Rundveehouderij

Achtergrond 33 reacties

Van Bakel niet in de bak

Volgens de geruchten op internetfora zit Willy van Bakel in de gevangenis. Wie belt krijgt hem echter gewoon aan de telefoon. 'Hoge bomen vangen veel wind, nu dus tegenwind', stelt de ondernemer.

Op internetfora circuleerden vorige week allerlei geruchten rondom Willy van Bakel. Zo zou hij onder andere vast zitten. Wie de moeite nam hem te bellen, kreeg hem echter gewoon aan de lijn. Waar het gerucht vandaan komt? Van Bakel weet het niet. zegt hij. ,,Ik houd het er maar op dat hoge bomen veel wind vangen. En met 20.000 koeien bij zo’n lage melkprijs vang je momenteel veel, heel veel tegenwind.’’ De Amerikaanse melkveehouderij gaat door een van de diepste dalen uit haar historie, vertelt Van Bakel. ,,De gemiddelde Amerikaanse boer verliest $4 per koe per dag. Ik zit zelf op een verlies van $3 per koe per dag. Met mijn 20.000 koeien betekent dat wel $60.000 per dag.’’

Dat houdt toch geen mens vol?
,,Je geeft alleen het hoogstnoodzakelijke uit aan voer en arbeid. Het geluk is dat het voer dat nu in de sleufsilo zit, betaald is toen het nog goed ging. Het wordt echt lastig als de melkprijs in het najaar nog laag is en nieuw voer gekocht moet worden. Het wordt elke week lastiger. Ik begrijp dat de bank Wells Fargo in Californië binnenkort 47 grote melkveebedrijven liquideert. Datzelfde lot hangt 15 bedrijven in New Mexico ook boven het hoofd. Als dit niet verandert, gaat bij iedereen de kop eraf.’’

En toch zijn er, in tegenstelling tot in Europa, nauwelijks protesten in de VS.
,,Iedereen is nu muisstil, dat zegt genoeg. Er zijn overigens wel wat initiatieven, zoals in Californië waar ze elke laatste dag van de maand en daaropvolgende eerste dag van de volgende maand de melk weg willen laten lopen.’’

Wat zijn de marktvooruitzichten?
,,Deskundigen zeggen dat het omslagpunt nabij is. En dat de prijs dan extreem snel omhoog gaat. Maar ik zie er nog niets van. Ik denk zelf dat het nog maanden gaat duren. Er gaan heel veel koppen rollen.’’

Ook de kop van Van Bakel?
,,Dat is niet de bedoeling. Ik ben bezig de hele zaak te herfinancieren met een hedgefonds. Of beter gezegd een investeringsfonds. Daarmee koop ik mijn toekomst. De komende maanden wil ik met het fonds alles afronden. De eerste handtekeningen zijn gezet, ik ga ervan uit dat alles rond komt.’’

Wat ziet een hedgefonds nu in een melkvee-onderneming?
,,Het beeld hier in de VS is dat commodoties duur gaan worden. Er is echt een heilig geloof dat de landbouw de komende jaren een enorme hype gaat worden. En niet alleen in de VS. Ik weet niet wat er in de wereld aan de hand is, maar we worden aan alle kanten benaderd met de vraag of we grote melkveebedrijven willen opzetten en te managen. Er zijn mensen in Rusland die heel groot willen worden. Er zijn veel Arabieren die flink investeren in melkveebedrijven in Afrika. Ook in India en China wordt volop geïnvesteerd.’’

Word je bedrijf overgenomen door het hedgefonds? Krijgen ze aandelen?
,,Nee, het is een herfinanciering zoals je bij een bank ook zou doen. Het fonds opereert bij mij puur als bankier.’’

