Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Weer een kakelende dierenpartij

Ik kan geen enkel dier bedenken dat diervriendelijker gedood wordt dan de kangoeroe. De acties van dierenbeschermers raken dan ook kant noch wal.

In het nieuws las ik dat supermarktketen Albert Heijn in Nederland zo ongeveer gedwongen wordt om kangoeroevlees uit de schappen te halen, zogenaamd vanwege dieronvriendelijk jagen. Dit is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. Ik kan geen enkel dier bedenken dat diervriendelijker gedood word.
Zoals ik al eens schreef is het jagen van kangoeroes hier in Australië overgereguleerd. Wie hier op kangoeroes wil jagen moet een diploma, vergunning, goedgekeurde auto en goedgekeurd gereedschap hebben. Bovendien moet de jager ieder jaar een herexamen doen.

Boeren zorgen voor snelle groei

Kangoeroes vermeerderen zich snel als er voldoende water en eten is. Daarvoor hebben de Australische boeren, ongewild, goed gezorgd. De veeboeren zorgen dat er overal en altijd voldoende water voor hun vee is. Daarvan maken de kangoeroes graag gebruik.
Zodra volwassen kangoeroes op een avond in het zoeklicht van een jager verschijnen, zijn ze al dood voordat ze de knal horen. Ik kan me geen diervriendelijker dood voorstellen. Zeker niet als je het vergelijkt met andere dieren die een flink portie stress voor de kiezen krijgen door het bij elkaar gedreven worden en dan uren of dagen op transport zijn naar het slachthuis.

Eén schot, direct dood

Toen ze me in mijn beginjaren in Australië vertelden dat kangoeroes met één kopschot werden gedood, nam ik dat met een flinke korrel zout. Bovendien werd me verteld dat een goede jager naar huis gaat als het zijn dag niet, dus wanneer hij meer dan één misser op 20 schoten heeft. Als je zelf door de kijker kijkt, lijkt het of het dier vlak voor je staat en niet moeilijk te missen is. Natuurlijk is het beter ’s nachts met een lichtbak te jagen, dan blijven de kangoeroes stilstaan. Ik kan me namelijk niet voorstellen hoe je anders zo’n huppend dier in de kop kunt raken.
Een kangoeroe die niet zogenoemd humaan (via een kopschot) gedood is, kan niet verkocht worden. De jager mag er niet mee naar de handelaar, die mag er op zijn beurt niet mee naar de exporteur. Iedereen controleert iedereen, want als de inspectiedienst een fout dier tegenkomt, krijgen zowel jager, handelaar als exporteur een fikse tik over de vingers. Daardoor ligt er alleen kangoeroevlees in de schappen van dieren die humaan zijn gedood. Wat betreft het vlees van andere dieren blijft dat een vraagteken.
De dierenpartij kakelt dus over iets waar ze totaal geen inzicht in heeft.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Emma

    U heeft helemaal gelijk, mijn broer jaagt in Australië op kangoeroe's, en ook hij vindt het zeer diervriendelijk vlees.
    Mensen die het hier niet mee eens zijn: zeg nou zelf, een bio-industrievarkentje of een frank en vrij levende kangoeroe?

Of registreer je om te kunnen reageren.