Rundveehouderij

Achtergrond 274 x bekeken 4 reacties

Stoom afblazen met melkacties

De melkveehouders zijn woedend en berg je dan maar hier in Frankrijk. We hebben twee weken akties achter de rug. Onze coöperatie ziet fuseren als de uitweg.

Eigenlijk kon je er op wachten, de melkprijs over het eerste kwartaal van dit jaar was te mooi. Het politieke overleg in december had een basisprijs van 32 cent opgeleverd tot het eind van het quotumjaar, terwijl de marktprijs als een glijbaan richting de 22 cent ging. Zijn de Franse zuivelfabrieken dan zoveel beter in staat de melk te vermarkten of zat er iets anders achter? Nu komt de aap uit de mouw. Voor het tweede kwartaal dondert de prijs in elkaar en eindigt op 20 tot 21,5 cent per liter.

Acties door boze boeren

De melkveehouders zijn woedend en berg je dan maar hier in Frankrijk. We hebben twee weken akties achter de rug. De melk wordt af en toe niet opgehaald omdat de RMOs worden gekaapt en voor het kantoor van de prefectuur geleegd. Bij de supermarkten worden de zuivelschappen leeg gehaald en op straat uitgedeeld aan de klanten. Gisteren was er een meer ludieke aktie. In alle vroegte werden de toegangen van overheidsgebouwen dichtgelast, wat een vrije dag voor de ambteneren opleverde. Vlak voor het pinksterweekend zijn snelwegen geblokkeerd, zodat de mensen uit Parijs niet naar hun weekendhuis kunnen.

Gesprekken komen op gang

Al deze akties zijn bedoeld om de zuivelindustrie weer om de onderhandelingstafel te krijgen. Niemand heeft de illusie dat op korte termijn de melkprijs omhoog zal gaan. Maar nu doet de zuivelindustrie wat goed voor hem is nadat vorig jaar de prijsonderhandelingen tussen melkveehouders en industrie werden verboden. We hebben de minister van landbouw, Michel Barnier, wel aan onze kant. Hij noemt de huidige melkprijs onhoudbaar en heeft een rondetafelgesprek geëist tussen tussen producenten en zuivelindustrie. Dat heeft natuurlijk niets opgeleverd, want de industrie wil niet weer met handen en voeten gebonden zijn. Bovendien is Barnier op verkiezingstournee voor de Europese verkiezingen en grijpt hij alles aan om de boeren gunstig te stemmen.

Wantrouwen overheerst over marges

Wat mij opvalt is het enorme wantrouwen van de melkveehouders naar hun zuivelfabriek. Dat is ook wel begrijpelijk omdat de vrije jongens als Lactalis en Danone hier de dienst uitmaken. Zij zullen nooit hun marges en uitbetalingscapaciteit bekend maken. Zij hebben de markt in handen van de merkprodukten waar supermarkten balang bij hebben. Bij een 'overval' op de plaatselijke super hebben de boeren een hele middag met de chef van de winkel om de tafel gezeten. Zij eisten de facturen van de ingekochte zuivel en het bleek dat de supermarkt een marge van 20 tot 40 procent hanteert op de zuivelprodukten.

Coöperaties in zwaar weer

De coöperaties moeten het hebben van de kruimels en de bulkprodukten. Zij zitten nu in zwaar weer en hebben moeite om hun leden uit te betalen. Onze coöperatie heeft voor volgende week informatiebijeenkomsten belegd, vlak voor de algemene vergadering. Dat zal dus vooral stoom afblazen worden, want er is een radiostilte afgekondigd door het bestuur. Er moet gefuseerd worden om te overleven en dan kun je niet teveel zeggen. Daardoor worden de leden alleen maar nog wantrouwender.

De lage melkprijs is het gesprek van de dag. We zijn in èèn klap met de neus op de feiten gedrukt. In de varkenshouderij is men niet anders gewend dan hoge en lage prijzen die elkaar afwisselen. Een vriend van mij die zelf varkenshouder is, zei lachend tegen mij: 'nu weet je hoe het voelt, welkom bij de club'.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Landman

  En de commerciele fabrieken zullen nooit hun winstmarge bekend maken, maar die is hoog.
  Want melk in de supermarkt is aardig kaalgeplukt met ingredienten die men duur kan verkopen,waardoor ze ze niet druk maken over de prijs aan de supermarkt

 • no-profile-image

  boerentroef

  Lees deze blog nog eens heel goed! Hier staat dat de supermarkt een marge hanteert van 20 tot 40 procent. Hoezo evenredige margeverdeling in de keten? Wie heeft nu hét ei van columbus om tot een betere verdeling te komen? De Fransen maakten in ieder geval een begin door prijsafspraken te maken per kwartaal. Dat mag dus niet meer. Wat nu ....?

 • no-profile-image

  Nuchtere Nederlander

  De marge van 20 tot 40% die de supermarkt hanteert, dat is waar het omdraait!!!!!! Hebben de Nederlandse boeren dit door? Daar zit nu juist het onrecht! Daardoor hebben ze alle macht naar zich toe getrokken!!!! Zij bepalen wat ze willen betalen! Als er minder wordt gemolken of beter gezegd minder in de schappen komt, is het afgelopen! Alle melk die teveel is wordt gestunt door de supermarkten! Dus melk aanvoer in eigen hand houden, dus niet meer produceren en desnoods in de put laten lopen. Maar niet produceren als wat de markt aan kan!!! Dat ze in frankrijk flink actie kunnen voeren is bekent, daar kunnen ze in Nederland nog iets van leren. Ik vraag me af wanneer ze het hier leren, of geloven ze hier nog in sprookjes? Het wordt hoogtijd dat velen is met twee voeten op de grond komen staan en begrijpen waar de crisis vandaan komt! Niet van de hardwerkende boer, maar de flierefluiters die niks gepresteerd hebben en met andermans geld gegooit hebben. Dit zijn er velen en als dit niet veranderd gaat elke boer ook kopje oner! Dus durf ook actie te voeren!!!!!!

 • no-profile-image

  Halbe

  Jammergenoeg is de aktiebereidheid zo groot omdat de boeren zich machteloos voelen tegenover de supers, maar ook tegenover de zuivelindustrie. De coöperaties zijn in de minderheid en veel te versnipperd. De particuliere fabrieken kunnen profiteren van deze crisis. Ik las deze week dat Danone 3 miljard euro extra aan aandelen gaat uitgeven om z'n schulden te verminderen en om aquisities te plegen. In gewone woorden betekent dat ze op overname pad gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.