Waarom sluit je dan geen herfinanciering af bij je eigen bank?
,,Dat is nu niet mogelijk. Om te beginnen zijn veel banken te ver gegaan; daarom is de kredietcrisis ontstaan. Ze moeten alle zeilen bijzetten om te overleven. Dan denken ze echt niet aan herfinanciering in een melkveehouderij die zich in een extreme situatie bevindt. De banken worden ook veel strenger gecontroleerd dan voorheen. En bovendien hebben de meeste banken hier de neiging te financieren als het goed gaat en te vluchten als het slecht gaat.’’

Ook de Rabobank? Toch een van je huidige huisbankiers.
,,Een gewone bank slaat op de vlucht, Rabo houdt zich rustig. Daarin onderscheidt Rabo zich echt in positieve zin, ook hier in de VS. Maar je kunt mee zweten of mee investeren.”
,,Mijn problemen zijn begonnen omdat ik op een aantal plekken nieuwe bedrijven aan het opzetten was. Die waren bijna klaar waren toen de kredietcrisis uitbarstte en de melkprijs in elkaar donderde. De banken in die projecten trokken zich terug en toen is alles stopgezet. Doodzonde en mijn verhevigde zoektocht naar een partij die wél mee wilde investeren om deze projecten af te maken leidde gelukkig tot dit hedgefonds.’’

Moet je geen torenhoge rente betalen?
,,Wij zijn hier in de VS al gewend aan rentes van 6 tot 10 procent. Die percentages hanteert dit hedgefonds ook.’’

Wat ziet een hedgefonds wel wat banken blijkbaar niet zien?
,,Het fonds waar ik zaken mee doe, is ervan overtuigd dat de situatie in de melkveehouderij tussen nu en een half jaar heel anders is. Deze mensen zijn ervan overtuigd dat de landbouw aan de vooravond staat van een enorme bloeiperiode. De baas van dit fonds vertelde me onlangs dat het wezenskenmerk van een hedgefonds is dat zij tegen de keer in financieren. Daar maak ik nu gebruik van.’’

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  trotse

  zoals al gezegd in een van mijn vorige reacties: na regen komt zonneschijn, nu alleen even proberen om niet te verzuipen in de stortbui met rode cijfers zodat we van de zon kunnen genieten als die doorbreekt, en die breekt een keer door, alleen zijn deze keer de wolken wat dikker en lastiger te verdrijven.

  Hoop doet leven !!!!

 • no-profile-image

  Van Plateringen

  Hij is dus gewoon failliet,of gewoon werknemer van de bank ,of zoals je wilt van een hedgefonds.Zeg maar ongeveer 400000 dollar verlies in de week,is 4 miljoen in de 10 weken. Ongeveer, het komt niet op een paar ton meer of minder aan. Hoogmoed komt voor de val. Niet alleen de prutboeren (veelal in hun ogen) worden getroffen, maar ook de megabedrijven.Gelukkig is er dan nog enige rechtvaardigheid,want meestal weten deze mannen zich er weer uit te draaien! God bestaat dus echt!

 • no-profile-image

  richard

  Is al 2 jaar moeilijk bij van bakel! Voor 2 jaar geleden waren ze al druk aant melk quotum verkopen van vreba melkvee, is geen schande! Ik denk dat ze te grote risico's hebben genomen! Ik ben bang dat ze door overmoed ten onder gaan!
  Het is de eerste keer niet in de geschiedenis en de laatste ook niet!
  Ik hoop dat ze gezond blijven en hoop dat andere boeren er een beetje nuchter van worden! Zou beter zijn voor de sector!!!!!!!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wie het kleine niet eert is het grote niet...Het gaat bij grotere bedrijven harder, hetzij harder goed of het gaat harder fout. Blijft de vraag waar blijft het meest over?

