Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Democratie? Ammehoela!

Corruptie en machtsmisbruik zijn nog steeds schering en inslag in Centraal Azië. En het westen knijpt een oogje dicht om zijn eigen belangen veilig te stellen.

De verkiezingen of wat ervoor door moet gaan zijn hier in Kirgizië weer voorbij. Natuurlijk heeft de zittende man zoals verwacht gewonnen. Alle beschikbare overheidsmiddelen en kanalen stonden tot zijn beschikking, dus niet winnen was eigenlijk niet mogelijk. En wij in Nederland maar kijken waar de centjes in de partijkassen vandaan komen om onze democratie te waarborgen.

Er kwamen hier wel wat verkiezingswaarnemers, maar die zien alleen maar wat er op de dag zelf gebeurt en missen alles in de aanloop tot de verkiezingen. Als je dan campagne voeren vanaf 4 dagen voor de verkiezingen als een 'afkoelperiode' verbiedt, zien die waarnemers weinig.

Vandaag, de dag na de verkiezingen, liep ik op de markt en werd twee keer aangehouden door politie om mijn paspoort te laten zien. Als je hier voor het eerst komt, geen russisch spreekt en door die petten wordt aangehouden ga je als buitenlander maar gauw weer terug naar je hotelkamer, dus zie of hoor je weinig tot niets over onregelmatigheden.

Euphemismen te over

In het vakjargon noemen de diplomaten dit staatsbestel een managed democracy. Smeergeld vragen wordt in het ontwikkelingswereldje vaak rent seeking behaviour genoemd. Jaja, zo lust ik er nog wel een paar. En alhoewel de OECD al gemeld heeft dat er op grote schaal gefraudeerd is in deze verkiezingen, zal dat waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor de uitkomst. Overdoen zou toch maar hetzelfde resultaat geven: de zittende mannen (nooit vrouwen) hier zitten allemaal rotsvast in het zadel, de meesten al van voor de val van het communisme. Ze verzekeren zich er vaak op grove manieren van dat de oppositie geen kans maakt en deinzen er niet voor terug de grondwet te veranderen zodat ze meer dan 2 periodes hun volk kunnen 'dienen'.

Ons belang in deze regio

Ik hoor mensen al denigrerende opmerkingen maken van “'ja, wat kun je anders verwachten in dat soort landen?” Goed, de landen in Centraal Azië zijn nu een kleine 20 jaar voor het oog van de wereld 'bevrijd' van het communisme, maar nog niet van de toen gebruikelijke methodes om aan de macht te blijven en het volk machteloos te laten toekijken. Ze hebben onze hulp nodig om daar vanaf te komen.

We blijven met zijn allen rustig en lustig zaken doen met deze landen. Ze hebben immers grote voorraden gas en olie, 25% van de wereld uranium voorraad, er moeten olie- en gasbuizen doorheen om energie voor het vrije westen veilig te stellen. Ook moeten onze soldaten daar aankomen en getraind worden voordat ze naar Afghanistan gaan, tankervliegtuigen staan er opgesteld om ook onze F16’s af te tanken in de lucht en ga zo maar door.
Dus als deze heren presidenten hier onze belangen dienen zullen de westerse leiders veel met de mantel der liefde (of met een olie slik?) bedekken en gaat het managed democracy systeem gewoon verder. Als we indirect maar onze belangen veilig stellen en daar zorgen de zittende heren voor. Want onze belangen hebben we in veel gevallen ook hun persoonlijke belangen gemaakt: de ene hand wast de andere!

In Afghanistan zal het anders gaan

Maar in Afghanistan, waar de zittende man ook door het westen gedoodverfd wordt om te winnen op 20 augustus, zou het nog weleens anders kunnen uitpakken dan we verwachten. De Afghanen zijn waarschijnlijk veel democratischer ingesteld dan de door 60 jaar communisme murw geslagen inwoners van de Centraal Aziatische “Stans”. Een kandidaat die de corruptie aan de kaak durft te stellen, de macht van de president wil inperken en de rol van het parlement (volksvertegenwoordigers!) wil uitbreiden, die provinciale leiders wil laten verkiezen in plaats van door de president benoemen, doet het opeens erg goed en krijgt veel kiezers op de been.
De support van de Pashtuns voor de zittende president als een van hun wordt in het westen overschat. Tijdens de 8 jaar van zijn bewind is hun leven alleen maar slechter en de toestand onveiliger geworden. De strijd die gelukkig steeds vaker oorlog genoemd wordt, wordt letterlijk en figuurlijk over hun hoofden uitgevochten. Het enige wat iedereen in Afghanistan wil is vrede en een eind aan de buitenlandse inmenging.

Ik hoop dat het westen, inclusief Nederland, de wensen en de belangen van de Afghanen voorop stelt en onze belangen in de regio op de tweede plaats. Het westen moet op een correcte wijze deze jonge 'democratie' helpen managen, ook als iemand wint die niet de westerse favoriet is. Afghanen zullen zelf het met elkaar eens moeten worden en daar hebben ze geen heavy hand van buitenaf bij nodig, maar slechts een helpende hand.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bert

    Anton
    En weer eens maak je de lezers bekender met het echte leven in Centraal Azië en Afghanistan. In Kazakhstan gaat het exact het zelfde als je in je blog schrijft.En het is om dat er olie en gas is. anders zou niemand er van gehoord hebben.misschien beter geweest voor de lokale bevolking.en minder kopzorgen voor de president.ha ha.
    Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.