Rundveehouderij

Achtergrond 433 x bekeken

Stal van bedompt naar fris

De stal op het bedrijf Lenina is makkelijk en goedkoop om te bouwen van bedompt naar lekker luchtig. Dat de nieuwe melkafnemer alleen zaken wil doen met een bedrijf met uitstraling, werkt in ons voordeel.

Iedereen is het er over eens, de stallen op Lenina zijn bedompt en donker. Directeur Allan had al polycarbonaat platen gekocht om een open nok mee te maken met veel lichtinval. Helaas ontbrak het geld voor een ingrijpende verbouwing. Daar is op korte termijn weinig aan te veranderen.
Wat wel snel te verhelpen is, is het gebrek aan frisse lucht in de stal. Alleen het openzetten van de deuren geeft al trek over het voerpad.
Beter nog is het maken van luchtinlaten in de zijwanden. Dit kost niet meer dan een uurtje of twee. De ramen zijn namelijk snel en efficiënt te verwijderen door de glaslatten te slopen.

Zelf beslissen of directieberaad?

De vraag die dan opkomt, is of je hiervoor eerst een ‘directievergadering’ bijeen moet roepen of dat je zoiets gewoon moet doen. Phillip en ik wisten dat een paar uur regen ons genoeg tijd gaf om de klus te klaren. Als je niemand inlicht, krijg je er ook geen commentaar op. En zou er nadien commentaar zijn, dan was het kwaad al geschied en hebben de dames een frisse huisvesting die vroeg of laat betaald wordt in extra melk.
Een alternatief was het in gebruik nemen van de paddock (uitloop). Maar dat zou niet mogelijk zijn in de huidige situatie. Die paddock leek meer op een mestvaalt.

Opruimen geeft beter aanzicht

Opruimen van die paddock zou het mogelijk maken die weer in gebruik te nemen. Bijkomend voordeel: de stal en het bedrijf zien er na zo’n schoonmaakactie stukken beter uit.
Die schoonmaakactie paste helemaal toen Allan zei dat hij een lokale melkfabriek bereid had gevonden de melk af te nemen tegen 10 roebel per liter nu Danone de dienst had opgezegd. Want de buitendienstman van de melkfabriek zou eerst keuren of alles er hygiënisch en ordentelijk bij ligt.
De in onze ogen noodzakelijke renovatie zou dus zowel de productie als de afzet ten goede kunnen komen. Om de entree helemaal netjes te hebben, waren een paar vrachten steenslag van de naastgelegen steengroeve welkom om de kuilen te vullen.

Eigenaar is geen bedrijfsleider

Wie heeft de leiding over het bedrijf ook al weer? De eigenaar die niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken of de ingehuurde Europeanen? Wij zijn van mening dat we hier rond lopen om de zaak te herstructureren, dus ook dat onderdeel maar naar ons toe halen.
Allan en zijn moeder zagen bij hun eerstvolgende bezoek een duidelijke verbetering in uitstraling, zonder dat het echt geld had gekost. Nu maar hopen dat de melkfabriek woord houdt, dus inderdaad komt keuren en melk afnemen.

Ik krijg steeds meer het gevoel dat Allan en zijn moeder blij zijn, dat er óók gewerkt wordt als ze er niet zijn. Volgens mij zijn ze nog blijer dat ze niet meer hoeven te beslissen over technische aangelegenheden waar ze geen bal verstand van hebben. Dat was ook de reden dat ze voorheen luisterden naar lokale ‘specialisten’ die met achterhaalde ideeën en dubbele agenda's de zaak totaal hebben laten ontsporen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.