 • no-profile-image

  De Weerd

  Waarom wil iemand 20.000 koeien,of zoals in Nederland sommige 10.000 vleesvarkens? Worden ze anders niet serieus genomen door de buurt of familie? Gaat het ze om aanzien of macht? Erg graag de directeur uithangen,zie de reportage's maar in de boerderij van de grote jongens. Goedkoop personeel,liefst 16 jarigen,leveranciers die alleen voer mogen brengen waar ze zelf niets meer aan verdienen, (volgens een betrouwbare ingewijde, lees verkoper) Zelf willen ze niet meer in de stoffige stallen werken, enz, enz. Wat zijn de meeste diep gezonken. Altijd maar meer en meer. Helaas worden bij deze gasten dieren niet meer als dieren gezien,maar puur als een produktiemiddel. Op dit punt heeft de dierenbescherming wel gelijk. Boerenbedrijven moeten gezinsbedrijven blijven,waar met meer liefde en aandacht gewerkt wordt dan op de megabedrijven waar alles snel en efficient moet,want anders worden de doelstellingen niet gehaald,lees de winstverwachtingen. Heb zelf nog steeds een mooi gezinsbedrijf in de varkensfokkerij. Een tevreden mens is een rijk mens.

 • no-profile-image

  Jan verbeek

  Het staat natuurlijk wel stoer wanneer je tegen je buren,kennissen enz, kunt zeggen dat je iedere paar weken,enige tijd voor de cow-business naar the States moet. Vooral om daar je goedkope Mexicaantjes tot nog grotere inspanningen te dwingen, en om je noodzakelijke bedrijfslijder..........ook nog even de wind van voren te geven. Vervolgens pak je weer het vliegtuig ( 1ste klas natuurlijk) om hoog boven de wolken ,moe maar voldaan in een welverdiende slaap te vallen.There is no business then cow-business. Ja,dit leven zou mij ook wel lijken. Helaas ik ben maar een doodnormale kleine koeieboer uit nederland.

 • no-profile-image

  piet

  Toch een foutje gemaakt meneer Verbeek: Deze gasten reizen natuurlijk niet 1ste klas maar business class. Ze moeten natuurlijk wel op niveau blijven.

 • no-profile-image

  Saaie boer.

  Dan heb ik er ook nog één: Na al die jaren hun leveranciers,personeel en afnemers te hebben uitgemolken,worden zij nu zelf uitgemolken. Vond ik bij deze wel passend!

 • no-profile-image

  dutch farmer

  Wat een onzin kraamt die van Bakel toch uit. Hedge fund yeah right. What comes around goes around. Hij is de hollandse Madov.

 • no-profile-image

  Fam van sommeren

  Volgens mij weten de meeste hollanders niet hoe het daadwerkelijk hier gaat
  Wij praten uit ervaring en als je
  daadwerkelijk wilt weten wat hier gebeurt stuur mij maar een email
  noordzuiddairy@hotmail.com

 • no-profile-image

  Boer

  Ik heb gehoord dat hij veel mensen geruineerd heeft en dat hij een lijfwacht heeft omdat hij bang is omgelegd te worden in een donkere steeg.

 • no-profile-image

  boeren en burgers buitenlui

  Hallo nou toch maar eens
  een keertje een reactie geven.
  BESTE STUURLUI STAAN ALTIJD AAN WAL.
  en hebben die gasten die zo negatief hun reactie geven zouden die het ook durven als ze niet achter het BESCHERMENDE computer schermpje zitten???

 • no-profile-image

  boer Harms

  Mooi voor Van Bakel dat hij van de 'Boerderij' gebruik kan maken om zijn oplichterij praktijken in de V.S. goed te praten.
  Waar zijn die 20.000 koeien by the way?????????????????????????????

 • no-profile-image

  cowgirl

  raadsel: wanneer weet je als Van bakel liegt?... Zodra zijn lippen bewegen!

 • no-profile-image

  Persoon met kennis van zaken

  20,000 koeien die zijn niet van hem maar van de bank of te wel toekomstig hedge fund. :)
  En voor de reactie van boeren en buitenlui je zou wel anders praten als je in de situatie zat waar deze Nederlandse boeren in zitten. En zeg niet dat zou ik nooit gedaan hebben maar van bakel kan ijs aan eskimoos verkopen. En zolang de boerderij advertenties plaats over farmtoers zullen er altijd slachtoffers blijven vallen. Ik denk dat de uitnodiging van NZ dairy absoluut benut moet worden door de lezers van de boerderij om een realistisch beeld te krijgen van wat er gaande is.


