Rundveehouderij

Achtergrond

Politiek is bedrog

We mogen stemmen voor de Europese verkiezingen. Het is een van de weinige democratische rechten die we hebben als Nederlanders in het buitenland.

Daar maken we natuurlijk gebruik van. Het probleem is alleen dat ik niet weet waaròp ik moet stemmen. Hier in Frankrijk gaan de verkiezingen helemaal niet over Europa, maar over de vraag wie de beste kandidaat is voor de presidentsverkiezigen... over drie jaar!

Bescherming van Franse (landbouw)belangen

In Frankrijk doen ze er niet moeilijk over. De Europese politiek interesseert de mensen alleen als het over Frankrijk gaat. Op dit moment hebben de mensen wel iets anders aan hun hoofd. Nicolas Sarkozy zit stevig in het zadel en de oppositie doet alle moeite om hem eruit te krijgen. Je ziet dus ook bijna geen kandidaten voor het Europees parlement, alleen maar de partijleiders die allemaal graag president willen worden.

Sarko heeft het gevaar op tijd ingezien en heeft twee zwaargewichten naar voren geschoven voor het Europees parlement. De eerste is de minister van landbouw, Michel Barnier. Degelijk en betrouwbaar staat hij garant voor de bescherming van de Franse (landbouw)belangen. In deze tijden van crises pleit hij openlijk voor het behoud van een Europese marktregulering.

Nummer twee op het lijstje is de bloedmooie minister van justitie Rachida Dati. Het is de lieveling van het Franse publiek omdat ze geen blad voor de mond neemt en openlijk de president durft te schofferen. Daar houden de Fransen wel van. Bovendien is ze onlangs bewust ongehuwd moeder geworden. Drie dagen na de bevalling was ze alweer op het minsterie te vinden. Heel Frankrijk speculeert over de vraag wie de biologische vader van het kind is. Dat is 'politiek' waar de mensen van houden.

Nederlandse partijen zijn kinderlijk naief

Daartegenover lijken de programmas van de Nederlandse partijen voor het Europees parlement haast kinderlijk naief, zeker waar het de landbouwparagraaf betreft. Alle partijen willen de inkomenstoeslagen afschaffen of aanwenden voor natuur, landschap en dierenwelzijn. Dat zijn punten waar de Nederlandse kiezer warm voor loopt. Ze zijn kennelijk vergeten dat voor de meeste Europese boeren de inkomenstoeslagen een groot deel van het inkomen, zo niet het enige inkomen is.
Frankrijk heeft er zorgvuldig aan gewerkt dat de steun een vast deel van het inkomen uitmaakt. Banken willen alleen jonge boeren financieren als ze voldoende toeslagrechten hebben. Dat is een zekere basis onder het bedrijf.

Graanpremies afgeroomd

Dat wil niet zeggen dat er niets moet veranderen. Michel Barnier heeft daar een begin mee gemaakt. Hij heeft een deel van de graanpremies afgeroomd om geld naar de veehouderij te sluizen. Zo komt meer geld vrij voor de schapenhouders en komt er een premie per hectare grasland. Hiermee kreeg hij wel de machtige graanlobby over zich heen, maar hij heeft stand gehouden.

De Nederlandse kandidaten kijken teveel met Nederlandse ogen naar Europa en zijn daarmee geen haar beter dan de Fransen. Ik zou hen willen aanraden om, als ze dit jaar op vakantie door het mooie Franse landschap rijden of in een Toscaans landhuis zitten, te bedenken dat ze hiervan kunnen genieten dankzij het Europese landbouwbeleid met inkomenstoeslagen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.