Rundveehouderij

Achtergrond 21 reacties

Kiezen tussen vee of vrouw

Na jaren huwelijk vliegen de vonken niet meer in het rond. Tijd voor alarmfase ÉÉN.

Recent kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met verse cijfers over echtscheiding. In 5,5 procent van de gevallen bleken financiële perikelen de oorzaak van de breuk. Sommige bemiddelaars verwachten dan ook een forse toename van het aantal echtscheidingen als gevolg van de kredietcrisis.

Dat belooft wat voor de agrarische sector. Want als het érgens slecht gaat, is het daar wel. Maar er zijn meer redenen om een huwelijk te ontbinden dan financiële krapte. Ook dat heeft het CBS op een rijtje gezet. Botsende karakters en op elkaar uitgekeken zijn, worden vaak als reden genoemd.

Nogal wat boerinnen die ik spreek, geven aan dat hun man erg druk is. Vroeger nam hij nog wel eens een bloemetje mee, maar daar komt het niet meer van. Het bedrijf moet draaiende gehouden worden en daar heeft hij zijn handen vol aan. De vrouwen zeggen er vergoelijkend bij dat ze het wel begrijpen, zijn bedrijf is immers zijn passie. Maar leuk? Nee, dat niet.

Van een lezeres kreeg ik een aangrijpende brief. Ze noemt zich Annet en is zwaar teleurgesteld in haar man die na 18 jaar huwelijk meer naar zijn vee en de vakbladen kijkt dan naar haar. Ze voelt zich eenzaam en wil bij hem weg. Hij schrok, had het zo niet bedoeld en haalde haar over te blijven. Dat doet ze nu maar. Voor de kinderen. Maar het valt haar zwaar. Annet schreef anoniem, maar ik hoop dat ze contact met me opneemt. Voor de rest van het verhaal waarin zich vermoedelijk wel meer boerinnen zullen herkennen. En misschien ook wel boeren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  de schaalvergroting eist zijn tol.
  Geen tijd meer.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Men kan beter afvragen, blijf je wel verliefd?
  Verliefd ben je maar voor een poosje,daarnaar is het meer het samen zijn.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ik ben het niet met Paul eens, had voorheen geen personeel en nu zijn nu met 5 man en heb meer vrije tijd en dus tijd voor mijn vrouwke.

 • no-profile-image

  boer

  Op zich goed punt wat nu wordt aangesneden. Het is heel belangrijk dat werk en prive in een goede balans is. Dat je 's avonds gewoon op tijd in huis ben, een keer tijd heb om je vrouw wat werk uit handen te nemen, ook een keer tijd heb voor de kids. Denk niet dat het zit in schaalgrootte. Ik ken bij kleine bedrijven, mensen die tijd nemen voor prive en mensen die altijd werken (al dan niet deels buitenhuis) en bij grote bedrijven insgelijks. Denk dat het probleem ook wel buiten de landbouw speelt. Chauffeurs die standaard veel overwerken, managers die de hele avond nog achter de comp zitten, mensen die elke avond in hun schuurtje met hun hobby bezig zijn, of juist in honderd en 1 besturen zitten. Neemt niet weg dat in de crisis bezuinigen op je relatie (of dat nu in geld of in tijd is) wel het allerdomste is wat je kunt doen.

 • no-profile-image

  paul

  Nou varkenshouder uit Brabant, de meeste boeren hebben geen personeel, maar doen wel aan schaalvergroting.

 • no-profile-image

  varkenshouder gelderland

  @ paul den bosch,

  reken maar dat varkenshouder brabant de omvang er ook na heeft om met 5 medewerk(st)ers het bedrijf te runnen.
  hoe dom kun je zijn om nog alles zelf te "moeten"doen ondanks de schaalverbgroting. je moet je focussen op dingen die je geld opleveren in da house

 • no-profile-image

  VARKENSHOUDER

  Ik heb nu ongeveer 2000 zeugen paar jaar terug 450

 • no-profile-image

  varkenshouder gelderland

  hier, kijk eens aan! over efficientie gesproken! sterk werk!

  van jou zouden een heleboel mensen een hoop kunnen leren qua protocollen, werkzijzen, routing, planning etc etc

 • no-profile-image

  Margreet Welink

  Geachte reageerders, het stukje ging over een gebrek aan tijd voor de partner en de gevaren daarvan voor de relatie of het huwelijk. Herkenbaar voor u allen?