 • no-profile-image

  cowgirl

  Nee het is echt waar wat er allemaal gezegd wordt over hem, dan bedoel ik de negatieve verhalen dus. Als je er meer van wilt weten bezoek dan al die gedupeerde boeren uit Ohio, Michigan en Indiana eens! Het is echt vreselijk wat de boerengezinnen allemaal te verwerken krijgen... Eerst jarenlange onzekerheid of je toekomstige bedrijf ooit wel gebouwd wordt, terwijl je er ondertussen achterkomt dat je geinvesteerde geld voor andere doeleinden gebruikt wordt. Dan op het eind van de bouw toch nog maar een lening van een paar ton erbij, want anders kan de stal niet afgebouwd worden. Je kunt geen kant meer op, je geld krijg je echt niet terug als je besluit ermee te kappen. En zodra je dan toch kunt starten met je bedrijf staat de bank al in je nek te hijgen; de leningen zijn te hoog, en vanaf dag 1 is je bedrijf al gedoemd te mislukken! er is 1 ding wat je hem niet kunt verwijten: de lage melkprijs. Van Bakel is een intelligente vent die misbruik maakt van onschuldige mensen die hem in vertrouwen nemen. Hij weet precies hoe hij je in kan palmen, en met cijfertjes werken kan hij goed, maar hij speelt wel vals! En een eerlijke boer die er voor kiest om zijn droom achterna te gaan, is er niet op bedacht dat er zulke ONeerlijke, gevoelloze oplichters bestaan die je zoveel onrecht aan kunnen doen. De nachtmerrie is nog lang niet afgelopen en ik wens de onschuldige en hardwerkende boerengezinnen heel veel sterkte toe!

 • no-profile-image

  Jan verbeek

  Cowgirl en Persoon met kennis van zaken:

  Graag zou ik wat meer willen weten over deze praktijken van Van Bakel. Als ik het goed begrijp bedonderd hij emigrerende koeieboeren. Trouwens, een goede journalist, in dit geval van de Boerderij, zou dit allang uitgezocht moeten hebben. Ook bij deze aan de Boerderij: Gooi deze beerput maar open! of durven jullie niet!

 • no-profile-image

  Cowboytexasbilly

  Nou ik denk dat er in het buitenland nog meer landgenoten van ons rondlopen als Van Bakel . Het moet enkel nog gaan stormen in hun gezicht . De slimste zitten aan het zwembad 2 palmbomen en een cowcastle in steen er rondom heen.
  En daar is een orkaan voor nodig , die er wel eens zal komen .

 • no-profile-image

  Persoon met kennis van zaken

  Ja, dat zou je denken dat een Nederlandse journalist dit wel uit zou kunnen zoeken, maar vergeet niet dat v Bakel behoorlijk de touwtjes in handen heeft. Zodra iemand die kant op gaat gaat de promotiemolen draaien. Hetzelfde geldt voor de zgn Farmtoers, alleen maar stoppen bij bedrijven waar men heer en meester is. Trouwens veel mensen schamen zich voor hun situatie en komen niet met alle feiten naar buiten. Maar in het kort het komt erop neer men verhuist naar de VS en is in de veronderstelling dat de boerderij op tijd afgelevered word maar dit is 85% niet het geval. Zo daar zit je dan met je gezin, gelukkig kunnen de meesten wel werk vinden op een ander "nederlandse" boerderij maar dat was niet de afspraak, men koopt of leased een turnkey project. In het begin was een boerderij van 600 koeien groot genoeg maar dat was niet meer rendable volgens de banken zo men moest maar naar 1200 of 3000 koeien hetgeen alleen maar in het belang was voor v bakel. En om de stap kleiner te maken van je 60 nederlandse koeien naar die 3000 was geen probleem want natuurlijk helpen ze je overal mee wat meestal op niks uitloopt. Ik ben het helemaal met cowgirl eens v Bakel is zeer goed met cijfers en maakt daar goed gebruik van, door naar hem toe te rekenen in welke situatie dan ook. Als de boerderij deze situatie uit wil gaan zoeken ga dan naar de VS en zeg niks tegen v bakel en begin bij de onderstaande uitnodiging van NZ diary die zullen je heus wel op het goede spoor brengen van meer gedupeerde nederlanders. Voor mensen die plannen hebben die kant op te gaan adviseer ik hetzelfde. En voor nederlanders die daar al zitten heb ik het volgende advies vertel je ECHTE situatie en niet dat alles goed gaat etc etc. De tijd van stilte moet maar eens voorbij zijn. There is nothing to be ashamed about.

