Rundveehouderij

Achtergrond 18 reacties

‘LTO, behoud het quotum toch’

LTO Nederland, en daarmee zijn leden, is vóór de afschaffing van het melkquotum. LTO is voor één grote, vrije markt in Europa. Maar is dat wel verstandig?

Wat zal er gebeuren als het quotum wegvalt? Dat is de grote vraag. De functie van het quotum zal worden overgenomen door andere beperkende productiemiddelen. Boeren in de verschillende landen gaan met elkaar concurreren. Iedereen zal zo veel mogelijk liters gaan melken, zodat de kostprijs wordt verdeeld over de melkplas.

Méér melken is een makkie

Willen wij in Oost-Duitsland meer liters melken, dan is dat voor de meeste bedrijven te realiseren.Vergunningen voor stallenbouw zijn gemakkelijker te verkrijgen dan in Nederland, en mestafzet is al helemaal geen probleem. Een mesttekort, dáár is hier eerder sprake van. En ook bij uitbreiding in hectares zijn wij hier in het voordeel.
In Nederland, daarentegen, is het voor de meeste bedrijven niet zo eenvoudig om te vergroten. Milieuvergunningen worden niet zo makkelijk verleend. Ook personeel is in Nederland een struikelblok. Goede werknemers zijn moeilijk te vinden en bijna onbetaalbaar.

Grond wordt bottleneck

Het belangrijkste productiemiddel is echter grond. En laat daar nu net een tekort aan zijn in Nederland. Grond is nodig voor het verbouwen van ruwvoer en voor het afzetten van de mest. Het geld dat jaren in quotum is geïnvesteerd, zal nu in grond worden gestoken. En dat terwijl de grondprijzen in Nederland nu al zo verschrikkelijk hoog zijn.

Oncollegiale boeren hopen op sanering

De sanering van de landbouw, waar oncollegiale boeren op zitten te wachten, zal hierdoor keihard doorgevoerd worden. Maar is Nederland dan, op Europees niveau gezien, niet het land dat de grootste problemen gaat krijgen? Nederland is een prachtig melkveeland, met een uitstekende bodemkwaliteit en een uniek klimaat. Maar alleen daarmee ga je het niet redden. Daarom vraag ik me af of het niet beter zou zijn als LTO en zijn leden tegen een quotumafschaffing zouden zijn?

Foto

Janneke van de Wal

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Ben het volledig met je eens Janneke!

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Janneke, wij kennen elkaar en ik weet dus wie er spreekt en wat er achter staat.
  Ik vind dat je gelijk hebt, wat ook steeds duidelijker begint te worden op boeren- en europees niveau.
  LTO is een afkorting van Landbouw ... Onder.
  Ik was in Brussel bij de trekkerstaking, allemaal boeren met hetzelfde doel, dit was overweldigend om te zien en geeft aan wat er aan de hand is.
  LTO moet nog wakker worden maar heeft het al over fabrieksregulering... komt in de richting.
  De voorman Schenk praat de andere kant op maar het is de vraag of hij nog serieus genomen moet worden

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Janneke ziet het helemaal juist. Quotering in de EU is met name voor Nederland een zegen!

 • no-profile-image

  jp

  En dan maar doorgaan met die geldverslindende quotumhandel zeker, nou ik hoop het toch niet!
  Er is door de recessie sprake van vraaguitval, in de EU wordt minder melk geproduceerd, als de economie weer aanterkt trekt de vraag naar melk ook wel weer aan. De overheid kon in 1 weekend de banken voor miljarden aan steun geven laten ze nu de voedselproductie ook voor de toekomst maar veiligstellen en ze door deze recessie heen helpen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Quotum geeft een kostprijsverhoging van ca. 6 eurocent per kg melk.
  Wie quotum wil behouden kan beter in loondienst gaan. Hij is geen ondernemer!
  Het voorstel om 5 % quotum te korten heeft tot gevolg dat elke Nederlandse melkveehouder straks veel geld aan Brussel mag betalen.
  Advies probeer een lage kostprijs te realiseren, dan heb je toekomst.

