Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Terug naar Nederland

De economie in Letland is een ramp. Daarom keren we terug naar Nederland en zetten ons goeddraaiende Letse bedrijf op afstand voort.

Je wordt er niet vrolijk van. Zomaar wat cijfers over de economie in Letland. De economie is al met 20 procent gekrompen. Het begrotingstekort is 10 procent, de btw is recent verhoogd van 18 naar 21 procent en er wordt al gepraat over een verdere stijging ervan naar 24 procent.
De Letse Lat dreigt te devalueren met 30 procent ,de overheidslonen worden met 40 procent gekort, de pensioenen mogelijk met 20 procent. Er is een officiële werkloosheid van boven de 15 procent, de kinderbijslag wordt met 50 procent verlaagd. Eén bank is al failliet en drie nationale banken dreigen om te vallen.
Bij de melkcoöperaties is het ledental met 70 procent gedaald in een jaar tijd. De betalingstermijnen lopen op naar 9 maanden, de melkprijs is gedaald onder 15 cent per kilo.
Tel je hierbij de sociale onrust op die dat veroorzaakt, dan heb je een paar druppels te veel in de emmer.

Verhuizen

Voor mijn vriendin en mij reden genoeg om terug te verhuizen van Letland naar Nederland. Het sociale aspect is voor mij toch wel belangrijk. Leven in een land waar de medische zorg niet optimaal is, waar de criminaliteit rijzende is en de corruptie toeneemt past niet in mijn ideaalplaatje

Bedrijf gaat door

Jammer dan, maar dat betekent niet dat we ons bedrijf niet voort zetten. April en mei waren namelijk topmaanden wat betreft het klauwbekappen. Ook juni staat al weer zo goed als volgepland.
Mijn vriendin mag nu vanuit Nederland de boel gaan aansturen via telefoon, email, Skype en MSN. Daarnaast gaan we één week in de maand met Ryanair vanaf Dusseldorf-Weeze naar Riga om alle papierwerk rond te zetten voor de Letse belastingdienst. Zo’n retourtje kost, als je op tijd boekt, 20 euro, dus dat stelt niks voor. Dat alles vergt de nodige planning, maar dan is dat ook goed te doen.

Vanuit de Achterhoek zullen we nu in de gaten gaan houden hoe de situatie zich ontwikkelt in Letland. Mijn inschatting: op sociaal vlak de komende 5 jaar kommer en kwel daar.

Foto

Hens Mekking

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoi Hens,

  Wat je daar schrijft is de weerspiegeling van haast gans Oost Europa.
  Ga je naar Amerika Argentinie Brazilie dan emigreer je . In Europa waar ook ,als er een Rain of Wizz air passeerd kan je moeilijk van emigreren spreken .
  Iedereen die naar de achtertuin van Europa vertrok kwam in een groeiende economie terecht en al was het sociale aspect nog niet optimaal er werd aan gewerkt en hoop doet leven.
  Nu echter deze landen Btw verhogingen gaan doorvoeren (in Hongarije gaat men blijkbaar nog véél verder dan Letland ,de btw is hier een grote puinhoop) en afbreuk gaan doen op sociale aspecten als ziektverzekering enz slaat dit nog meer in als een bom , jij hebt een vriendin en jullie hebben nog een ganse vrije zone voor jullie en nemen volgens mij een perfecte beslissing .
  Hier zijn al kinderen (7 jaar en 1.5 jaar) en houden zoals het al altijd was de nederlandse taal als voertaal .
  Ook al liet ik mij nooit verankeren hier met opgroeiende kinderen krijgen deze kinderen wel een groeiend ankertje en dat heeft waakzaamheid ook hier .
  Met een west Europees getinte akkerbouw en alle vlaamse en Nederlandse zenders in de huiskamer is het overdag op het veld weing verschil met Belgie en s'avonds als de gordijnen toe zijn nog minder. Doch dat ankertje dat meegroeit met de kinderen in een land dat alvast voor (een lange) even weing of geen toekomstperspectieven bied een groeiende zorg .
  Veel sucses

 • no-profile-image

  Hens

  @ Patrick: Dat is precies waarom wij deze afweging ook hebben gemaakt. Met kinderen is het inderdaad lastiger om zo'n beslissing te maken. Maar omdat jullie vast houden aan de Nederlandse taal, zullen zij uiteindelijk zelf die keuze kunnen maken als ze ouder zijn (wat een duidelijk pluspunt is). Je weet nooit hoe de bal rolt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Hens ,
  Ik reageer even terug ook op je reactie ook deze bij mij.
  Puntueel het kon niet beter gezegd worden. Wat in de aanloop naar Europa en nadien is opgebouwd gaat in elkaar. Alhier in Hongarije is de ganse structuuruitbouw met Europese subsidies al te veel geeindigd in zakkenvullerij en ook vooral in de ongestructuureerde uitbouw van de landbouw .

