Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Limousin in opmars

De Limousin wordt in Noorwegen steeds populairder. Enthousiaste fokkers hebben een netwerk opgezet dat zorgt voor meer inkomen.

Een boer is niet alleen maar boer. Hij moet ook ondernemer zijn en voor het optimale resultaat gaan. Dus werken we aan nog betere slachtresultaten. Fleckvieh-stier Ress, die we veel gebruiken, krijgt concurrentie van Limousin-stier Pan av Gamkinn. Er zijn meer boeren die zo denken, het afgelopen seizoen steeg het aantal vleesvee-inseminaties van 10.556 naar 11.347. Koploper blijft Charolais met 4.492 inseminaties, maar het ras verloor wel terrein ten opzichte van het jaar daarvoor. Winnaar is Limousin. Die is gestegen van 2.248 naar 2.938 rietjes, een stijging van 31 % (cijfers oktober 2008-april 2009).

De dikke en de dure

De site van de Noorse Limousin-vereniging staat bol van de artikelen en reportages. Er zijn veel enthousiaste fokkers die erg trots zijn op de behaalde records in gewicht en prijzen. Zo ging Mr. Nelson vorig jaar juni met 700,7 kilo voor de (slacht)bijl. Hij kreeg de classificatie E+ en OG2 voor vet (Noorwegen hanteert geen S-klasse). Volgens de eigenaar zijn de goede wei, geen krachtvoer en veel liefde de basis voor dit succes. Dit jaar is Mr. Nelson geklopt door een Charolais-stier. Een ander record is gevestigd door de stier Dentatus av Dovre. Hij is niet alleen de eerste hoornloze Limousin-stier in Noorwegen, ook de prijs van ruim €11.500 waarvoor hij op een veiling van eigenaar verwisselde, is nog nooit zo hoog geweest. Er is een kort filmpje van de veiling op YouTube.

Non-profitsamenwerkingsverband LUN

Extra geld verdient men door toe te treden tot LUN. Dat staat voor Limousin Unik Noorwegen, een non-profitsamenwerkingsverband van enkele slachterijen, fokkers en de Limousin-vereniging. Door een goed marketingbeleid ontvangen de deelnemers aanzienlijke toeslagen bovenop de slachtprijs die op dit moment €5,16/kilo is (E-klasse tot 400 kilo). De omzet is in 2004-’05 verdriedubbeld en de 115 deelnemers hebben in 2006 circa €146.000 aan extra toeslagen ontvangen.

Kalv Unik

Het meeste geld wordt verdiend door de kalveren in het eerste jaar te laten slachten. Dat lijkt vreemd, maar als je alles narekent kom je al snel tot de conclusie dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je ze langer afmest. De toeslag voor een stier tot 400 kilo in de U- tot E+ klasse is €0,45/kilo. Laat je hetzelfde dier eerder slachten, dus beneden de 250 kilo en vóór de 11de maand, dan is de toeslag €1,57/kilo. De vereniging wijst erop dat als een fokker kiest voor Kalv Unik, hij meer ruimte creëert in de stal zodat hij er meer moederdieren kan houden en bovendien voerkosten uitspaart. Hierdoor vallen de totale verdiensten nog hoger uit.

Van aspirant naar prof

Bovenstaande prijzen gelden voor dieren die voor 75 % Limousin zijn. Beginners kunnen instappen in de aspirantklasse. Voorwaarde is het gebruik van een goedgekeurde Limousin-stier, zodat de kruising 50 % Limousin is. Dat levert een toeslag op van €0,22/kilo in U en E en €0,11/kilo in R. Deelname aan LUN heeft voor ons als melkveehouders weinig zin. Het aandeel Limousin is daarvoor te laag en de huidige stal is niet geschikt om er zoogkoeien te huisvesten om vanuit die instapfase door te groeien. De foto’s zijn gemaakt door Johan, tijdens het jaarlijkse uitje, georganiseerd door de boerenbond. Het bedrijf staat in Bjugn en de eigenaren hebben net een nieuwe stal gebouwd en zijn hard op weg zijn om vanuit de aspirantklasse door te stromen.

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE008493D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Stor Landbrug

  Unik Kalv is het zelde als bijv in Denemarken Dansk Kalv, waarbij je ook vroeg wil slachten om de optimale toeslag te krijgen.
  Er is een goede marketing opgezet(net als deens SPF voor varkens), kosten worden uitbespaard als bse proeven. En die laatste kilo´s zijn altijd dure kilo´s.

 • no-profile-image

  duitsland

  BSE test is pas vanaf 36 mnd of zoiets, maar idd in de scandinavische landen is er subsidie op dat vlees wat verkocht wordt als kalfsvlees bedoeld als concurent van het nl. blanke kalfsvlees wordt nl. vanuit dk veel geexporteerd naar Italie.

 • no-profile-image

  Landbrug

  48 maanden,.

Of registreer je om te kunnen reageren.