Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Groot verschil in melkprijzen

Het ziet er niet goed uit hier in Australië. De openingsprijzen in het nieuwe melkseizoen zijn niet om over naar huis te schrijven.

Het melkprijzenseizoen loopt hier in Australië van 1 juli tot 30 juni. Iedereen was gespannen in afwachting van de openingsprijzen van het nieuwe seizoen. Murray Goulburn en Fonterra openden vrij vroeg. Dairyfarmers, hier in de volksmond Rosedairy genoemd, liet maar op zich wachten. Wij leveren melk aan zowel Murray Gouldburn als Rosedairy.

De verschillen in de prijzen bleken groot. Murray Goulburn, een van de grotere afnemers van de melk, opende met $2,79 per kilo vet en $7,00 per kilo eiwit. Rosedairy daarentegen opende met $4,20 per kilo vet en $9,45 per kilo eiwit! Deze prijzen gelden enkel voor de start en het einde van het seizoen. De prijs valt nogal in de voorjaarsmaanden en gaat dan langzaam weer omhoog richting het einde van het seizoen.

Het verschil wordt vooral veroorzaakt door de afzetkanalen. MG exporteert voornamelijk, Rosedairy houdt het bij de nationale markt. Omdat wij produceren voor beide afnemers zitten we dus niet verkeerd. Het wordt echter voor velen onder ons een moeilijk jaar om voor de prijzen van MG te produceren. Overigens opende Fonterra niet veel hoger dan MG.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Hoeveel is dit per liter in euro's?

 • no-profile-image

  binnen

  beste Ton,
  leg aub eens uit hoe het systeem werkt met 2 afnemers. halen ze om beurten een tank melk op of vanaf verschillende locaties?
  Staat er in de contracten hoeveel melk geleverd moet worden?

 • no-profile-image

  Fret

  Reken maar uit, 1 dollar is momenteel 0.565 euro.

 • no-profile-image

  Ton

  We werken hier met drie bedrijven samen, het grotere bedrijf levert aan MG en de twee kleinere aan DF. Geen ingewikkelde constructies nodig dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.