  3 dorpen verder heeft een advocaat(!) 4000 ha akkerbouw neemt daarvoor grondsubsidie op , heeft een 2 maal overgemechaniseerde mechanisatie en verder niets . punt
  Geen gebouwen geen graanstockage niets , een andere heeft 450 ha een kleine boomgaard met daarop een klein afdak waar een JD 8000 en een JD combaine met moeite onder kunnen , alle andere machines (Horsch -Váderstad -gerringhoff-kuhn...)staan onder dekzeil tussen de fruitbomen.
  Nam en neemt vollop subsidies op terwijl hij vorig jaar zen mais nat moest afgeven voor 46 euro/ ton .
  Zen vrouw traande het uit bij mij.
  Europa kwam zonder een samenhangend project .
  Op vandaag zijn de resulaten van die gegeven Europese subsidies in de landbouw en ook enkele andere sectoren stillaan opgerookt . Geen resultaat en dit zal in de toekomst Europa meer kosten dan de subsidies die ze ooit gaven .
  Het is voorlopig nog stil aan de overkant (bedoeld de Oost Europese banken) maar als daar eens Fortis en ING toestanden gaan ontwikkelen (dit in landen waar de overheid zelf niet bij kas zit ) dan durf ik de gevolgen niet voorspellen. De btw op het kasticket in de winkel is vannaf 1 julli 40% duidelijk een overheid alhier die niet meer weet hoe zijn kassa te vullen .Op je verkoopsfacturen (BTW schuld) dien je de btw PER ONMIDDELLIJK Te storten .
  Als je btw terug moet krijgen kan je een half jaar wachten en momenteel zou het volgens insiders bijna onmogelijk worden nog (grotere bedragen) btw te kunnen terughalen.
  Als het minder is dan 20.000euro verplichten ze je het over te zetten naar de volgende ingifte Ik weet (en zie sommige reacties) dat enkelen mij verwijten dat ik de dingen te duister aanzie.
  Natuurlijk zijn er hier ook nog steeds positieve dingen en daar ga ik eerstdaags ook over bloggen, maar dat daarbij de kern waar de ganse landeconomie om draait in slechte toestand verkeerd zal ik blijven vinden en ga ik niet uit de weg .
  Dierhouderij staat onomwonden onder druk door het grote financiele plaatje dat er aan verbonden is bv Mestvarkens met je inkomen moet je steeds terug biggen kopen en dan moet je ook nog zien dat ze eten hebben.
  laat staan dat je dan ook nog moet blijven investeren in accomodatie en je eigen levensonderhoud enz dit in een land waar de Rabo niet op de hoek aanwezig is .
  Volgens mij is een overzichtelijke akkerbouw waar geen kredieten opzitten en met eigen middelen optimaal kan geinvesteerd worden in slectievere beter teelten nog het enige lichtpuntje alhier .
  Dit voorjaar hebben we met eigen middelen naar hongaarse normen peperduur geinvesteerd in teelten , alles is al betaald en zijn kwa kosten al zo goed als rond nu nog het inkomen natuurlijk.
  De vraag is natuurlijk wat dat 40% btw geval gaat teweegbrengen in de koopkracht .Doch
  mijn mais koste vorig jaar 40 % van de verkoopprijs en dat was een zuiver inkomen .
  aardappelen zullen vermoedelijk uitkomen kwa kost op 51 euro/ton terwijl ze de laatste 2 jaar niet onder de 142 euro/ton zijn verkocht geworden.
  Als je schrijft dat het hier slecht gaat in iets moet je dat in cijfers kunnen aantonen dit geld ook als het goedgaat .
  Zeggen dat het goedgaat zonder cijfers aan te tonen is prietpraat
  Maar nogmaals de toekomst Hens zal wel uitwijzen dat jullie een wijze en slinne beslissing hebben genomen!

 • no-profile-image

  Wim Smallegoor

  Fijn dat er mensen zijn zoals Hens en zijn vriendin. Wij hebben een dochter die samenwoont met haar Letse vriend, ben vijf keer in Letland geweest voor hulpverling
  Met Let's go vanuit Wijhe.We hebben zelfs een complete melkmachine naar Letland gebracht, ik heb een goede kennis die geiten heeft en van de melk kaas maakt, met goede lisentie en geld van de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.