Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Problemen met de rantsoenen

Voerleveranciers hier in Alberta weten weinig van geiten. Daarom scholen we ons zelf maar bij, waarbij we de sociale contacten niet vergeten.

Na een koude lente hebben we eindelijk mooi weer. De gewassen komen nu overal op, maar het is echt wel later dan in andere jaren. Als je de mais op sommige plaatsen ziet staan, houd je je hart vast als je bedenkt wat daarvan terecht gaat komen. Mais heeft tenslotte veel warmte nodig.
We waren eerst van plan om luzerne onder de gerst te zaaien, maar omdat alles later is, hebben we alleen de gerst gezaaid. Als die eraf is, hopen we luzerne te zaaien. Dit geeft altijd wat meer risico, vooral omdat je dan middenin de zomer zaait. Een regenbui doet dan natuurlijk wonderen. Maar met die droge zomers hier, kun je buien wel vergeten. Dat betekent dan irrigeren. Met een pivot kun je er snel overheen. Helaas hebben wij wheellines, en dat vraagt meer werk.

Eerste snee luzerne

Hier in de omgeving zijn ze al op enkele plaatsen begonnen met het maaien van de eerste snee luzerne. Bij ons is die nog niet zo ver. We willen de luzerne dit jaar proberen te hooien. Normaal wordt het bijna altijd in de kuil gedaan, omdat juni hier bekend staat als de natte maand. Helaas, tot nu toe is er niet veel neerslag gevallen.

Weinig kennis van geitenvoer

Op 6 juni hadden we als geitenboeren een meeting. Eric Verstappen kwam daarvoor naar Picture Butte om bedrijven te bezoeken en een lezing te geven. Eric is in augustus 2008 geëmigreerd naar het Noorden van Alberta, 10 uur rijden hiervandaan. Wij hadden hem via email (via boerderij.nl) leren kennen. Hij bood ons zijn hulp aan toen we bezig waren met het opzetten van ons geitenbedrijf. We hebben in de afgelopen maanden heel wat aan zijn hulp gehad. Vooral als er problemen waren gaf hij ons goede tips waarop te letten.

Voerleverancier liever lui dan moe

Aangezien de geitenbedrijven hier nog maar net een paar jaar zijn, is de kennis nog niet op peil. Ook de voerleveranciers staan er nog maar onzeker voor. Wij waren tot nog toe bij Masterfeeds, maar zijn daar niet zo tevreden over. Eric had ons wat gegevens verstrekt rondom de gewenste voersamenstelling, op basis van het hooi dat we voerden. Wij zijn daarmee naar de feedmill gegaan en die zou daarmee aan de slag. Maar toen we twee weken later voer wilden bestellen, bleek dat ze er niets mee hadden gedaan. Ze gaven ze ons dus maar voer dat ze ook leverden aan een andere geitenhouder.

Hoezo service?

In de tussentijd hebben we een andere leverancier (Unifeed) over de vloer gehad, die maar wat graag met de goatfarmers wil gaan werken. Langzaamaan komt er concurrentie, want ook Landmark feeds wil dat wel. Wij vragen ons echter af hoe graag ze dat willen. Want toen er verleden week een salesman kwam, bleek dat ze alleen een brok willen maken in combinatie met het voeren van stro. Wij vroegen hem of zijn bedrijf voor ons een samenstelling wilde maken die bij ons hooi past. Maar zolang we geen klant zijn, wil hij er niet veel tijd instoppen. Wat komt eerst: de service naar de klant toe, of het eigen gewin?

De wereld is weer klein

De meeting eindigde met een gezellige avond. Eric kent de familie Angenent, die aan de andere kant van het dorp woont . Wat bleek, hij kwam uit de buurt waar zij ook vandaan kwamen. Daarom hebben we de Angenents ook uitgenodigd. Over en weer werden namen genoemd die ze beiden kenden. Ondanks het gezellig avondje was Eric de volgende morgen om 5 uur al weer vertrokken, want hij had nog andere afspraken lopen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kesteloo

  Mooi om weer wat van jullie te lezen.
  Hartelijke groeten

 • no-profile-image

  Herman

  Hallo leuke weblog,
  wij gaan volgend jaar emigreren naar Canada, ontario, gaan ook in de geiten.
  Heb mischien een tip voor het voeren,
  zoals je weet lopt nederland voorop met de geiten en het voeren, ben me eigen hierin ook in het verdiepen,
  In ontario begint Shurgain, hierin sterker te worden, mede door de kennis uitwisseling met Nederland,
  dit gaat met name over de stro brok voeren, mischien heb je hier wat aan.

  vr.gr.
  herman

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hallo Herman,

  Landmark begint hier nu ook met de stro brok te komen. Ze zijn hier wel geweest, maar toen we vroegen of ze wat op wilden zetten in combinatie met ons luzerne hooi, wilden ze dat eerdt niet doen. Daar zijn ze later wel op teruggekomen. Over een aantal weken gaan we het eens met Unifeed proberen, maar die moeten nu eerst nog een test van ons nieuwe hooi doen. We hopen for the best!

  In iedergeval bedankt, en ja Ontario is ook al weer heel wat meer ervaring met de geiten als hier. Succes met het emigreren!

  Groeten , Hennie

 • no-profile-image

  herman

  Hallo Hennie,
  Als je wat meer gegevens en of adressen wilt hebben in ontario over het voeren en of kennis of wat dan ook wilt hebben, kan ik je misschien hieraan helpen in een pm.
  Hoe ligt de melkprijs op dit moment in alberta ? en de prijs voor lammeren ?
  Ben namelijk al diverse keren in ontario geweest maar nog steeeds niet in Alberta.
  Ben namelijk op dit moment bezig om een farm te kopen, ga in de loop van dit jaar weer naar ontario.
  wil lammeren kopen en dan verder het bedrijf zelf opzetten.
  vr.gr. Herman

 • no-profile-image

  Hennie

  Hallo Herman,

  Geiten enLammeren zijn er hier niet te koop, iedereen houd ze zelf aan. Geiten zie je af en toe een paar geadverteerd staan. Maar ik h oorder juist gisteravond dat er in Ontario 35 tekoop zijn voor $400 per stuk. Waar in Ontario ga je wonen? Succes met alles te regelen, er komt heel wat voor kijken heh.

  Gr, Hennie

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.