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wel erg gemakkelijk willen scoren die Margreet, je vergeet te vermelden hoe de vrouwen het hebben willen. Wel beweren dat er vrouwen klagen, maar niet wat voor klachten. Oplossingen eisen van de mannen, terwijl wat ze ook doen (of laten) afkraken dat dat niet goed is.

 • no-profile-image

  Jonge boer 23

  Als mijn vriendin me graag wil zien zeg ik altijd goh dan werken we toch samen. Ze is een hele goede melker en gaat graag mee op de trekker. En als het mooi weer is toeren we samen langs de pinken. Mijn vrienden zouden een film gaan kijken maar dan val ik toch in slaap

 • no-profile-image

  geziena

  Vrouwen moeten er voor zorgen ook een eigen leven te hebben!

 • no-profile-image

  riet

  het valt me op dat er tot nu toe alleen mannen hebben gereageerd... nu maar es even van een vrouw... Wat betreft het investeren in een relatie: het is belangrijk dat je elkaars als man en vrouw, partners, steunt en of je nu samen een bedrijf runt, of ieder zijn eigen ding heeft maakt niet zo heel veel uit. belangrijk is, bedrijfsgrootte of gezinsgrootte maakt niet uit, is dat je bewust tijd met elkaar doorbrengt, of dat nu op de tractor, in de melkput, op de bank of restaurant is, maakt ook niet eens uit. Oprechte aandacht is het belangrijkste en met elkaar in gesprek blijven en de (dagelijkse) dingen die je belangrijk vindt met elkaar delen. Zelf heb ik als vrouw ook niet altijd even veel tijd voor mijn man (ik melk, doe de kalveren, admin, 2 kids), vind het ook belangrijk om mijn eigen contacten bv buiten de landbouw te hebben. Manlief doet het werk buitenshuis, heeft loonwerk, dus beiden werkzaamheden genoeg, maar toch plannen we in al die 15 jaar dat we elkaar kennen, waarvan 13 getrouwd bewust tijd voor elkaar in! (het kan dus ook heel goed gaan Margreet!)

 • no-profile-image

  vakman

  Kiezen tussen vee of vrouw wordt bepaald door de regering. Minister Verburg heeft kort geleden aangekondigd dat de biggensterfte verminderd moet worden. Daarmee duidelijk aangevend dat de boer meer aandacht aan het vee moet besteden. Met het automatische gevolg dat bij weer meer aandacht voor het vee er weer minder aandacht voor de boerin. En in zijn algemeenheid heeft dierwelzijn ook een hoge prioriteit in de landbouwpolitiek, waarbij welzijn van de boerin gemakshalve achterwege wordt gelaten. Duidelijk dat het sociale aspect in de landbouwpolitiek is verdwenen en plaats gemaakt heeft voor kille zakelijkheid. De boer is een beste vent volgens de samenleving, maar tegelijkertijd reduceert de landbouwpolitiek de boerin tot "sloofje". Alsof die boerin niet meetelt met de bedrijfsvoering op een boererij. En omdat een boerin liever geen sloofje is, hebben in in mijn directe omgeving de boerinnen allemaal een vol- of deeltijdsbaan buiten de landbouw. Zelfs de boerin van de grootste boer heeft een full time baan in de stad. En dankzij die banen van de boerinnen buiten de landbouw worden boeren bedrijven financieel ondersteunt. En zodoende kan de consument goedkoop de levensmiddelen in de supermarkt vergaren. En dat wordt door politiek en samenleving wel eens miskend. Onterecht in mijn beleving. Wat mij betreft mogen er best vonken tussen boer en boerin bestaan. Alleen ik ben bang dat regering en samenleving met een kil zakelijke landbouwpolitiek er van alles aan proberen te doen om die vonken tussen boer en boerin te laten verdwijnen.

 • no-profile-image

  er is meer

  Tja, als geld het enige bindmiddel zou zijn in een relatie, dan gaat het in de landbouw even wat minder. Dat de vonken er niet meer zo afvliegen als bij de eerste verliefdheid, dat is waar maar overal gelijk lijkt mij. Als de relatie goed is, zijn er andere zaken die veel belangrijker zijn dan geld! De liefde voor elkaar, de kinderen, de geborgenheid samen enz. Is de relatie slecht, dan kan gebrek aan geld de druppel zijn. Dus als de relatie jou lief is, dan investeer je daar veel in, en het vee maak je tot hobby.