 • no-profile-image

  Familie veehouder

  Ben het helemaal met Janneke eens. Het quotum is er. Ze hebben zelf quotum, ze hoeven niet veel bij te kopen! Als je van de grond af moet beginnn is dit anders. Maar dan is hier in Nederland bijna voor niemand een kans. De grond is het grootste probleem!!!! Dus Nederlandse boeren, wees verstandig, hou het volume zelf in handen geef het niet aan de uitbuiters! Onze zoon zit in Duitsland, net optijd weg. Je zag in Nederland de grote problemen met de ogen dicht aankomen. Het is een kwestie van ondernemen en de handen uit de mouwen steken. Dan liggen de kansen voor het oprapen in het buitenland. Maar daar is de melkquotering ook van groot belang! De bedrijven worden steeds groter, het prijzenrisico ook!

 • no-profile-image

  Ton

  Een lage kostprijs in Nederland, laat me niet lachen! De regelgeving alleen zorgt voor een veel te hoge kostprijs. Dan praten we nog niet over de grondprijs! Vroeg of laat krijg je de rekening gepresenteerd. Als je moet investeren in gebouwen e.d. ,dan kom je er achter dat het enorm tegen valt!

 • no-profile-image

  Kris

  Met quotum an sich is niets mis, maar het was fout om het verhandelbaar te maken.
  De kostprijs ervan had nul geweest als men het had bekeken als een tijdelijk kosteloos productierecht gekoppeld aan een actief melkveebedrijf, met de overheid steeds als eigenaar van het recht. Einde bedrijf = quotum terug naar de eigenaar (overheid) die het herverdeelt onder de actieve melkveehouders.

 • no-profile-image

  jonge

  Wat een gezeur hiero! Om te beginnen, voor de jonge veehouders (zoals ik) is het gewoon beter om het quota af te schaffen. Er is toch immers niks mis om een onderneming te drijven, wij zijn ten slot toch geen stelletje ambtenaren (al vraag ik me dat van sommige collega's wel eens af). Daarnaast zou het ook beter zijn om het hele stelsel van subsidie's maar af te schaffen! klinkt raar uit de mond van een veehouder, maar toch is het zo!
  Het is ook niet goed om te denken dat wij in europa met het inkrimpen van het quota die melkprijs kunnen laten stijgen! Werelddelen als Noord-Amerika en Oceanie bepalen immers de melkprijs niet die paar liter die in Europa wordt gemolken, je kunt immers dmv WTO afspraken de melk niet tegenhouden, maar daar hebben Sieta en de boevenbende nog nooit van gehoord schijnbaar.

 • no-profile-image

  ed bakker

  als een vast rendabel inkomen uw droom is nou dat hebben de melkvee en pluimvee houders hier in canada in die twee sectoren draait bijna iedereen PRIMA in usa waar in die sectoren geen quotum is de situatie wel even heel anders Ik heb verschillende van mijn klanten die 40 tot 50 koeien hebben en echt financieel Heel goed draaien en dat is alleen dank zij de quotum

 • no-profile-image

  vroege stopper

  Nederland zit gewoon in een spagaat. Niet nu , maar al 25 jaar lang. Wat voor positiefs heeft het quotum voor de nederlandse veehouders gebracht? De stoppers zijn allen miljonair geworden. De blijvers en vooral hun opvolgers zitten tot over hun nek in de schuld.
  Bekijk het eens van een afstandje. Typisch gevalletje kredietcrisis.

