Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Onrust in boerenland

Iedere zichzelf respecterende inkooppartij moet stoppen met kreten als duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onder de kostprijs inkopen is gewoon asociaal, punt!

Als voormalig actievoerder volg ik de melkveehouders op de voet. Decennia lang is het hen voor de wind gegaan, maar nu is het goed mis, net als in de meeste andere agrarische sectoren. Iedere zichzelf respecterende inkooppartij moet stoppen met kreten als "duurzaam ondernemen" en "maatschappelijk verantwoord ondernemen". Onder de kostprijs inkopen is gewoon asociaal, punt !!

Varkenscyclus

Toch komt er nog een aspect meer bij kijken. Een varkenshouder wist altijd voor 100% zeker dat er na regen weer zonneschijn komt in rendement. Door een stukje bovengemiddeld te presteren had hij ook de garantie op continuïteit. Voor de melkveehouder is een lage opbrengstprijs nieuw. Hij moet nog maar afwachten of een diep dal opgevolgd gaat worden door een hoge prijspiek. Wanneer na een tijdje twintig cent voor de melk een periode van dertig cent volgt, is het nog geen halleluja.

Economische crisis

De wereldwijde crisis speelt echter ook de varkenshouderij parten en zet zaken in een nieuw daglicht. De door “deskundigen” verwachte prijspiek van € 2,00 per kilo laat nog wel even op zich wachten. Het wordt steeds meer een natuurlijk verschijnsel dat zolang er genoeg producerende boeren zijn, de prijzen onder druk blijven. Met andere woorden, de boeren en tuinders vullen de vraag naar producten in, dus ze zullen er nog aan verdienen. Nog simpeler gesteld, zolang ze investeren in nieuwe gebouwen en in productierechten, verdienen ze volgens de buitenwacht genoeg.

Besmettelijke ziekte

Ondertussen moet alles wel op het scherpst van de snede. Op zich geen ramp, ware het niet dat ook de reserves volledig verdampen. Een varken zonder enig vet op de ribben wordt uiterst kwetsbaar en krijgt vroeg of laat problemen. Dat omslagpunt lijkt bijna bereikt in de gehele land- en tuinbouw. Massale bedrijfsbeëindiging is aanstaande en zal veel besmettelijker blijken dan de Mexicaanse griep. Aanvankelijk is stoppen een schande, na verloop van tijd wordt het een schande wanneer je er niet serieus over nadenkt. Zo ook de reacties uit de maatschappij: “klagende boeren kunnen toch stoppen ? De grondgebonden boeren gaan nog flink incasseren toe.”

Voedselcrisis

Na de financiële en economische crisis is het wachten op de voedselcrisis. Eerste tekenen daartoe zijn er, al sneeuwt de aandacht onder die van de andere malaise. Overheden zullen er alles aan doen om de voedselprijzen laag te houden ten koste van de producent. De agrarische sector is sterk, maar stelt qua politiek electoraat niks voor. Een voedseltekort komt er voorlopig niet, zodra deze aanstaande is gaan handel en retail eerst collectief hun marges verder verhogen, waardoor de vraag automatisch zakt. De boer merkt hier in zijn portemonnee niets van.

Duurzaam ondernemen

Komen we toch weer bij het actiemodel terug. Melkveehouders en tuinbouwers willen wel en staan klaar. Akkerbouwers en varkenshouders hebben al eerder geoefend. De beste methode lijkt toch om afnemers nadrukkelijk op écht duurzaam ondernemen te wijzen, daar past inkopen onder kostprijs absoluut niet bij ! Toon de kostprijzen van de diverse landbouwproducten van tomaten tot varkensvlees en van melk tot brood. Zet daarnaast de inkoopprijzen en de verliezen. Het LEI kan al deze cijfers neutraal aanleveren. Bezoek de retail en nodig de pers uit. Zorg voor een goed draaiboek en internationale deelname. Succes verzekerd, wie pakt het op ?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Een van de grote problemen Jonny ,is dat we in Europa goed georganiseerde retailers hebben .
  Deze vormen een heus netwerk van verkoopspunten , daar aan verbonden reeds ook een netwerk van aankoop.
  Zijn de kersen bv in Spanje goedkoper dan neemt men gewoon Spaanse kersen in de Hongaarse schappen , is ook zo voor Watermeloen , zijn de aardappelen in Oostenrijk of Duitsland goedkoper wel dan vlug inslaan vandaar.
  De producent word dan bij de neus gezet . En Madame kroes laat maar begaan , maar ja wat kan ze daar ook tegen doen ??
  Het is zo als de slager in Dalfsen ergens op de hoek die plots zen varkens gaat halen in een slachthuis in Lille .
  En daar is weing aan te doen .
  Het enige waar europa iets zou moeten aan doen is een systeem dat de prodcent niet onderkostprijs moet ,,afgeven".
  Maar dan terug de vraag wat is daar dan tegen te doen ??
  Een ding nog : Wat ik net hierboven vermelde is ook voor groten als Vion een doorn in het oog , het llukt hen daar tegen in te gaan en afzet krijgen ze , enkel en alleen de boer betaald de prijs voor de verloren energie die men nodig had om er tegen aan te gaan .

