Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Klauwen zijn voor de dierenarts

De koeien zijn erg slecht ter been op dit bedrijf. Oorzaak is het gebrek aan dierenartsen, want niemand anders mag zich met de klauwen bemoeien.

Bij het eerste bezoek aan de rundveestal op Kaluga Agro viel me op dat erg veel koeien slecht ter been waren. Dat ik als akkerbouwer zo iets zie, zegt wat over de ernst van het probleem. De stagiairs Sierd en Sietze, echte koeienmannen, waren geschokt. Ze hadden dit ook al eerder gezien en gevraagd of ze dit varkentje mochten wassen. Nee dus, dat zou de specialist wel even doen. En dan te weten dat goede MAS’ers tijdens hun opleiding in Oenkerk getraind worden in deze tak van sport.

Alleen de dierenarts mag bekappen – en die is er niet

Bij navraag bleek dat de zoötechnieker en de inseminator dit werk niet mogen doen. Het is alleen toegestaan aan de dierenarts, en die ontbreekt op dit bedrijf. Dierenartsen beginnen vanwege de verdiensten en het makkelijker werk liever een praktijk in kleine huisdieren dan dat ze zich levend begraven op het platteland.
Volgens een oude Sovjet-norm moet ieder bedrijf zijn eigen veearts hebben. Maar dat is al lang een utopie geworden. Er is hier geen dierenarts, dus ook geen klauwbekappen.

Bekapbox blijft ongebruikt

Bij het verlaten van de melkstal passeren de dieren een prachtige klauwbekapbox. Die staat er dus voor de show. Bij mijn eerste opmerking over dit probleem kwam als antwoord ‘We zijn over 14 dagen aan beurt’. Toen ik opmerkte dat dat dan mooi 14 maanden te laat was, kwam de aap uit de mouw. Ze wisten geen klauw bekapper, of ik iemand wist. Helaas heb ik die niet in mijn netwerk.

Ben nu via René Kremers een Nederlander op het spoor gekomen die misschien bereid is om iemand hier op te leiden. Maar deze man is geen dierenarts, dus dat zal voor de eigenaren erg moeilijk te accepteren zijn. Wet is immers wet, ook al gaat dat ten koste van je vee en dus je inkomen. Bij de invulling van het bouwplan is het al net zo.

Mocht u een eenmalige klauwbehandeling van 1.000 stuks vee én het opleiden van een lokale medewerker als uitdaging zien, meld me dat dan via agratax@xs4all.nl.

foto's: Han van Riel

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hens

  Je zoekt dus iemand met een dierenarts diploma?
  Als ik de foto's zo bekijk gaat dat nog een aardig spectakel worden als al die koeien bekapt moeten worden. Ze zijn nog nooit in de box geweest? En die Rosensteiner box is niet hydraulisch, of niet?
  Ik heb nog wel een mannetje staan in Letland die wel 1000 koeien kan bekappen, maar helaas geen veterinair diploma.

 • no-profile-image

  wout kranenburg

  Jammer dat je deze fotos erbij hebt geplaast. Als dit het ergste was wat je kon vinden op 1000 koeien dan is een klauwbekapper niet nodig. Verder snap ik je oproep niet aan het einde van je blog want net daarvoor zeg je dat het persé een dierenarts moet zijn. Opleiden van een medewerker heeft dan dus geen zin.

 • no-profile-image

  Han

  Ik zocht en klauw bekapper, maar die is lokaal gevonden. Inderdaad een veearts zoals in dat land gebruik was of nog is. Maar als een medewerker de klus klaart zal er ok geen haan naar kraaien. Mijn nieuwe zootechnieker kan het niet doe ze is echt te licht gebouwd voor deze klus met haar 1,55 mtr. Vandaar de lokale dierenarts. gelukkig is de oud zootechnieker vertrokken. Hier komt misschien een blg over als de schade in volle omvang bekend is.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Han
  Jouw veearts mag een assistent hebben en die bekapt.En als je iemand uit NL mee neemt. Zort ie maar dat ie een diploma heeft van middelbare school en zeg je maar deze man is veearts.Zelfde wet is hier. maar aan gezien iedereen denkt dat ik een veearts ben heb ik geen probleem met wat dan ook.
  Er zo makkelijk langs veel wetten hier te komen
  Groeten
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.