 • no-profile-image

  maruj van sommeren

  slimme jongen van bakel goede babbel. hard werkende boeren cy gezinnen om de tuin l leiden . mijn broer zijn gezin de dupe van deze welvarende heer van bakel. mijn motto is. ik niets. jij zeker niets . jammer dat hij met mij geen zaken gedaan heeft gedaan . als je lijfwacht nodig heb spreekt de rest van zelf .hard werkende boeren ben daar niet gevoelig voor. nog maals .ik niets . jij zeker niets.?

 • no-profile-image

  Stephanie

  Article published June 18, 2009
  $9.3M lien on Indiana farm involves 2 area firms
  Lucas County filing names Vreba-Hoff, its affiliate
  By GARY T. PAKULSKI
  BLADE BUSINESS WRITER

  Dirk Jan Visser came to the United States from The Netherlands in hopes of making a living in the dairy industry.

  But work on his farm in northwest Indiana was suspended last fall when money ran out nearly two years after construction began, according to an official in Benton County, Indiana. To make ends meet, Mr. Jan Visser and his son took jobs on dairy farms in the area and his wife works in a drug store in the hamlet of Ambia, Ind.

  Recent action in Lucas County Common Pleas Court clouds the family's future even further.

  Fifth Third Bank filed a lien last month for $9.3 million against the family company, Treslong Dairy Leasing LLC, for unpaid loans. Also liable is a Fulton County-based development company that recruits Dutch dairy farmers to come to the Midwest and handles details of farm construction for them.

  "We're very committed to the Jan Vissers," said Cecilia Conway, a spokesman for Vreba-Hoff Holdings LLC, of Wauseon. Also named in the lien is an affiliated property-holding company, Midwest Dairy Investments LLC, of Toledo.

  "We are working cooperatively with the bank," Ms. Conway said.
  "We want the Jan Vissers to be successful and will get this resolved." She was unable to explain why the loans went unpaid, but said that Vreba-Hoff has a financial stake in the project.


  She said the lien does not endanger Vreba-Hoff, which since 1999 has used the promise of less expensive land in the Midwest to recruit dairy farmers from the Netherlands.

  "These are hard economic times for the dairy industry," Ms. Conway added. "But we're still operating and have no plans to file bankruptcy."

  The industry has been plagued for months by low milk prices and high feed costs.

  Jack Steele, who is county surveyor in Benton County, Indiana, is a personal friend of the Jan Vissers. "They sold their farm in The Netherlands and gave the money to Vreba-Hoff," he said. "Nothing's been done on the farm since last October. I can't point my finger at anybody. But these are really nice people. This is a sad situation."

