Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Kijken, denken, doen

Ook in Nederland loopt lang niet alles op rolletjes in de koeienstallen. Ook hier hebben de koeien veel kleine wondjes, kale plekken en drukplekken.

Afgelopen week ben ik gecertificeerd CowSignals ® trainer geworden voor Rusland na het volgen van een cursus bij Vetvice. Naast de theorie hebben we veel naar koeien gekeken en dat is super-interessant. We hebben bij drie boeren in de stal gelopen en daar veel gezien en opgestoken. Vooral het eerste deel van de titel, kijken, hebben we geoefend. Dat was erg nuttig. We keken in drie stappen: eerst vanaf het voerpad, daarna tussen de koeien en dan één koe apart.

Eerste indrukken zijn goed

Vanaf het voerpad leken eigenlijk alle bedrijven prima, zeker omdat ik Rusland gewend ben. Daar ben ik vaak al afgeleid door de rommel, het aantal mensen (die niks doen) en de slechte stalomstandigheden. Dus de eerste indruk vanaf het voerpad was van ‘ja, dit is prima!’ Van de zes punten (voer, water, licht, lucht, rust en ruimte) van de ‘koesignalen-diamant’ konden we meteen licht, water en lucht goedkeuren. Op een paar kromme ruggen, opmerkingen over het voer en wat wachtende koeien na was ik heel positief.

Geschrokken van de koeien

Daarna tussen de koeien en kijken naar details, zoals dikke hakken, kleine beschadigingen van haar en huid, wachtende koeien, kromme ruggen en andere zaken die opvielen. Daar schrok ik toch wel van, om eerlijk te zijn. Bijna alle koeien hebben kleine wondjes, kale plekken of drukplekken. Zelfs in nieuwe stallen viel me bij het bestuderen van de koeien in details tegen hoeveel ongemak de koeien ondervinden van slechte maatvoering en uitvoering van de stal. Vooral de achterpoten zijn bijna allemaal op de knieën kaal.
Ik had al een paar dingen van Vetvice gezien en vond eerlijk gezegd de opmerkingen van met name Joep Driessen in de trend van ‘koeien hebben het slecht in Nederland’ overdreven. Maar nadat ik goed had gekeken naar de koeien op drie verschillende bedrijven moet ik toegeven het eens te zijn met hem dat het zeker beter kan.
In Rusland heb ik veel klachten over bouwbedrijven. Ze willen allemaal simpel en snel bouwen en geven niets om koecomfort en het dagelijks gemak van werken. Ik heb deze week geleerd dat ook Nederlandse bouwers en stalinrichters niet perfect zijn.

Verdienen aan dierenwelzijn

Eén van de slogans van Vetvice is learn and earn. Na deze cursus ben ik van mening dat dit zeker klopt. Niet alleen wij als adviseurs kunnen aan dit leerproces verdienen. Ook de boer, want happy cows produceren meer, beter en goedkoper. Maar zeker ook de koe verdient een langer en beter leven. En last but not least kan de boer door beter te kijken, denken en doen het respect van de consument verdienen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wereldburger

  Er is nu eenmaal geen perfekte stal of omgeving aangezien je over andere omstandigheden hebben.
  Ik denk wel dat er een verschil valt te ontdekken tussen robotboeren en melkput boeren, aangezien er vrij koe verkeer is.
  En poten is overal een probleem en is een groot deel voeding,mortellarro komt van voeding.

 • no-profile-image

  han

  Hoi Rene, toch mooi dat je op de cursus hebt geleerd wat oude boeren al wisten. "Zorg goed voor de koe en ze zorgt goed voor jouw." Na de cursus die veel kost ben je uiteraard overtuigd. Ik ben net als jij en bekijk de koeien meestal ook vanaf het voerpad, lekker schoon en geeft en indruk van het voer. Mij is echter geleerd bekijk een koe van achteren, daar zit de productie. Dit prober ik dan ook te doen in de melkput. Weer lekker schoon en meteen extra info over productie en melkwinnings techniek van de dames in de put.
  Ik hoop dat je met de opgestoken kennis de Russische boeren kunt overtuigen, dat het roer in de meeste gevallen om moet.

 • no-profile-image

  Wereldburger

  Ik ben bang, dat de Rus niet zo makkelijk is te overtuigen, in iedergeval zie ik ze niet allemaal nu zo cursus bestellen.
  Eerst moeten ze maar leren, goed voer te verbouwen en te voeren(constant,elke dag)Dan hoef je echt geen super moderne stal te hebben om de koeien goed te laten produceren.

 • no-profile-image

  Hens

  Volgens mij is het enige wat Vetvice je heeft geleerd om een dieper in de wereld van de koe te kijken. Naar mijn mening heb je daar geen dure cursus voor nodig, maar is het gewoon een kwestie van overall en laarzen aan en ogen open.
  Als je een auto koopt ga je ook niet alleen op 5 meter afstand staan..
  De vraag wanneer koeien het slecht hebben ligt aan de criteria die je neemt. Het is trouwens een utopie om te denken dat je de perfecte stal zult krijgen, er is namelijk altijd 1 beperkende factor.

Of registreer je om te kunnen reageren.