 • no-profile-image

  af en toe uit eten

  ik kies voor vee en vrouw, leuk toch!!

 • no-profile-image

  Ani4

  Als je samen in het bedrijf werkt en ook nog kinderen hebt, heb je het dan ook nog over je relatie of gaan de gesprekken alleen maar over bedrijf en kinderen? Niet alleen boeren zijn daar slecht in. Wat me wel opvalt dat weinig reacties gaan over de liefde in de relatie. Wat doe je om een relatie goed te houden, of kom je niet verder dan samen op de tractor dan wel in de melkput. Inderdaad een keer samen uit eten doet al wonderen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik denk dat het goed is dat binnen een relatie bekend is van elkaar wanneer je gaat stoppen met je bedrijf. Er is te veel schaamte daarover in de sector. Dit zou binnen een relatie niet moeten. Als je dat echt van elkaar weet, zal de spanning veel lager zijn binnen een relatie. Ik merk als ik zulke dingen wil bespreken in een studieclub dat (ook de jongste melkveehouders) je bedrijf beeindigen gewoon geen optie is. Maar met de huidige crisis zul je er wel degelijk rekening mee moeten houden.
  Ik vind de weblog's van Margreet op zich wel goed. Maar ik vind dat Margreet Welink te veel in negatieve zin generaliseerd.

 • no-profile-image

  jenneke

  Wat is het herkenbaar, de eenzaamheid in je huwelijk, terwijl je zo intensief samen op het bedrijf bezig bent.

  Vooral als er kinderen zijn en jij daar als vrouw toch grotendeels voor op draait, kan de vermoeidheid goed toe slaan. Manlief is achter druk en maakt vaak bewust of onbewust geen tijd vrij om kinderen naar de zwemles of andere clubjes te brengen.

  Na 30 jaar huwelijk heb ik geprobeerd de mooie dingen te waarderen tussen ons beiden.
  Heb bewust gekozen voor een baantje buitenshuis, vrijwillerswerk enz. Dat klaart de lucht, en hoef nu niet 6x per dag de verhalen over het weer aan te horen.

  In lief en leed betekent er zijn voor elkaar en voor je gezin.

  Een lang weekend samen aan zee een aantal jaren terug , veel gepraat samen of onze relatie nog waarde had, deed ons toen beseffen dat we ondanks alles , samen hopen oud te worden.  boerin Jenneke

 • no-profile-image

  richard

  Ik merk in al jouw collums toch een negatieve stemming tegen boeren. Net of alle boeren alleen maar aan het bedrijf en geld denken. Het kan ook totaal andersom zijn! Vaders die veel tij d aan de kids besteden en huishoudelijk werk doen. Toch is dit geen enkele garantie voor een goed huwelijk.

 • no-profile-image

  wiesje

  het liefste zou ik nu ook mijn koffers pakken maar heb besloten om voorlopig toch nog maar even te blijven puur uit praktische overwegingen.
  uit de reakties, die over het algemeen van de mannen zijn, heeft men het alleen over tijd maken voor elkaar,over het financiele aspect, de vrouw mag en kan buitenshuis werken, men past op de kinderen en helpt zo af en toe in het huishouden. maar wat als de liefde er niet meer is? hier hoor ik niemand over. boeren praten niet over hun gevoelens, zelfs niet met hun eigen vrouw, dat vindt men maar gezeur.
  maar goed even terug naar mezelf, als ik dus wil scheiden, dan moet ik dus vertrekkken en gezien de financiele toestand zal ik een huurhuisje in de stad moeten wonen. voor mij geen ramp maar wat denk je van onze vier kinderen, waarvan er 2 opvolger zijn? en wat denk je van de afstand dorp-stad, waarschijnlijk zullen ze ook van school moeten veranderen, ik zal het mezelf nooit kunnen vergeven van wat ik mijn kinderen dan allemaal aandoe. en als ik mijn deel zou opeisen, dan zou het hele bedrijf verkocht moeten worden. ik heb niet veel keus volgens mij. kletsen jullie nog maar even door , jullie mannen, over tijd vrij maken enz. denk vooral niet verder, praat maar over de mais, de koeien enz. enz.

  a.u.b geen reaktie geven op e-mail

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.