehouders

Waarom willen we een aparte site, er zijn toch al veel plaatsen op internet over melkveehouderij? Nieuws en gesprekken onder boeren in Nederland (bij voorbeeld Nieuwsgrazer en Melkquotum prikbord), zijn maar voor een klein deel interessant voor geëmigreerde melkveehouders. Ook het kennisaanbod vanuit Nederland (ASG, MelkveeAcademie, Duurzaam Boer Blijven) sluit lang niet altijd aan. Denk aan (mest)regels, subsidies, beleid en omstandigheden die alleen voor Nederland relevant zijn.

Op melkenoverdegrens.nl komt nieuws dat 100% relevant is voor geëmigreerde melkveehouders. Deze site is ook een logische volgende stap in het kennisnetwerken, waarvan onze Kennisclub in Portugal een voorbeeld is. Ik schreef hier al eens een blog over een meer internationaal kennisnetwerk.

Wat is het toekomstscenario voor Melkenoverdegrens? Dat hangt af van de lezers, van melkveehouders (m/v) over de grens dus. Wordt het opgepakt? Co en ik kunnen het zeker niet alleen.

Van gesprekken naar reizen en barbeques

Ik kan wel zeggen wat mijn toekomstdroom is: Een site waar meerdere levendige gesprekken gaande zijn. Sommige gesprekken zijn naar aanleiding van serieuze onderwerpen over bijvoorbeeld voeding of dierwelzijn, andere lijken meer op borrelpraat. Boeren en boerinnen hebben de regie, maar ook leveranciers en zuivelaars, onderzoekers en studenten mengen zich in de discussies. Co en ik verdienen een redelijke vergoeding aan het helpen organiseren en op orde houden van de site. Er worden regionale bijeenkomsten en studie reizen onderling georganiseerd. En eens per jaar is er een zomer 'meet-up' in Nederland, met workshops en een grote internationale barbeque.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Joshien.
  Je bent met heel wat bezig zie ik.Hoop ook dat het je lukt met Co.Om door te gaan en er wat van te maken waar velen wat aan hebben voor bedrijf en in deze moeilijke tijd voor al ook privé. Wat zijn de boerderij blogs vaak gelezen.En wat heeft de boerderij blog verschillende stadia door gemaakt.Maar nu is het inderdaad een internet pagina die bij de dagelijks lees behoefte hoort.
  En jouw best opgemaakte web pagina hoort er bij velen ook al als dagelijks bij denk ik. Ik zeg vaker er is geen betere uitvinding die door de mens gedaan zijn dan internet en pampers.Zonder internet zou mijn en voor velen de wereld een bekrompen zaak zijn.En zonder pampers zouden moeders de wereld om hun heen verkleinen om dat ze als maar luiers moeten wassen.
  Succes Josien,Wout en Co
  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  casev

  ik lees de buiteland blogs op deze site altijd met Erg veel intresse, en deel je mening, dat het leven in het buiteland zo `n stukje dichterbij komt.

  Ik hoop dat het iniatief van jou en Co slaagt.

  Misschien wel `n tip: Kan het wat overzichtelijker, bv per land of regio ? Nu is alles nog erg door-elkaar, en zeker wanneer de site wat gevulder word.

 • no-profile-image

  riet

  Hallo Josien, ook ik ben een fervente lezeres van de buitenlandbloggers. Heb gekeken op de nieuwe website. Leuk initiatief. Wel 1 advies: indeling per land (bv. Usa/Ohio, Usa South Dakota; Duitsland-Beieren enz) en/of staat/regio en een indeling op onderwerpen: bv. klauwen, welzijn, stalbouw, enz. Zodat je kunt doorklikken naar waar je interesse naar uitgaat. Succes er mee!

 • no-profile-image

  josien kapma

  dank voor de aardige reacties. We hopen vooral dat veel mensen zo nu en dan 'meeschrijven'.
  De 'termenwolk' (tag cloud) onderaan heeft twee functies: in een oogopslag tonen welke termen belangrijk zijn op de site, én een indeling in onderwerpen en/of regios geven die jullie suggereren. Klik maar eens op een van de termen.
  Verder houden we voorlopig toch ook een chronologische orde. Opdeling en overzicht; 't zal wel een beetje een spanningsveld blijven...

Of registreer je om te kunnen reageren.