Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Hersentumor of een lage prijs?

Lage prijzen zijn niet erg. Hongerige kindjes in Afrika, da’s pas erg. Ja, zo kun je alles wel weg relativeren.

Als ik een boerin aan de lijn heb om te vragen of zij en haar man op willen treden in de rubriek Man en Vrouw, begint ze hard te lachen. Nee zeg, daar vinden ze zichzelf helemaal geen types voor. En trouwens, het verzoek komt ook erg ongelegen. Ze hebben juist te horen gekregen dat ze moeten verkassen omdat op de plek van hun bedrijf een snelweg is gepland.

Dat is nogal wat en dat vindt ze zelf ook. Zij en haar gezin wonen in een eeuwenoude boerderij, met bijzondere tegeltjes aan de muur en zo nog meer authentieke kenmerken. Dat alles gaat over twee jaar ijskoud tegen de vlakte. Voor een snelweg. Belachelijk, vindt ze het en ik kan me dat goed voorstellen. Wie aan je huis komt, komt aan jezelf.

Toch vindt ze dat er ergere dingen zijn. Ze werkt in de verpleging en als ze iemand moet verzorgen die gaat sterven aan een enorme hersentumor, dan is verhuizen nog niet zo’n punt.

Ik vind dat geen vergelijking. Op die manier kun je alles wel weg relativeren. Als je het zo bekijkt, is een lage opbrengstprijs voor landbouwproducten ook niet erg. Hongerige kindjes in Afrika, dat is pas erg. Maar dat die boerin en haar gezin hun boerderij uit moeten, is óók erg. Helemáál vanwege zoiets onzinnigs als weer een extra stuk asfalt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Fret

  weet je wat ook erg is... Al die mensen die in de file staan. Die zouden erg blij met een stukje asfalt zijn....

 • no-profile-image

  wereldburger

  wat een slecht verhaal ze wordt toch gewoon schadeloos gesteld voor de aanleg van de weg

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Margreet, je hebt uiteraard een punt. Alles kan altijd erger. Als je één been breekt hadden dat er ook twee kunnen zijn, maar je had ook wel dood kunnen zijn, maar je hele leven gehandicapt of als kasplantje is misschien wel even erg?!? Alles doodrelativeren is niet goed. Maar het beste vindt ik over het algemeen om het oordeel aan de betrokkene zelf over te laten.

 • no-profile-image

  gert

  Manke vergelijking,zo ken ik er nog wel een paar

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Laat de snelweg maar komen!!! Ik wil nog een nieuwe stal en de keuken is volgens mijn vrouw al lang versleten. Niet verkeert zo'n verplaatsing.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Margreet, zo zie ik het ook hoor! Je hebt een prachtig stukje ERFgoed, geërfd dus, van vader op zoon, generatie op generatie. Elke generatie heeft er een stukje aangebouwd, een stukje persoonlijkheid nagelaten. Hard gewerkt om alles te behouden, voor de nakomelingen. En dan word er opeens beslist dat je eruit moet, voor een stomme snelweg! Mensen die op dit bericht reacties schrijven, verplaats je eens in een ander! Dat die vrouw dat zegt, dat er nog ergere dingen zijn, dat zegt ze alleen om de pijn wat minder te maken. En Ik kan dat weten!!!!!

 • no-profile-image

  Thinking Forward

  Juist Monique!
  Generaties lang is er uitgebreid en bij gebouwd. Dankzij de vergoeding van de weg kan deze generatie nu de grootste stap voorwaarts van alle generaties maken!

 • no-profile-image

  boerin

  en wat als je het beiden hebt een hersentumor en een lage melkprijs.
  Hoe dan ook je zult er zelf altijd het beste van moeten maken

 • no-profile-image

  Boertje uit het Oosten

  Kom op zeg Magreet, het gaat 1 jaar slecht in de melkveesector en lees alleen maar artikels over de lage melkprijs. Goed deze is niet hoog, maar iedereen heeft toch gesprek met de banken.
  Kijk eens naar de varkensector daar is het al jaren slecht.
  By the way ik heb een (goedaardige)hersentumor gehad en vroeger ook nog leukemie. Hebben we allemaal gehad en kijken verder nu de toekomst in. We incaseren gewoon en waarderen heel erg de goede dingen van het leven.
  Laten we nu eens een keer op houden met artikels over lage melkprijzen, laat i.p.v deze mensen contact opnemen met de supermarkten en Brussel!!
  Ga ik intussen eens verder in de boekhouding kijken wat de abonnementen van de vakbladen me kosten, zal vast wel meer zijn dan de kostprijs van zo'n blad.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  John Berger heeft dit al jaren geleden voorspelt in zijn boek.Boeren hebben door de eeuwen altijd weten te overleven.Nu met deze EU gaan alle normale economische wetten niet meer werken.Dus we hebben nu met een zieke sector te maken.Het is natuurlijk niet normaal om bij vraag uitval 2 procent extra melk in de mark te pompen dan blijft er niks over van de melkprijs.Dus boeren moeten afhanklijk worden van EU-subsidies.Al met al een zieke boel daar in Brussel.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  ....????? Dit artikel gaat toch over onteigening, niet over melkprijzen?????

 • no-profile-image

  boerin

  Geluk is niet te koop. En de waarde van ERF-goed is niet in waarde uit te drukken. Op het moment dat er een prijskaartje aan hangt is het waardeloos/wegwerp-artikel geworden.
  Inderdaad gezondheid en eten is nog belangrijker; want het laatste nachthemd heeft geen zakken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.