 • no-profile-image

  john

  net zoals de inkooporganisaties hun aankopen bundelen kunnen wij onze als boeren onze varkens, melk, en groenten ook bundelen. Helaas zijn er veel partijen die verwachten dat als zij de varkens, melk graan en groeten ook bundelen de prijzen bij de boeren die niet mee bundelen omhoog schieten en daar geprofiteerd wordt. Het is toch gekkenwerk dat een slagerij aan de andere kant van europa varkens gaat halen omdat ze daar 2 cent de kilo goedekoper zijn... Als alle varkens in europa bij een organisatie verkocht worden is het transport en efficientie in slachthuizen veel beter. De hele europese sector verdient dan aan. En laat de retail maar de complete benodigde hoeveelheid vlees maar overzees inkopen.. daar komen ze snel van terug. welke regio kan in een keer de complete europese productie opvangen. en niemand zal ook het risico nemen om overzees alles nieuw neer te zetten want de kans is groot dat de producten in europa dan in een keer een stuk goedekoper worden en dan kan zo'n investering niet uit. Als de inkooporganisaties zich europees gaan bundelen mogen wij dat toch ook met onze varkensproductie?

 • no-profile-image

  J.F.

  Johnny ben het volledig met je eens...dus NVV / LTO / NMV / DDB / en alle anderen....handen ineen...want wij betalen tenslotte niet voor niets elk jaar ons lidmaatschap.
  De oplossing van het jaar: Alle Nederlandse boeren onder het Max Havelaar keurmerk.....zelfs de A.H. durf aan die groepering nauwelijks inkoopkortingen en voordelen te vragen!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  John brabant, kansloos idee. Regionaal kun je wel een grotere "cooperatie"opzetten maar landelijk, laat staan europees wordt je onmiddellijk door de EU teruggefloten. En als onder de kostprijs inkopen asociaal is dan behoren we allemaal wel tot de groep daders en slachtoffers. Probleem blijft bij alle producten, als er teveel is ben je aan de beurt. Patrick heeft een goede comment.

 • no-profile-image

  Patrick

  Paul Jansen ,

  Ik had het er kort gehouden maar wou eigenlijk ook dit nog kwijt aanvullend op mijn comment .
  Boeren moeten produceren en niet tegen kostprijs of eronder tot daar alles net .
  Ik werd afgelopen aardappel import export seizoen als boer met een boerehart enkele malen in die visiuese draaimolen ( van retailers die aan de prijs knagen) gebracht :
  Van de kant van de retrail was de prijs belangrijk bv het klokje luide daar zo je kan leveren maar wij kopen nu (waar of niet waar) aan X prijs wat betkend je kan maar dan lager .
  Ze komen dan met een prijs af die ongeveer de prijs is van de boer aan handel in Nederland dus onmogelijk.
  Het word natuurlijk mogelijk als je een collega in de benelux zou gaan uitvringen en verplichten onder de boerprijs te gaan aflveren maar dat doe ik NIET . Dan liever geen business.
  Ik ben ook maar een kleintje(en wil dat ook zo houden) die ook van iets anders (gelukkig maar) kan leven.
  Maar wat doe je als bv Vion plooien natuurlijk voor die retailprijs . Als je de macht hebt en niet wil afbouwen op je eigen winst dan zit er maar iets op dat is afslaan op de boer .
  We zijn nu al goed op weg en veder eigenlijk zou Vion het hard kunnen spelen en dreigen en meer maken en zodoende de boer ook tevreden is.
  MAAAAAAAR dan komt er( door die ingeburgerde werelwijde aankooprelatie van de retail) plots eentje bv uit polen met lagere prijzen . Vion met een vaste slachtlijn die vol moet , moet maar plooien en dat gebeurd dan ook> Ten koste van de boer. Einde citaat.
  En nog eentje ivm oa aardappelen.
  Ik had nog een andere zaak voor .
  Werd opgebeld door een handelaar uit de benelux die dringend de laatste van een partij (de rest was al naar mij gekomen) ook nog kwijt bij mij.
  De vraag was dan van deze Hoeveel wil je er voor geven .
  Als ik dan prijsdrukkend zou hebben gehandeld dan had ik dat gekund.
  TEN KOSTE VAN DE PRODUCENT NATUURLIJK.
  MAAR DAT DOE OF DEED IK NIET !
  Retail zwijg er mij van , ik ken ze hier allemaal . Veelal is dit ook gekoppeld aan vriendenpolitiek en voor wat hoort wat ... . Daar heb ik dan nog van gezwegen .
  Zakkenvullerij op kosten van de producent (???) Ik heb niets gezegd ... .