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Jonge veehouder, kijk eerst ff naar de huidige situatie in noord Amerika en Oceanie....laten zij het nu ook over quotering hebben.
  En quotumkosten?
  Wees blij dat je ze maken kan, betekent dat je nog een bedrijf hebt wat iets verdient.
  Alle vrij sectoren hebben te maken met overproductie en dus prijsdaling, wordt keer op keer bewezen.
  en als jij het niet produceert, dat doet je buurman dat wel.
  de enige hoop op stijging is een grotere consumptie door de consument, maar dat gaat niet van vandaag op morgen en als dat zou gebeuren, hebben we met z'n allen met onze stomme kop de markt alvast weer lekker overvoerd met product, zo blijf je in dat negatieve cirkeltje hangen.
  Ondernemen is ook opkomen voor de beloning van je werk, da's iets anders als afwachten en hopen dat het wat word. Dat is geen ondernemen, maat gewoon laks.
  En respect voor Sieta en de boeven bende, zij gaan en staan ergens voor. En als de melkprijs door haar toedoen straks stijgt, storten alle anti-Sieta boeren dan ook de meeropbrengst op haar rekening en van haar trawanten?
  Deze boeren kunnen tenslotte ook zonder deze centen draaien, ZEGGEN ZE

 • no-profile-image

  Ton

  reactie op cs-agrar en jonge veehouder, de EU is na Nieuw Zeeland de grootste exporteur op de wereldmarkt, daarnaast heeft de EU de Import/export subsidies weer ingevoerd en wordt er weer een voorraad aan melkproducten opgebouwd. Beide zijn niet goed ben ik van mening, de EU dumpt melk buiten de EU, werkt aan een voorraad, die de prijs langer laag zal houden en daarnaast landen buiten de EU moeten extra betalen om melk de EU binnen te krijgen. Denk dat dit een grotere invloed op de wereldmelkprijs heeft dan menig onder ons denkt.

 • no-profile-image

  jonge

  @ cs-agrar
  Af en toe staan er ook wel eens berichten op om een nieuw quotastelsel te beginnen......en nee je raad nooit wie dat uitgedokterd heeft.........een van de grootste agrarische makelaars van Nederland.....wat is zijn belang hierbij....quotahande......lekker makkelijk verdiende centen...Als wij hier de quotakosten van de kostprijs zouden kunnen afhalen...dan is de kritieke melkprijs nog minder dan de huidige opbrrenstprijs......lees dus een inkomen! denk daar dan eerst maar eens over na!

 • no-profile-image

  Noek

  de reacties tonen opnieuw aan hoe hopeloos verdeeld de melkveesector is.

 • no-profile-image

  berkelboer

  LTO , bezin uw huidige stelling voor afsch. van quota.Het inzicht van LTO was goed. Maar de praktijk wijst anders.Hou niet vast aan eerdere beslissingen kijk alla minuut .Neem ook andere belangengroepen serieus!Leiders verstop je niet achter zelfeerzucht of gewin,wees oprecht en je zult goud oogsten!!!!

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Jonge Veehouder, de betreffende makelaar, sprak deze wel over een reeële prijs dan?
  Volgens mij, en velen met mij, niet echt he.
  Daar heb ik in mijn reactie met geen woord over geschreven, dus hoe kan jij hier dan een reactie op maken?
  We leven in een echte wereld, dus moet een prijs en/of systeem ook echt(lees reeël) zijn. Een systeem wat heel makkelijk, zonder te veel kosten gemaakt door overproductie zoals interventie, wat niet meer is dan uitsmeren van een lage melkprijs.
  En zonder een 4 miljoen kostende campagne van onze mini-ster om de consumptie op te vijzelen, wat gewoon weer een inrendabele speldenprik zal blijken te zijn.
  Dit is ook direct een antwoord op Ton, Australie.
  Realiteit is ook dat Nieuw Zeeland produceerd, andersom is EU dat voor N-Z.
  Zit te denken aan Nieuw Zeeland Milkboard???

 • no-profile-image

  Pietet

  Afschaffing van quotum is voor de Nederlandse sector het beste. De Nederlandse sector wordt in Europa het meest benadeeld door deze regeling, het houdt de Nederlandse bedrijven onnodig inefficient. Als we geen quotumkosten meer hebben kunnen we echt investeren in bedrijfsverbetering zoals grond, gebouwen en personeel. Als ik en mijn vader de afgelopen 25 jaar meer in grond en gebouwen hadden kunnen investeren was het bedrijf ''mooier'' en economisch beter beter in balans dan nu met veel melk en weinig land.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.