Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Botte boeren

Als het aan sommige boeren ligt, is geld de oplossing voor alles. Mooi niet dus.

Van de reacties op mijn vorige weblog sloeg ik steil achterover. Ik ben heus wel wat gewend. Scheldpartijen en zo. Maar dit sloeg alles.

Ik schreef over een boerin die juist de mededeling had gekregen dat het bedrijf van haar en haar man moet verkassen omdat op hun plek een snelweg komt. Dat hakte erin. Het is nogal wat als je huis tegen de vlakte wordt geschoven. Maar wat vonden enkele reageerders? Dat ze niet moest zeuren en dat ik er geen sentimentele verhaaltjes over moest schrijven. Er was immers niks aan de hand? Deze mensen werden toch uitgekocht? Financieel gecompenseerd? Nou dan!

Wat een harteloze mensen zijn het die zulke dingen zeggen. Zijn dat de boeren die tijdens de varkenspest beweerden dat ze zoveel om hun dieren geven? En tijdens de mkz tranen lieten om hun koeien waarvan de genen al generaties lang in de familie waren? Daarvan zeggen anderen toch ook niet: kom kom, niks aan de hand, je koopt toch gewoon een andere koe.

Hopelijk zijn deze botteriken uitzonderingen. Sterker nog, ik hoop dat deze reageerders helemaal geen boeren zijn, maar mensen van buitenaf die niet begrijpen dat het wél erg is als je huis en haard moet verlaten, ook al krijg je er zakken met geld voor.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  K.B

  Deze "botte" boeren hebben meestal zelf nog niks meegemaakt.
  Als het hun overkomt is de wereld te klein,
  wij hebben diverse dingen zelf meegemaakt en de buitenwacht keek daar nogal laconiek tegenaan. We hebben zelf gevochten en de last gedragen. Zijn er eindelijk iets op vooruit gegaan, nu zijn ze jaloers en hoor je niets meer van ze.
  Uiteindelijk wordt je zelf eigenlijk weer bot over zulke mensen, een oplossing voor je eigen botheid is dan slecht te vinden.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Ja Margreet daar ga je dan. Regelmatig nogal bot en kort door de bocht om anderen te kwetsen. Nu je een keer de reacties tot je door hebt laten dringen heb je nog niet door dat je dat aan je zelf te danken hebt. Je hoort mij toch ook niet klagen dat anderen van mij vinden dat ik negatief doen? Natuurlijk niet, dat is niet mijn probleem van van de anderen. Ga maar eens over om positief te denken en doen, en je leven is een stuk aangenamer.

 • no-profile-image

  vakman

  De ambtenaren die met de onteigeningswet in de hand een snelweg over je huis plannen zijn dus ook behoorlijk botte mensen. Zo niet botter dan botte boeren. In tegenstelling tot de reageerders van de vorige weblog roepen die "harteloze" ambtenaren namelijk nog veel harder dat alles financieel gecompenseerd wordt.

 • no-profile-image

  riet

  Heb even de reacties teruggelezen op je vorige artikel Margreet. Je kunt het bot noemen zoals jij schrijft, je kunt het ook nuchtere en realistisch noemen. Natuurlijk is er de andere, emotionele kant dat het jammer is van erfgoed en alles, maar gezondheid naar lichaam en geest is echt belangrijker hoor dan dat erfgoed. maar als je pas iets schokkends meemaakt op oudere leeftijd, ja dan vind je dergelijke dingen heel erg. Als je jong bent en al schokkende dingen hebt meegemaakt word je nuchter, realistischer en reëel. Je weet je prioriteiten te stellen en ja, de een noemt dat bot, een ander realistisch. mensen zijn niet allemaal gelijk. En wat 'vrijgezel nijkerk' schrijft, over je eigen botheid: ja, sommige van je columns zijn dat inderdaad. Maar ook dat is een kwestie van smaak... persoonlijk geef mij maar zo'n verfrissende columnschrijfster als een collega van je in de boerderij, doorspekt met humor, dat geeft altijd een lach ook al zijn er voor de rest sombere prijzen, het kikkert toch ff op!

 • no-profile-image

  koeien

  Dat heeft Riet goed opgemerkt! Columns van Margreet maken altijd negatief. Lees haar laatste werk het weekblad De Boerderij, het begint positief, maar eindigt toch weer negatief voor ………………..de boer!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hoi Margreet, hier een advies voor jou: Geniet van de positieve reacties en leer van de negatieve, en(!!!!) zet dat laatste weer in iets positiefs om. Er zijn altijd mensen die het prettig vinden om anderen onderuit te halen dat lees je ook in reacties op artikelen door anderen geschreven. Neem nu zo'n artikel over (beginnende) boeren in nood door lage melkprijzen, het is niet te geloven hoe hard sommige reacties zijn. Je moet het maar zo zien: deze personen weten niet beter, willen op deze manier hun fustraties kwijt. Daar kan ik niets aan veranderen en jij zeker niet! Deze boeren hebben één ding niet geleerd en dat is solidair zijn ten opzichte van boeren. JAMMER want daarmee kan je echt wat bereiken. Mannen reageren vaak zakelijker op bepaalde onderwerpen dan vrouwen. Ik persoonlijk wist precies waar die vrouw in je vorige column het over had en heb precies hetzelfde gereageerd toen we in die situatie zaten "het kan nog erger".
  Je krijgt reacties en of die nu positief of negatief zijn, het wil zeggen dat je columns worden gelezen!
  Hopelijk heb ik je hiermee een hart onder de riem gestoken.

 • no-profile-image

  uitgekocht

  GELD MAAKT WEL DEGELIJK GELUKKIG

 • no-profile-image

  Fret

  Nou, nou, zoveel gescheld kan ik niet terugvinden in de reactie op het vorige artikel, Magreet. Overdrijven is ook een vak.
  En uitgekocht worden is vaak een mooie mogelijkheid om de boel goed te herorganiseren. Maar als je door sentiment op je oude stek blijft zitten en je daar niet de mogelijkheden heb die je elders wel hebt....ben je niet goed bezig!

 • no-profile-image

  econoom

  een huis is van koud steen
  en een dier heeft een warm hart
  die snelweg is een verbetering voor de samenleving nu zijn ze zielig straks rijk en gelukig

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.