Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Maltakoorts

Nee, dit is geen blog over een vakantie naar Malta, maar over bestrijding van Brucellose. De naarste vorm daarvan de Maltakoort, is erg moeilijk te behandelen en de mens is er ook vatbaar voor.

Met een Wereldbank-team deden we in 2005 een veeteeltstudie in Kyrgyzstan, waarbij ik naar de dierziektestatus en de bestrijding moest kijken. Op papier leek het allemaal goed voor elkaar, met een hoge vaccinatiegraad van dieren tegen allerlei ziekten, maar in een gesprek met het RIVM van Kyrgyzstan bleek al snel dat het allemaal niet zo rooskleurig kon zijn als de veeartsen deden voorkomen: miltvuur, brucellosis en Echinococcosis (een akelige worm, die alleen operatief verwijderd kan worden) kwamen toen al veel voor en de laatste vijf jaren is het alleen maar erger geworden.

Miltvuur door gestolen prikkeldraad

Het is dan een puzzel om uit te vinden wat de redenen voor de besmettingen met verschillende aandoeningen zijn: de miltvuurbesmetting kwam deels doordat het prikkeldraad om oude miltvuur-begraafplaatsen gestolen was en dieren daar konden grazen, maar…: ook gevaccineerde dieren gingen dood bij uitbraken onder vee, dus het lokaal geproduceerde vaccin was toen ook verdacht.

Besmette koeien en ongekookte melk

Brucellose bij mensen betrof in de meeste gevallen de zogeheten Maltakoorts, wat voornamelijk bij schapen en geiten voorkomt, en niet abortus bang. Als mensen in de stad, die geen contact met schapen en geiten hebben, Maltakoorts krijgen, gaat de verdenking al snel uit naar koeien besmet met Maltakoorts en het gebruik van op straat gekochte ongekookte melk. De meeste tekstboeken vertellen niet dat runderen ook Maltakoorts-dragers kunnen zijn, als ze veelvuldig contact met besmette schapen en geiten hebben en de bacterie uitscheiden in de melk. Vroeger werden hier de kleine en grote herkauwers apart gehouden en geweid, tegenwoordig loopt het allemaal door elkaar heen. Dus er is genoeg verdenking dat de koe nu ook een rol speelt in de besmetting van dier tot mens.

Ouderwets vaccin tegen Maltakoorts

Er wordt op papier al jaren soms zelfs meer dan 100 procent gevaccineerd tegen Maltakoorts in schapen en geiten , maar: met een ouderwets en niet langer aanbevolen vaccin (S19). Veel boeren zijn terecht bang voor dit vaccin, omdat het abortus veroorzaakt in drachtige schapen en de meeste dieren er knap ziek van worden. Aangezien de rammen het hele jaar door bij de schapen lopen, zijn er altijd wel drachtige schapen en dus is er altijd abortus na vaccinatie.

Veeartsen betaald om níet te vaccineren

Ik ontdekte dat boeren de privé-veeartsen betaalden om niet te vaccineren tegen Maltakoorts. Die artsen gooiden dan het vaccin weg, rapporteerden dat alle schapen gevaccineerd waren, droegen hun omzetbelasting af over de betalingen van de boeren en iedereen was gelukkig… behalve dan al die mensen die besmet raakten en nog steeds raken. De boeren zijn er al zo aan gewend dat dieren bij eerste worp aborteren, dat ze dat al niet eens meer merken. Eigenlijk is dit een grof schandaal: weggegooid geld en dramatische gevolgen, met bijvoorbeeld mensen die voor het leven invalide raken!

Na lang praten kregen we het hoofd van de Veterinaire Dienst op een studiereis naar Mongolië. Daar werd al twee jaar gevaccineerd met het door de OIE aanbevolen vaccin Rev-1. Daardoor hadden de Mongolen het jaarlijkse aantal nieuwe gevallen van Maltakoorts bij mensen gehalveerd. En ze hadden uitgerekend dat de kostenbesparing aan de gezondheidszorg kant meer is dan de kosten van de vaccinatie aan de veekant.

Grensdistricten gevaccineerd tegen Brucellose

Het hoofd van de Veterinaire Dienst was om. Hij begon zelfs te snappen waarom de Wereld Dierengezondheidsraad OIE alert-berichten verstuurt. Dus toen hij hoorde dat er kleine herkauwerspest (PPR) in het buurland Tadzjikistan was uitgebroken, heeft hij meteen vaccin gekocht en de grensdistricten gevaccineerd. Helaas is dat zijn ondergang geworden: de eigenaren van het locale vaccinproductiebedrijf, dat intussen door de OIE was geïnspecteerd en alleen voor sluiting in aanmerking kwam (gevaar voor gezondheid van mens en dier), begonnen een campagne om hem te weg te krijgen. Ze vertelden dat hij staatsgelden verkwanselde door te vaccineren tegen een ziekte die niet voorkomt in het land en dat hij een ‘levensgevaarlijk’ vaccin tegen Brucellose introduceerde. Dat de hele wereld dat vaccin gebruikt, doet er hier niet toe: ze hebben hem met al zijn hervormingsgezinde collega’s kunnen wippen en hebben het veterinaire pluche nu zelf bezet. Het is ze nog net niet gelukt om terug te gaan naar dat niet effectieve S19-vaccin, dat ze zelf maken, omdat de vorige CVO al 1,1 miljoen doses Rev-1 had besteld. Ze moeten nu in arrenmoede dat vaccin opmaken, want stel je voor dat iemand aan de parlementariërs zou vertellen dat ze een kapitaal aan vaccin hadden laten verlopen! Wie een kuil graaft voor een ander!

Na verkiezingen alles opnieuw uitleggen

Er zijn in juli verkiezingen, en in augustus zitten er vast weer allemaal andere mensen op het veterinaire pluche. Dan kunnen we weer van voren af aan beginnen om ze uit te leggen wat de OIE is, wat internationale standaarden en procedures zijn en dat echt de hele wereld niet gek is om dat ‘gevaarlijke Rev-1 -vaccin te gebruiken. De mannenbroeders van het lokale vaccinproductiebedrijf vissen achter het net: dat S19-vaccin komt er niet meer in, als het aan mij ligt!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Anton altijd weer super intressant jou reportages het is zo veel anders als wat ons bekent is ik vind het geweldig wat je doet en meemaakt

Of registreer je om te kunnen reageren.