Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Zand prima zaagselalternatief

Zand is het beste alternatief voor zaagsel in de ligbox. Andere alternatieven zijn vaak goedkoper, maar brengen ook meer risico’s met zich mee.

Zaagsel is een veelgebruikte boxbedekking om de uiers gezond te houden. Het zorgt voor een goed koecomfort en het geeft geen problemen bij de verschillende mestsystemen. Nadelen zijn er ook: zaagsel kan bacteriën bevatten die mastitis veroorzaken, zoals Klebsiella.

Het beste alternatief voor zaagsel is zand. Het koecomfort is uitstekend en bovendien is zand geen speeltuin voor ziekteverwekkers. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid mastitisverwekkers in zand duidelijk lager ligt dan bij andere alternatieven. Een nadeel van zand is dat het zich ophoopt in mestbassins. Dat zorgt voor slijtage bij mestverspreiders, -schuiven en pompen.

Goedkoper en risicovoller

Andere zaagselalternatieven zijn vaak goedkoper, maar brengen ook meer risico’s met zich mee. Dat geldt vooral voor gedroogde of gecomposteerde mest. Dat is geen ideaal product. Gft-compost kan in de toekomst wél een prima zaagselalternatief worden. Maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  huub

  Het beste alternatief voor zaagsel is paardenmest, het is gratis, heeft geen negatieve eigenschappen, en zorgt voor een goede uiergezondheid (celgetal +/- 100 op ons bedrijf)

 • no-profile-image

  johan

  een ander alternatief is gemalen papier neemt veel vocht op en is goedkoper als zaagsel.

 • no-profile-image

  mark

  wie heeft er ervaring met zand in de ligbox. Hoe zit het in de praktijk met comfort en hygiene?

 • no-profile-image

  Boer

  De Amerikanen gebruiken vaak zand.Voordat de mest in de opslag gaat wordt het in een seperator gedaan waar het zand er uit gehaald wordt.Dat zand wordt uiteindelijk weergebruikt in de boxen.Volgens mij staan er filmpjes van op youtube en op het land TV.

 • no-profile-image

  Rienk Zwaga

  Recybed animal bedding is een prima alternatief voor zaagsel. Door de goede absorbtieeigenschappen houdje de box goed droog.De Ph is neutraal en door goede drogende eigenschappen daardoor ook niet pretig voor de mastitesvvewerkers. Recybed is klebsiella vrij. Is zuinig in gebruik en goedkoper in aanschaf dan zaagsel. Voor meer info, Handelsonderneming R. Zwaga. Kijk ook op www.zwaga.biz

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.