  Contact Gary Pakulski at:
  gpakulski@theblade.com
  or 419-724-6082

 • no-profile-image

  Dutch Farmer

  Maar dat is niet de enigste lawsuit die ze hebben zie ook Hatcreek Cattle Company / Midwest Livestock Expres Versus Vrebahoff Genetics LLC $ 277,00 en ADM Versus Vrebahoff $ 192,000. Zo te zien zeiken ze niet alleen de landgenoten af maar ook de Amerikanen.
  Het komt er straks op neer dat niemand in de US meer zaken met ze wil doen of alles moet COD gedaan worden en dat zal waarschijnlijk niet gaan vooral als er geen nieuwe klanten vanuit Europa komen. Meneer kan wel groot praten over Russen en Arabieren maar die laten niet zo gauw met zich sollen. Het is nl niet meer dan een pyramide spel zolang er maar nieuwe klanten komen is er niks in de weg als maar als dat stopt dan is de put snel droog.
  Ik denk niet dat ik dit hedgefond echt zou vertrouwen als ik hem was want als je naar de dairy outlook kijkt voor de rest van 2009 is het niet echt florisant. Zolang de dollar laag blijft en de koeien nummers niet zakken zal de melkprijs niet echt naar boven schieten. De mais en soja prijs is wel wat gezakt maar veel is laad gezaaid en is dus weersafhankelijk. En ookal zou de prijs omhoog schieten velen hebben nog niet eens de silage van vorig jaar betaald. Ja, het is een trieste zaak als akkerbouwers naar de bank moeten omdat ze geen zaad kunnen kopen want de veeboer heeft ze nog niet voor 2008 betaald.

 • no-profile-image

  dairyman

  Ik ben vorig jaar daar geweest en heb met een geemigreerde Nederlander rond getoerd. Er staan daar verschillende bedrijven leeg, allemaal Nederlanders die een paar jaar geboerd hadden. Ik sprak hem pas en vanaf dat ik met hem daar rond reed tot nu zijn er ook alweer enkele gestopt. Ook waren er veel gezinnen die wachtten op een bedrijf maar al enkele jaren in de VS zaten. Als je alles jonge kerel wat wilt, moet je denk ik gewoon oud spulletje kopen in wisconsin ofzo. en dan met weinig veel melken.

 • no-profile-image

  some

  Here a few facts:
  1-20% of ALL NEW BUSINESSES FAILS, no matter what kind of business it is that is just statistically proven. (look at all the stores closing and not to mention chrysler and GM)
  2- About all the bull-shit with the van somerens, the truth is usually somewhere in between both stories from both parties, but since one party is throwing all the mud i am really wondering who's trying to cover his own mistakes.
  3- Not to throw mud at other people: , yes lots of farmers are selling out, filing for bankruptcy and if nothing else they are just flat-out pissed of about the economic problems they have. Who to blame? Van Bakel? maybe, but ALL people should look in the mirror first before they point the finger at other people. ( yes: ALL people, me included and everybody else)
  3- I am not sure, but for what I am told by a well known cattle sales man the van somerens did business directly with the previous owner of the dairy they where leasing, so who do we need to throw mud at ?
  4- i shouldn't say that because the previous owner probably did not lease the dairy to someone else because he was making to much money himself.
  5- I don't work for any newspaper (thank god!!!! I would never want to be involved typing up lies for a newspaper, especially the toledo blade!!)
  6- yes, ich sprache ein bishen niederlands en ook wel wat duits, maar woon nu in californie.
  7- another fact, if this milkprice stays like this for another month I am going to be looking for a job as well, please everybody, keep your head together and don't let other people talk you down....this is a economic problem that hurts all of us, not something you did wrong.
  8- fact or question: how many people went to their favorite porn-website and signed noordzuiddairyllc@hotmail.com up for the newsletter !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LOL :)

 • no-profile-image

  some

  forgot one: instead of hanging other peoples dirty laundry outside, why don't people hang their own dirty laundry outside in public view??
  That actually wasn't really a fact, I appologize. And the person who was trying to make it look like we have hispanic slaves I have some news for him, they get paid better than a factory - worker, they are not slaves, we have no whips, and actually I have not seen many people more happy doing their work anywhere else. They always have their music going in the milking parlor, always have a smile on their face, and even if you fire one he or she will ALWAYS thank you for giving him (or her) the opportunity to work for you - even though you just fired him.

