Rundveehouderij

Achtergrond

Erop uit met de vrouwen!

We komen vier keer per jaar een dag lang bijeen om iets van elkaar te leren. Dit keer zien we rond Marvão dat passieven, passievolgers en oppassers de nieuwe permanente bewoners van Europa’s platteland zijn.

‘Net alsof we vakantie hebben.’ Smullend van vers gegrilde sardientjes en sangria kijken we - twee (Nederlandse) vriendinnen die hier ook boerin zijn en ik - elkaar glunderend aan. Het is de avond voorafgaande aan een ontmoetingsdag met ons vrouwennetwerk RedeNED. Hoewel we in één dag heen en weer hadden kunnen rijden, hebben we de gelegenheid te baat genomen voor een hotelnachtje en avondje samen uit.

‘RedeNED is een netwerk (Portugees: ‘Rede’) voor Nederlandstalige (NED) vrouwen in Zuid-Portugal die betrokken zijn bij het platteland. We komen vier keer per jaar een dag lang bijeen om iets van en met elkaar te leren. Tevens hebben we een internetforum.’ Zo luidt de officiële omschrijving en zo is het ook. Ook dit keer hebben we een heerlijke dag, zonder bedrijven, gezinnen en andere polonaise; even eruit met de vrouwen.

Marvão, een prachtig dorp

De reis ging dit keer naar Marvão. Het is een schitterend dorp dichtbij Spanje. Prachtig kasteel, mooie omgeving. Een rijke geschiedenis die zichtbaar wordt door neolithische, Romeinse, Moorse en joodse overblijfselen. Vier heel verschillende geologische formaties komen bijeen: leisteen (schist), graniet, kalksteen en een vulkanisch gesteente dat weerbarstig en altijd dwars omhoog uit de heuvels steekt.

Yuppen uit Londen

Met al die stenen en heuvels is het niet goed boeren rond Marvão. In de omgeving wordt schapenkaas gemaakt, net als vroeger. Maar de olijven van de oude olijfbomen worden niet langer geplukt. De enige olijven die nog geplukt worden zijn te vinden bij de Schot die voor ons optrad als vogelgids. Hij heeft namelijk toegang tot wwoof'ers. Dit zijn vrijwilligers die tegen kost en inwoning bereid zijn mee te werken op biologische boerderijen. Hij vertelde ons dat hier yuppen meewerken die in het financiële hart van Londen werkzaam zijn. (Ben benieuwd of de kredietcrisis een goed of slecht effect op zijn olijvenoogst zal hebben. Is het ook nog leuk om olijven te plukken als het door bezuiniging gedreven wordt, of althans die schijn kan wekken?)

Brood op de plank

Dit soort dagen organiseren we met kleine groepjes, informeel, voor elkaar. Dit keer werd de dag georganiseerd door een groepje Nederlandse vrouwen dat is neergestreken in het ook al zo mooie dorp Castelo de Vide. Zij hebben allemaal 'het roer om' gegooid. Ze genieten in deze nieuwe omgeving van een evenwicht met andere accenten dan waar het in het jachtige Nederland vaak om draait. Om brood op de plank te krijgen en om een verbinding met de omgeving aan te gaan heeft er één een tandartspraktijk, twee anderen een homeopathische ‘health shop’ en nog weer een ander een restaurant. Hun inzichten over gezond leven - door gezond eten, beweging en natuurgeneeswijzen - zijn zo oud als de weg naar Rome. Maar veel mensen zijn daar ver vanaf geraakt en de werkwijze van deze vrouwen wordt als vernieuwend ervaren. Hun klanten zijn zowel autochtonen als nieuwkomers. Door onderling naar elkaar door te verwijzen helpen ze elkaar. Bewonderenswaardig om te zien met hoeveel passie ze bezig zijn. Ze brengen nieuw elan in de omgeving, maar economisch gezien is het niet altijd makkelijk.

Toekomstige bronnen van inkomsten

Ik verwonder me over hoe het gaat met perifere plattelandsgebieden zoals deze. Vergrijzing en een gebrek aan banen maken het lastig om een goed niveau van voorzieningen te behouden. Wie zorgt er straks voor het uitgestrekte, prachtige, maar niet economische rendabel te bewerken landschap? Wie wonen hier over 15 jaar en waar leven ze van?

Eigenlijk tekent het zich al af: een groep oudere autochtonen en een groep buitenlanders/nieuwkomers. En dan nog een groepje mensen dat de tuinen, hobbyboerderijen en zwembaden van alle vakantiehuizen op orde kunnen houden. Mensen die het haardhout kunnen leveren en die braam en distel zo nu en dan terugdringen. De belangrijke bron van inkomsten is het onthalen van bezoekers, zoals tweedehuiseigenaren, rustzoekers, kunstenaars, toeristen en vogelaars. Passieven, passievolgers en oppassers, zijn dat de permanente bewoners van Europa’s platteland?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.