Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Geen kofferbak maar beestenbak

Het verkeer in Europa is saai door de vele regels. Nee, voor vermaak in het verkeer moet je in de 'Stans' zijn.

Met het vrije verkeer van mensen en goederen in de EU hebben we ook een systeem van geweldige beperking van vrijheid gecreëerd: hoe dat vervoer moet/mag gebeuren. Stapels van regels zijn nu van toepassing en je vraagt je soms af hoe er überhaupt nog wat vervoerd kan worden. Biggen in manden zijn uit de tijd, de zoon van de poelier uit mijn jeugd, met zijn vrachtwagentje vol kratten konijnen, eenden en kippen, waar we als kinderen altijd zochten naar eieren in de kratten, zal ook wel een ander beroep dan zijn vader gekozen hebben. En het is nu zeker ook ondenkbaar hoe wij vroeger als welpjes achterin een vrachtwagen van de papierfabriek vervoerd werden naar de bioscoop in Arnhem, om ‘Junglebook’ te zien (maar ook toen moesten we al stil zijn!).

Schapen, kippen of biggen in de kofferbak

In deze contreien wordt er gelukkig nog wat makkelijker gedacht over dit soort zaken. Afgezien van het feit dat de technische staat van voortuigen veel te wensen overlaat (de apk zou meer dan de helft van de voertuigen van de weg halen), worden de gebruiksmogelijkheden flink opgerekt en het verschil tussen een voertuig voor vracht of personenvervoer hangt meer af van wat de chauffeur voor business tegenkomt dan van waarvoor voertuig oorspronkelijk was bestemd. Naast koffers kunnen er ook schapen, kippen of biggen in de kofferbak. Daken kunnen ook veel meer dragen dan een imperiaal met zo’n plastic bak.

Veerboot is afgedankte, lekke schuit

De veerboot van Tadzjikistan naar Afghanistan is een lang afgedankt militair amfibievoertuig, waar de wielen permanent afgehaald zijn. Helemaal waterdicht is hij niet, dus voor vertrek moet er gepompt worden en er moet een emmertje water in de radiateur. Misschien is alleen de radiateur lek? Maar maken? Ho maar! En niet meer dan acht mensen mee, dan haalt hij het net.

Het opgefokte Nederlandse verkeer ontwend

Het zal allemaal wel een stuk veiliger zijn in Europa, maar ik verveel me altijd rot als ik in Nederland rondrijd: weinig spectaculairs om je over te verbazen, behalve misschien het aantal auto’s en hoe nieuw ze er allemaal uitzien, of misschien hoe gelaten iedereen in zijn of haar blikje zit? Er is in Nederland weinig om te lachen en kennelijk veel om je aan te ergeren, gezien alle verhalen over de korte lontjes en het ongeduldige getoeter. Hier wachten mensen totdat die schapen achterin de Wolga gepropt zijn en de kofferbak met een touwtje een beetje vastzit. Ik woon hier vast al te lang: de normvervaging heeft ingezet! Geef mij maar een beestenbak in plaats van een kofferbak!

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Anton,

  Vraag mij af of die mensen aan die bak biggetjes niet meer verdienen als diegene die ze moet vervoeren per duizend met een luxe camion-trailler combinatie ?
  Het was evenwel niet zo extreem als bij u daar maar ook hier bloeide de lucuratieve handel jarenlang weelderig.
  Ken een slachthuisdirecteur die zen slachthuis voor grof geld verkocht heeft om in een drie provinciedorpje te gaan slachten in het zwart.
  jarenlang een bloeiende handel doch zien we ook hier dat de opkomst van de luxe (transport)sleeen de nedergang hebben aangekondigd van de ganse ,,beesten"economie.

 • no-profile-image

  Boer

  Prachtig verhaal Anton
  Hele mooie foto's ook.
  Wat zal het een verademing zijn om in een land te wonen waar ze niet zo moeilijk doen over alles!.
  Ik blijf de verhalen uit het buitenland lezen.Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.