Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

‘Meer kans op betere melkprijs’

Vrebamel wordt niet verkocht om de nood van Vreba-hoff in de VS te lenigen. René van Bakel vindt ook niet dat hij zijn boeren in de steek laat. Hij wil zijn bedrijf in Vredepeel (L.) uitbreiden naar 3.000 koeien.

Waarom neemt Steegro Dairy Vrebamel over?
,,De belangrijkste reden is dat samengaan op termijn tot een betere melkprijs zal leiden. We opereren beiden al op een kleine markt, gedomineerd door grote spelers. Als je elkaar zowel aan boerenkant als aan afzetkant soms in de wielen rijdt, is dat niet slim. Een andere belangrijke reden voor mij is dat ik zo meer tijd overhoud voor onze eigen veebedrijven. In Vredepeel hebben we de vergunningen rond voor uitbreiding naar 3.000 koeien. De plek waar de melkstal komt is al uitgegraven. Na de bouwvak gaan we beginnen met bouwen. Dat kost allemaal tijd en aandacht. Je groeit niet zomaar van 1.300 naar 3.000 koeien.’’

Heb je niet gewoon geld nodig vanwege de problemen met Vreba-hoff in de VS?
,,Nee, cash is in dit verband niet de reden. Wel tijd. Naast aandacht voor ons bedrijf in Vredepeel zal ik ook onze bedrijven in de VS technisch intensiever gaan begeleiden.’’

Gaat jullie zuivelfabriek Farmer House Products in Horst (L.) ook over naar Steegro Dairy?
,,Nee, die blijft bij ons. Steegro Dairy zal wel de samenwerking met Globe Melk van René van Vleuten in Boxmeer en Overloon overnemen en voortzetten.

Wat wordt jouw rol vanaf 1 augustus?
,,Hetzelfde als nu. De kennis en contacten die ik de afgelopen acht jaar heb opgebouwd zal ik geleidelijk overdragen. Het kantoor hier in Vredepeel krijgt het wel rustiger vanwege minder administratie.’’

Wat verandert er dan voor de Vrebamel-klanten?
,,Niks, alleen het embleem.’’

Heb je niet het gevoel dat je Vrebamel-klanten in de steek laat?
,,Nee, want voorlopig blijf ik erbij betrokken. En wat ik al eerder zei: de overname zal op termijn meer kans op een betere melkprijs betekenen.’’

Je hebt nu acht jaar eigen melk en van anderen verkocht. Hoe kijk je erop terug?
,,Dat er absoluut plek is voor een partij als Steegro Dairy. Ik zie ons in de toekomst wel contracten afsluiten waarin de melkprijs voor een bepaalde periode wordt vastgelegd. Dat gaat echt komen, net zoals in de VS ook gebeurt. Waar we naartoe moeten is een betere margeverdeling in de keten. Als boeren en verwerker moeten we met een afnemer harde afspraken kunnen maken over wie welk deel van de koek krijgt. Natuurlijk is er nu sprake van een overschot aan melk. Maar die rechtvaardigt niet de zeer lage melkprijs van dit moment.’’

Tot slot: waar zal de melkprijs van Steegro Dairy over 2009 op uitkomen?
,,Ik denk 23 á 24 cent.’’

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Van Bakel zit nog in de ontkenningsfase!!!
  Zoals elke melkveehouder legt ook Van Bakel op dit moment geld toe op zijn melk en als je zo groot bent gaat het nog harder. Personeel moet doorbetaald worden etc etc,
  Als je het mij vraagt dan staat het imperium langzamerhand op instorten.
  Niet dat ik daar blij mee ben maar ze komen me de laatste tijd te vaak negatief in het nieuws en waar rook is is ook vuur.

 • no-profile-image

  Geitenmelkfan

  3.000 melkkoeien. Daar heb je inclusief jongvee ongeveer 1.500 hectaren grond voor nodig voor de ruwvoederverkrijging en voor de mestafzet wellicht 2.200 hectaren. Tja dat zal de vrede in de Peel doen bewaren. De vergunningen zijn rond. Ben benieuwd hoe dat zit met de ammoniak en de Natura 2000. En dan de inpasbaarheid van de stallen in het landschap. Mooie koeientuin op papier gezet. Hoe gaat het eruit zien. De melker wordt nu vervangen door een robotgroepje?

 • no-profile-image

  harm

  Er grappig dat de mensen van van Bakel nooit lachen op de foto.... wat is de drive van deze mensen om te groeien en te groeien, vindt het eerder zielig dan stoer!

 • no-profile-image

  Boerke

  Och, de gebroeders kopen alles op. Zal het ooit zover komen? Ik hoop het voor hun, maar ik betwijfel het...... Hoogmoed komt voor de val, hun achterbuurman dacht dat het ook zo ging met de aardappelen!
  Laat ze bouwen, en over vijf jaar weten we meer. Maar ja als een van die Van Bakeltjes praat over hun avonturen in Amerika, dan is het daar helemaal het einde. Wel raar, dat juis zei hier explosief groeien. Lef? Nee, zekerheid hier meer niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.