  All those people leaving negative comments about things you don't even know about.........please buy a plane-ticket and come and see it for yourself. And buy a good map or a garmin and go tour around BY YOURSELF. yes, a real estate company wants to show you the nice stuff (they all do that by the way) and the pissed of farmer of course knows all the farms with a negative story. Please make up your own mind and don't let other people influence you in whatever you are doing. I have heard horror stories from all over the world, and also success stories from all over the world.

 • no-profile-image

  Stephanie

  DOOR SOME, FACTS
  jij woont toch in californie, we hebben het toch of "die" man uit Ohio. Waarom moet ik dan een plane-ticket kopen om in californie te gaan touren. heeft hij daar ook dairies dan?

 • no-profile-image

  Dutch Farmer

  What the heck are you talking about Door Some, Facts. Do you get paid by him? YOU are responding to a Dutch article shouldn't you reply in Dutch?
  Het komt er gewoon op neer dat er veel te grote beloftes worden gemaakt die meestal niet waar gemaakt worden. En als je aan de andere kant van de wereld gaat wonen dan hoop je toch dat je eigen landgenoot je niet naait. En het idee om NZ dairy op te geven voor een porno abonnement is wel erg laag. Ik wens je niks slechts toe maar als je deze mentaliteit hebt dan ah well.
  En bij deze wil ik NZ dairy een hart onder de riem steken.

 • no-profile-image

  BOER HARMS

  SOME FACTS, jij weet wel heel veel over de van sommerens uit ohio en z'n cattlesalesman.
  weet je zeker dat je uit californie komt?

  Van Bakel zegt dat hij de melkprijs nog niet zo snel ziet stijgen, maar z'n hedgefonds ziet gouden bergen.
  Wat zou er gebeuren als dit hedgefonds ook op andere gedachten komt en de laatste handtekening niet zet???

 • no-profile-image

  BOER HARMS

  O JA,
  Ook wil ik de van sommerens nog van harte feliciteren met het gratis porno abonnement.

 • no-profile-image

  jut

  nou, nou, nou........ wat een getetter, kwort er helemaal tuureluurs van, wat een ellende toch he, dat leven dat we hebben. KLAGEN MAAKT NIET GELUKKIG, ACHTEROM KIJKEN OOK NIET.......... kijk eens vooruit, ik ben mischien maar een rare geek, maar die steve jobs (ceo van apple computer) heeft het succes van apple te danken aan vooruit kijken, niet van achterom kijken, dat is gebeurd en verandert niet, de toekomst kun je sturen het verleden niet.

  Ik zit hier niemands verhaal goed te praten, het ius gewoon niet gezond om maar altijd ouwe koeien uit de sloot te halen, we hebben de fouten gemaakt die we gemaakt hebben, get over it, leer ervan, en ga verder!!!!!!

 • no-profile-image

  apple

  <> hier een interesante zin uit het artikel:
  "Mr Jobs appears to be a complete enigma. He doesn't give interviews; he is described as a genius and a visionary; he doesn't want to talk about the past and he only wants to focus on the future."

  Tip voor de echte ondernemer, koop eens een boek over ondernemen, en invetseren, er zijn zat goede boeken te koop (op amazon.com bijvoordeeld) die je een hoop leergeld kunnen besparen.

 • no-profile-image

  raymond

  jammer dat die niet vast zit de grootse oplichter wie er is en helpt je zo na de kloten met alles!
  die 3 euro per dag per koe verdiend die via oplichting en belofte niet nakomen dubbel terug!

 • no-profile-image

  bavo

  Het is een hele item in de amerikaanse kranten. Vele van de Nederlanders die bedrijven tot 2000 koeien opzetten met behulp van vreba zijn niet erg geliefd bij hun amerikaanse buren, teneerste om de enorme hoeveelheden mest die ze produceren en omdat ze ook de gezinslandbouw daar kapot maken, want ook in Amerika heeft het gemiddelde melkveebedrijf nog altijd maar een 130 koeien en geen 2000.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.