Rundveehouderij

Achtergrond 438 x bekeken 11 reacties

Op naar Brussel

De melkprijs is schrikbarend laag hier in het Oosten van Duitsland. We zijn dus weer acties gestart: een trekkerreis naar Brussel.

Inmiddels is het een jaar geleden dat we meededen aan de melkleverstop. Een jaar waarin veel is gebeurd bij ons op het bedrijf. We hebben een nieuwe melkstal gebouwd, een 40 stands carrousel met bijbehorende wachtruimte, tanklokaal, kantine en kantoor. Daarnaast hebben we in dezelfde hal 140 ligboxen gebouwd.

Bouwvakkertje erbij

Ook hebben we tegelijkertijd een prachtig huis gebouwd, zodat we na een jaar uit de caravan konden verhuizen. Maar het belangrijkste en mooiste ‘project’ is onze dochter. Geboren toen we volop aan het bouwen waren, de eerste maanden doorgebracht in de caravan met af en toe een bevroren waterleiding en op het dieptepunt een binnentemperatuur van 14 graden. Ze heeft er gelukkig niks aan over gehouden, want ze lacht de hele dag en slaapt ´s nachts heel tevreden in haar mooie nieuwe kamertje.

Melkprijs daalt naar 20 cent

Tijdens al deze drukte en natuurlijk tegenvallers, want bouwen valt altijd tegen, is de melkprijs na een korte stabiele periode verder gaan zakken, diep zakken. Wij krijgen nu 20 cent voor onze melk. In de duurste periode van het jaar zorgt dit voor grote zorgen. Gelukkig is onze kostprijs vrij laag en kunnen we de lonen blijven uitbetalen. Maar winst is ver te zoeken.

Trekkertocht naar Brussel

Zonder acties van de kant van de melkveehouders zal de melkprijs laag blijven. Want wie heeft er eigenlijk naast de melkveehouder belang bij een hoge melkprijs en zal zich daarvoor inzetten?
Gisteren begon daarom een trekkertocht naar Brussel (video). Hier in onze Kreisstadt Ludwigslust is ´s morgens het startsein gegeven. De opkomst en het enthousiasme waren super. Onderweg zullen vele boeren uit Duitsland en andere landen ons voorbeeld volgen. De deelname zal ongekend worden en de pers zal ervan smullen.

Gezamenlijk staan we sterk om onze eisen onder de aandacht te brengen. We verwachten geen financiële tegemoetkomingen, maar voor de lange termijn een flexibel quotumsysteem, wat ervoor zorgt dat er in heel Europa melkveehouders zullen blijven.

Foto's: Janneke van de Wal

Foto

Janneke van de Wal

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  janneke en andere melkveehouder ik kan dit niet volgen In jou blog begin je eerst te schrijven wat je allemaal hebt aangeschaft en gebouwd, dit incl een nieuw huis. En nu naar Brussel omdat de melkprijs (te) laag is laat me niet lachen jullie aktie is gewoon een grote bullshit. ga melken en rekenen ipv jammeren

 • no-profile-image

  ronald

  Ik hoorde dat de spotmarkt van melk al stijgt, en de poederprijzen gaan ook omhoog. Tsjonge, tsonge, en de acties zijn nog niet eens begonnen...... Dan zal ná de acties de prijs wel exploderen en worden er nog meer koeienstallen gebouwd.

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  BESTE JANNEKE,

  Prachtig die presse silagekarren en die oud commu 4 duimmertjes.
  Doch als belg en die begische (droge) flikken kennende vrees ik dat hun motars en volvo's die trekkertjes mooi gaan afleiden naar de heizel mooi ver weg van alles .
  sms en internet word wel eens als oproernet aanzien dus zou ik mij daar van onthouden(?) tipalvast van op den heizel bereik je alles de binnenring en vooral ,,de buitenring" en dat heeft volgens mij het meeste effect.
  alléé als jullie wel of niet Belgie binnengeraken.
  goede moed alvast om iets te zullen bereiken.

 • no-profile-image

  John

  Akkerbouwer je bent wel een beetje kort door de bocht, ze hebben in het bedrijf geinvesteerd en voor zich zelf een woning gebouwd want ze woonden in een CARAVAN daar is helemaal niks ergs aan. Ik kan me best voorstellen dat de boeren in actie komen... het is toch niet normaal dat het voedsel onder kostprijs wordt ingekocht en dat de consument er wel dik voor moet betalen!

 • no-profile-image

  Jeroen

  John, hoe graag ik ook een hogere prijs voor melk wil, is het ook een marktwerking en de marges in supermarkten hoog zijn, wie zijn fout is het dan? Onze fabrieken die verkeerde afspraak maken? Of te veel?

  Zie de duitse boer in een reportage,die inversteerd met eigen geld,die in moeilijke periode ook geld verdient.

 • no-profile-image

  joep

  Ik hoop dat jullie wat kunnen bereiken.
  Niemand verdient het om beneden kostprijs te produceren. Maar zijn de melkveehouders dat nooit gewent geweest? Kijk naar de akker en tuinbouw die hebben deze risico's allang ingecalculeerd en gaan niet massaal investeren als er goed verdient wordt. De bedrijven zijn al jaren gewent op regelmatig producten beneden kostprijs te moeten verkopen.

