Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Wetten en corruptie

Een deel van de wetten stamt hier nog uit de Sovjet-tijd. Dat is onwerkzaam in deze tijd waar alles zo efficiënt mogelijk moet. Het leidt tot ‘vriendendiensten’.

Hier in Rusland moet je een trekkerrijbewijs hebben. Voor Russen volstaat het niet om een rijbewijs BE te hebben. Maar voor mij als buitenlander, met een internationaal rijbewijs (gekocht bij de ANWB) is het wél toegestaan.
Het is zelfs de vraag of een Rus met een trekkerrijbewijs voor Belarus wel op een Claas of John Deere mag rijden. Volgens oude regels is hij niet bevoegd om op een Kirovits (kniktrekker) te rijden, want dat vereist een speciaal rijbewijs.

Deze situatie doet mij altijd denken aan mijn militaire diensttijd. Het rijbewijs voor een speciaal type vrachtwagen gold niet voor een ander type, het rijbewijs voor de ene speciale jeep gold niet voor een ander type jeep. In Rusland is dit tot in het extreme doorgetrokken en nu in de ‘nieuwe wereld’ wettelijk nog niet aangepast.

Iedereen formeel strafbaar

Door personeelsgebrek en het optimaal inzetten van het personeel is in principe ieder bedrijf wettelijk strafbaar. Bij Kaluga Agro wordt gemolken. Als de melksters afwezig zijn, dan nemen de inseminator en voerder het over. Enkele jaren geleden was dat ondenkbaar. Ieder had zijn taak en je deed ook niet meer dan omschreven in je takenpakket, met andere woorden: datgene waarin je was afgestudeerd. Als er geen voerder was, dan kregen de koeien geen vreten.

Geluk een handje helpen

In Nederland klagen we graag over de bureaucratie. Nou, hier is die nog erger. Gelukkig is er veel te regelen met chocola, cognac en roebels. Waar je voor moet kiezen hangt een beetje af van de zwaarte van de overtreding en of we te maken hebben met een man of vrouw die we gunstig moeten stemmen.
Mijn registratie bij de lokale overheid had binnen drie dagen moeten plaatsvinden. Dit is iets wat geregeld moet worden door het kantoor, en via de post. Maar helaas mag je per post geen kopie van je paspoort meezenden. Gevolg: ik ben te laat geregistreerd. Dit kostte de nodige dozen bonbons en ander smeersel.

Vriendendiensten

U weet wat het betekent om de meitelling na de datum in te leveren: je wordt gekort. Hier regelen we daarom dat de juiste datumstempel wordt gebruikt. Het gaat probleemloos met een goede fles en grote doos.
Ik spreek hierbij niet van corruptie. Corruptie gaat over echt grote bedragen, daarvan kun je een boerderij opzetten. Dit zijn vriendendiensten, net als het afkopen van een bekeuring voor te hard rijden. De agent verdient te weinig om zijn vrouw en kinderen te onderhouden, dus zorgt hij voor een geringe aanvulling op zijn minimale salaris.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jeroen

    Het scheelt ook hoe "machtig" de invloed van de Russische inversteerder is.

Of registreer je om te kunnen reageren.