Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Blokkeren supers werkt in België

Belgische supermarkten komen met geld over de brug voor een hogere melkprijs. Boeren beuren hierdoor 2 cent per liter extra. Opmerkelijk!

Belgische supermarkten stellen 14 cent per liter verkochte consumptiemelk beschikbaar via een fonds. Het totale bedrag van €33,6 miljoen komt uiteindelijk neer op 2 cent per liter geproduceerde melk in België.

Wekenlang actievoeren tegen de lage melkprijs mondde deze week uit in blokkades van verschillende supermarkten in België. Na harde woorden over en weer is afgelopen donderdag toch een akkoord bereikt. De koepel van supermarkten, Fedis, heeft afspraken gemaakt met de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). De koepel van zuivelbedrijven BCZ-CBL sluit zich aan bij het akkoord.

Akkoord voor zes maanden

Het akkoord geldt in principe voor de periode van 1 juli tot 31 december 2009. De Boerenbond en ABS hebben toegezegd inspanningen te doen voor kostenverlaging op boerderijniveau en alle acties stop te zetten. Daarmee is de druk even van de ketel. De vraag blijft natuurlijk wat er daarna gaat gebeuren, nog afgezien van het feit dat ook via dit akkoord de melkprijs veel te laag blijft. De hoeveelheid consumptiemelk die in België wordt geproduceerd (± 700 miljoen kilo) wordt niet volledig in België verkocht. De totale melkproductie in België schommelt rond de 3 miljard kilo.

Hogere prijs in Duitsland van korte duur

De vergelijking met prijsverhogingen in Duitsland in 2008 dringt zich meteen op. Daar verhoogden de supermarkten vorig jaar juni na de melkleveringsstop ook de prijzen van onder meer consumptiemelk en boter, met de belofte deze door te betalen aan de melkfabrieken. Dat betekende echter alleen voordeel voor fabrieken en hun leveranciers die ook deze producten leverden. Al in de loop van 2008 werden de prijzen weer verlaagd, met als dieptepunt de prijsonderhandelingen dit jaar. Het Belgische akkoord is in die zin een stuk beter, omdat de hogere prijs voor consumptiemelk wordt omgeslagen naar alle geproduceerde melk. Het is ook beter dan de Franse prijsafspraak van een minimummelkprijs voor melkveehouders van 28 cent per kilo. Daar is het de grote vraag of alle fabrieken dat wel kunnen opbrengen in de huidige markt.

EU buitenspel

Bij dit soort afspraken komt meteen de kartelwetgeving om de hoek kijken. Volgens de Belgische Boerenbond levert dat geen problemen op in België. De vraag is nu hoe de EU-commissie daar tegenaan kijkt. De EU laat zich wat dat betreft niet zo makkelijk buitenspel zetten. Duidelijk is in ieder geval wel dat de marges van de supermarkten ook bij eurocommissaris Fischer Boel hoog op de agenda staan. Ze zei deze week in haar blog dat ze de margeverdeling binnen de zuivelketen niet van het radarscherm laat lopen.
Het Belgische akkoord laat in ieder geval zien dat er beweging zit bij supermarkten, ook al rekenen zij het door aan de consument. Wat dat betreft is het een opmerkelijk akkoord en lijken harde acties in België te werken.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan

    haha 2 cent achja het is wat! zal leuk zijn als het in nederland ook zal gebeuren, maar de LTO zal daar niet voor zorgen want ze zullen wel op vakantie zijn, of ze zullen het een slecht plan vinden.

  • no-profile-image

    Hans

    Ja mensen als SJ Schenk maken zich liever druk om hun baantje dan de mensen waarvoor de "de belangen behartigen"

Of registreer je om te kunnen reageren.