 • no-profile-image

  Van Dongeren

  Ik ben het met Joep eens, ik denk dat de veehouders het de laatste 20 jaar goed is vergaan, de akker/tuinbouw sector heeft deze tegenslagen van te voren al ingecalculeerd. Ik denk er reden tot klagen/paniek binnen een bedrijf is als de melk gewoon niet meer opgehaald wordt. Als ik in Nederland komt valt het mij nog steeds op dat het bouwen bij de veehouders in NL gewoon doorgaat.. wat is nu het probleem, een te lage melkprijs, of een stukje mis-management.

 • no-profile-image

  Wanhopige boerin

  Ik hoop echt dat het wat brengt!! Helaas kunnen wij niet meedoen, mijn mannetje werkt zo'n 17 a 18 uur per dag en we hebben (hier) geen familie of anderen die het melken even van ons over kan nemen.
  Het zijn moeilijke tijden, wij zijn een paar jaar geleden door omstandigheden naar Duitsland geëmigreerd. We zouden hier gaan opbouwen maar kregen blauwtong op het bedrijf en het jaar daarop de gevolgen ervan. Eindelijk gaat het goed dit jaar en dan daalt de melkprijs naar 20 cent.
  Als ik reacties lees van mensen die het maar over de boeren met hun nieuwe grote trekkers en aanbouw van nieuwe stallen hebben die doorgaan dan zit ik me echt te verbijten (Vernieuwen is overleven kijk naar de andere bedrijfstakken). Net als bij de berichten van mensen die schrijven dat het goed is dat de kleintjes afvallen. Ja, wij zijn zo'n kleintje. Met een kleine trekker en een verouderde (melk)stal. Wij zijn een van de boeren die, als het zo doorgaat, het echt niet zullen overleven.

  Zou het kunnen zijn dat juist de overheid de melkprijzen laag wil houden? In 2015 verdwijnt de melkquotum. Als de melkprijzen laag zijn (en worden gehouden) wil niemand de aankomende tijd melkquotum kopen daardoor is die tegen 2015 echt niets meer waard (2% melkquotum kreeg iedereen erbij, afgelopen jaar. Wat is het gevolg ?? juist!) Geen boer die tegen die tijd gaat schreeuwen dat het verdwijnen van de melkquotum kapitaalonteigening is (wat wel het geval was toen meer dan 10 jaar geleden er over gesproken werd dat omstreeks 2000 de melkquotum zou gaan verdwijnen) dat scheelt weer in de vergoedingen die de overheid dan eigenlijk aan de boeren zou moeten uitkeren. De kleine boeren zijn dan gedwongen gestopt. En dat is nu precies de bedoeling!

  Mocht het inderdaad zo zijn dat de overheid de melkprijzen laag houdt dan ben ik bang dat het weinig zin heeft om in Brussel te gaan demonstreren maar jongens wat hoop ik dat het resultaat heeft! Bij deze aan degenen die wel naar Brussel zijn: JONGENS, BEDANKT! BEDANKT VOOR JULLIE INZET EN MOED!

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Nog ff voor Joep uit Brussel: Joep, de sectoren akker- en tuinbouw produceren op een VRIJE markt.....Hoeveel voorbeeld wil men nog hebben?
  De actie die nu gevoerd wordt is een soort laatste strohalm en de actievoerders gaan ervoor, zij zijn de HELDEN van de melkveehouderij, zij proberen tenminste wat, zoals een ondernemer voor zichzelf en zijn bedrijf hoort op te komen, daar ben je ondernemer voor.
  Natuurlijk heb je te maken met dipjes in de markt en andere tegenslagen, niet alles is controleerbaar.
  Maar als de sector doodleuk van bovenaf (lees:politiek) systematisch wordt uitgehold, wat ga je daar dan tegen doen?
  Afwachten tot anderen failliet gaan en jij (hopelijk nog draaiende) wel weer de hogere prijs krijgt?
  Een bedrijf dat draait zal altijd groeien, minder melk op een vrije markt is een utopie.
  Minder boeren betekend grotere bedrijven en als die stap naar groot eenmaal gemaakt is gaat het makkelijker verder.
  Dus moet er van bovenaf gereguleerd worden, wat tot voor kort redelijk gedaan werd.
  En met welke reden?
  Overschotten...
  De wet van vraag en aanbod....

  Allen die het nu zeer zwaar hebben, sterkte en succes en put hoop uit deze actie! Want zonder hoop geen leven.
  Stirbt der Bauer, Stirbt das Land..

 • no-profile-image

  PV

  Welja, sinds 5 juni 2008 geen letter meer gelezen van ons Janneke, op geen enkele vraag of opmerking op haar weblogs werd door mevrouw gereageerd.
  Maar als er weer relgeschopt moet worden is onze "solidaire" boerin uit Duitsland er weer als de kippen bij.
  Ik heb 1 vriendelijk verzoek; blijf aub gewoon in Duitsland net als de vorige keer, het was toen toch zo succesvol verlopen allemaal...(???)

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  PV SOUTH, Janneke durft zo'n blog te schrijven, dus ook in het openbaar een standpunt in te nemen en daar ook vierkant achter te staan.
  Waren er maar meer van zulke overtuigde personen, dan gebeurede er tenminste nog es wat in de wereld

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.