Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Rabo vergeet het boerenhart

Het aantal melkveehouders halveert, volgens Rabobank. Maar de boerenleenbank vergeet waarom boeren boer zijn.

Het is nogal wat, als de Rabobank zegt dat over vijf jaar het aantal melkveebedrijven gehalveerd zal zijn. Van de globaal 20.000 bedrijven zullen er dan nog 10.000 aan het werk zijn. De rest kapt ermee. Volgens de bank zijn dat vooral de kleine bedrijven. Die verliezen de moed, hebben er geen lol meer in of wat dan ook, en hangen de melkklauwen aan de wilgen.

De afgelopen tijd vroeg ik aan elke melkveehouder die ik sprak: wie gaan er stoppen? Steevast was het antwoord: ‘Dat weet ik niet, maar ik in elk geval niet’. Het kan zijn dat ik de verkeerde mensen heb gesproken. Dat ik net toevallig alleen de blijvers te pakken had, maar dat is wel erg toevallig als je bedenkt dat één op de twee melkveehouders over vijf jaar niet meer melkt.

Kortom, ik geloof er geen barst van. Er zal heus wel het nodige gebeuren in de melkveehouderij, maar er is nog heel veel spirit om door te melken. Voormalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst vroeg zich ooit eens af waarom boeren boer blijven als ze zo weinig verdienen? Nou, niet alleen om het geldverdienen dus. Het is de manier van leven. Dat de Rabobank, die toch de wortels in de landbouw heeft, dat niet meeneemt, vind ik opmerkelijk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jac

  Beste Magreet,
  Er is in de boerenwereld een groot taboe: praten over stoppen met boeren.
  Gewoon over 5 jaar nog eens een rondje boer doen.

 • no-profile-image

  harrie

  Beste Margreet, waar jij mee bezig bent is goedkoop scoren over de rug van anderen en je vergeet daarbij de realiteit onder ogen te zien. Dat er binnen nu en vijf jaar veel melkveehouders zullen stoppen ligt meer aan de financiele situatie en deze kun je niet altijd blijven verbloemen met je hart en een manier van leven. Hoe jammer dit ook is.

 • no-profile-image

  appie

  schrijft mevrouw wellink eindelijk een normaal stukje gaan er weer 2 van die zeloten lopen hakken

 • no-profile-image

  Han

  Dat jij de "verkeerde" boeren hebt gesproken, kan best zo zijn. Je moet niet vergeten, dat er veel boeren uit de "baby boom" tijdperk zijn. Velen hebben geen opvolger, omdat er veel jongeren zijn, die geen uitdaging zien in het melken van koeien. Ik denk dat hetzelfde geldt voor de akkerbouw. We moeten ons realiseren , dat de politiek, de voedingsmiddelen industrie en handel de prijzen voor landbouw producten op een niveau weten te houden, dat je als producent toch wel het gevoel moet krijgen, dat je de burgers subsidueert via prijzen, die onder de kostprijs liggen. Dit wil je, als jongere toch niet als je de kans hebt om een ander leven als uitdaging te zien?
  De vrijhandel en het steeds gebruikte argument van "voedsel tekort" zal hier niets aan veranderen. De voornoemde groepen zullen dat voorkomen, via politieke maatregelen ter bescherming van de eigen burgers. Anders gezegd ze zullen ten allen tijde hun zetel of winst marges proberen veilig te stellen.
  Deze politieke reactie is de laatste jaren in Rusland gebruikt. Eerst hoge graan prijzen, dus export heffingen, nu de mogelijkheid om goedkoop melkpoeder te importeren om de prijs van verse melk te drukken. Rusland heeft nl. een melk tekort dat moet resulteren in een hoge melkprijs. Politiek niet te verkpopen. Dus de grens open voor melkpoeder. Dit zal in Europa net zo gaan als de voedsel prijzen meer stijgen dan "economisch" wenselijk.

 • no-profile-image

  durk

  dat Rabo al zo ver gezonken is dat een voormalige varkens-guru ons als melkveehouders de les zal lezen

 • no-profile-image

  Overijselse melkveehouder

  Heeft deze gast er al over nagedacht
  dat zijn bankje er over 5 jaar ook
  niet meer zal zijn.

 • no-profile-image

  stoppen

  Stoppen is geen schande, er niet serieus over nadenken wel. Melkveehouders zullen er altijd blijven, maar niet meer dan 20% van vandaag. Wie nu al zeurt of klaagt over de melkprijs, kan beter morgen stoppen. Zielig doen schaadt de sector. De maatschappij heeft geen beklag met een stoppende middenstander, evenzo niet met een stoppende boer. It's all in the game.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Ben het wel gewend dat ik word vergeten. Vergeten een lening bij de bank te organiseren, ongehuwde vrouwen zijn vergeten dat er nog vrijgezellen boeren zijn, Margreet is vergeten om voor een bedrijfsreportage te gaan. Om Bezig te blijven met wat anderen zijn vergeten? Vergeet dat maar, als boer heb ik wel wat beters te doen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als de melkprijzen te laag blijven zal dit zonder de waarheid zijn! De hoge grondprijzen door de beperkte ruimte, is daar aan het grote probleem, om in Nederland mee te kunnen in Europa laat staan in de wereld. Schaal vergroting per bedrijf gaat altijd door. Daar door zullen verschillende jongeboeren(ondernemers) naar het buitenland verhuizen. Diegene die door willen gaan in Nederland zullen een hogere kostprijs hebben. Waar ze dan voor moeten kiezen is een vraag voor hun zelf. Werk je voor de bank en de veeleisende concument voor een hongerloon of stop je na veel ellende. Voor een enkeling onder zeer gunstigeomstandigheden is dan in Nederland nog een boterham te verdienen!

 • no-profile-image

  bertus

  de banken kunnen zich beter zorgen maken over hun eigen toekomst,het beleid wat ze hanteerden, keert zich nu tegen hun eigen statusquo, als banken onbetrouwbaar worden,houdt hun bestaansrecht op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

 • no-profile-image

  P Onderwater

  Een boer kan niet genoeg verdienen met
  melk .Dus verdiensten erbij zoeken,campeerterreintje,bed en breafast of baantje bij de boeren hulp.

 • no-profile-image

  dirk

  Nee,P Onderwater,al die nevenactiviteitjes zijn goedbedoeld maar hebben financieel geen enkele zin.Via oa. cbs en andere kanalen weten die paar inkopers van de retail die er maar zijn precies jou kostprijs te berekenen.Ze zullen jou nooit meer betalen als diegene die de laagste kostprijs heeft,die is maatstafgevend.Ga jij extra inkomsten generen via alternatieve kanalen,wordt dat gezien als verder verlagen van de kostprijs ,dus gaat men weer minder betalen.Uit dat circeltje komt een boer en tuinder voorlopig niet uit,helaas.Hoe groot je ook bent of wordt,hoeveel personeel je ook hebt,meer als een maximaal modaaltje zit er echt nooit in.Helaas!!

 • no-profile-image

  gli

  Natuurlijk gaat de Rabobank mee in de vaart der volkeren. Wat dit inhoud? Marktgericht!!!!!!
  Vooral Marktgericht!!!!!!!.

  Zou de bank daardoor de meeste revenuen binnen halen???

  Ik denk dat er hoegenaamd niets meer over is van het idee dat de individuele agrarier in het dorp moet worden geholpen, zoals dat in mijn tijd bij bestuurders nog gangbaar was!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.