 • no-profile-image

  john

  @ paul,

  iedereen is gebaat bij een eerlijke prijzen voor landbouwproducten. zo blijft er meer over voor milieu en welzijns investeringen wat het imago van alle sectoren ten goede komt. Helaas worden wij boeren doordat we met velen zijn uitgespeeld door de inkooporganisaties. Er zijn geloof ik 4 of 5 grote inkooporganisaties in europa. 4 of 5 verkooporganisaties voor landbouwproducten zou wenselijk zijn. Er is dan geen enkele organisatie die plots 20% meer kan leveren als een partij wegvalt!. Als een procent (een organisatie_ wegvalt kan je dat als inkooporganisatie wel compenseren bij andere partijen. Die ene partij houd dan zijn producten over en moet die voor lagere prijzen wegdoen met als gevolg lagere prijzen. Binnen enkele verkooporganisaties is de productie ook beter te sturen. Zo krijgen we weer een aanbod markt in plaats van een vraagmarkt! En waarom komt het nu niet van de grond? Omdat we allemaal onze kop in het zand steken en iedereen zich uitslooft voor die retailers... bang dat de buurman een cent meer verdient... In canada zijn momenteel goede ervaringen met een quata systeem en gesloten grenzen. in eurpa moeten we dit ook vasthouden voor een gegarandeerde voedselvoorziening met een lage milieubelasting!

 • no-profile-image

  Red

  Bij Real Madrid heeft die oproep ook gehoor gevonden. Maar daar ging vooraf eerst een Duitser eruit. De Hollanders moeten nog volgen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Aldi Hongarije heeft vacum verpakte Zuid Amerikaanse steak in kartondozen in de schappen en word verkocht tegen 6 euro 45 cnt voor 2 maal 200 gram. Nader onderzoek leert dat de verwerker en verpakker Vion Hilden is .
  Laat die Vetmesters in de Europese Vion contrijen maar zwoegen en wroeten voor een almoes , Als het moet houd dat zuidamerikaans rund de marktprijsbeheersing wel strak in de hand.
  Als morgen Jonny zen varkens te veel ,,moeten"kosten paseert er wel een Zuid Amerikaanse krulstaart . Voeg het toe aan mijn vorige reacties en redeneer dan zelf : ,, Komt het ooit nog goed in dierenland ??'' De concurentie in supermarktland is alvast moordend !

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Bill Clinton won in 1992 de verkiezingen van papa Bush met de slogan "It's the economy, stupid!" Hetzelfde geldt voor de landbouw: "Het is de markt, sufferd!" (dit laatste woord bedoel ik niet negatief). De voedselcrisis heeft tot het idee geleid dat de boeren te weinig konden produceren. Het tegendeel is waar. Wij kunnen meer produceren dan we kunnen verkopen. Daarom zijn de prijzen zo laag, bij kostendekkende prijzen produceren we gewoon te veel. Zelfs als er wel bundeling komt - 5 aanbieders tegenover vijf afnemers - zal dit niet leiden tot marktmacht en dus niet tot goede prijzen. Inkopen beneden de kostprijs is onethisch en niet duurzaam, stelt Johnny. In België schreef de Boer&Tuinder dat er meer exportsubsidies moeten komen, tot 2014 zijn die immers nog toegestaan. Met andere woorden: supermarkten zijn onethisch als ze beneden de kostprijs inkopen, maar wij behouden ons het recht om overschotten (met subsidie) af te zetten zodat andere boeren met onethische prijzen worden geconfronteerd. Is het raar dat het publiek en vervolgens de politiek steeds minder bereid is de landbouw te ondersteunen?

 • no-profile-image

  Martin Feitsma

  de enige oplossing die direct zoden aan de dijk zet is, met onmiddelijke ingang produktie beperken. Steun daarom het plan van de EMB, NMV en DDB. Deze oplossing kost geen belasting geld zoals interventie.
  Het is ook een ethische oplossing want daarmee zorg je ook voor stabiliteit in Europa en de boeren in de derde wereld landen worden niet op hun eigen markt kapot gemaakt voor dumping van Europa. Waardoor ook meer stabiliteit in deze ontwikkelingslanden.
  Verder is de consument ook gebaat bij een stabiele markt en betaald deze echt niet meer voor het produkt. De tussenhandel heeft alleen een kleinere marge. Kijk MAAR naar het CANADESE SYSTEEM EN VERGELIJK DEZE MET HET AMERIKAANSE SYSTEEM. De consument is in Amerika Duurder uit dan in Canada!

 • no-profile-image

  Boer

  Het canadese supply management is het systeem waarbij iedere schakel van boer naar consument altijd geld verdiend.Canadese melkveehouders halen hun inkomen uit de verkoop van melk en de omzet en aanwas van hun veestapel.De consument betaald alleen voor de melk hoeft geen geld op te brengen voor exportsubsidie en inkomenssteun.En het mooiste is dat de boeren de daarvan de touwtjes in handen hebben.

 • no-profile-image

  john

  Volgens mij is elke veehouder in Canada blij met het systeem wat daar nu gehanteerd wordt. Minder hard lopen en meer verdienen. Alleen effe die 20% koeien opruimen deed daar eventjes zeer maar nu hoor ik alleen maar lof. Het wordt tijd dat we in europa ook zo gaan werken. Alleen op deze manier kunnen we duurzaam vlees melk en andere voedselproducten produceren. VRAAG en AANBOD moet in balans zijn voor een eerlijke prijs. dat is het hele spelletje.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.