Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Crisis

Als de Nederlandse melkveehouders nu denken dat ze in zwaar weer zitten, hebben ze geen ongelijk. Maar hier in Rusland is het nog een graadje erger. Danone wil de melk niet meer ophalen.

Allan, de directeur van Kaluga Agro, vond het een week geleden zaak eens bij Danone op bezoek te gaan om te praten over de wel erg trage betaling. De betalingstermijn is al opgelopen naar drie maanden. En dat in een tijd dat de investeringen voor de nieuwe voederproductie moeten worden gedaan.
De directie van Danone was het geheel met hem eens dat het contract enige bijstelling behoefde. Hij kreeg er de mededeling ‘kom morgenvroeg even terug, dan ligt het nieuwe contract voor jullie klaar, dan kun je het tekenen en zijn alle misverstanden uit de wereld’.

Contract plotseling beëindigd

Vol goede moed en hopend op een toekomstige correcte betaling reed Allan de volgende morgen in zijn Landcruiser naar Danone. En ja hoor het nieuwe contract was klaar. Maar van vreugde was bepaald geen sprake. De inhoud van het contract was heel anders dan gedacht.
In dit contract stond, dat er nog vijf dagen melk zou worden afgenomen en dan ‘einde contract’.
Normaal zou dit geen punt zijn want Ehrmann, Campina en nog enkele verwerkers zitten in de buurt, Maar omdat de Russische overheid het melktekort te lijf gaat met een onbeperkte toelating van melkpoeder, heeft geen enkele fabriek behoefte aan meer melk. Wat nu?

Niet laden maar lossen

Als ik de dag erop ’s ochtends op het bedrijf kom, staat de Danone-tankwagen te wachten. Waarop eigenlijk? Hij zou toch kunnen laden, want het melken is klaar. Nee, hij wil niet laden, hij wil lossen. De melk bevat antibiotica volgens de controlebon van Danone.
De enige oplossing is toch maar de melk te ontvangen en aan de kalveren op te voeren. Phillip kende nog een oude truc om antibiotica aan te tonen: één deel melk en één deel vloeibare zeep mengen. Vlokt het niet uit, dan is de melk goed. Dit probeerden we direct uit en ja hoor: goede melk. Na onderzoek van nog een monster in een laboratorium in Kaluga werd duidelijk wat Danone van plan was. Het wilde gewoonweg onze melk niet langer ontvangen vanaf de eerste dag van de laatste week die ze ons hadden gegeven.
Bij navraag bleek dit een bekende truc van de Fransen te zijn om minder rendabele klanten weg te werken. Ik moet toegeven; we wonen niet direct naast de fabriek en de wegen zijn niet fantastisch.

Bedreigende importen van melkpoeder

De import van melkpoeder door Rusland kan voor de Nederlandse boeren positief zijn, maar voor de Russische melkveehouderij fataal. De meeste bedrijven zijn namelijk zwaar gefinancierd door het Nationale plan van premier Poetin en de aflossingstermijnen hiervan beginnen te vervallen. Hierbij past geen melkoverschot met een bijbehorende vrije prijsval, te meer daar de meeste bedrijven hun management nog niet op de rails hebben.

Hier past goed het oude Russische gezegde: ‘Hakken ze in Moskou hout, dan vallen door het hele land de spaanders”.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem kroft

  Han, als het geen geheim is, wat was de melkprijs die jullie kregen van Danone? Ik heb hier trouwens gelezen dat rusland de import van melkproducten uit witrusland stilgelegd heeft.

 • no-profile-image

  Han

  Wllem de prijs die Danone betaalde was rond Euro 0,20 / ltr incl. gehalte verrekening en BTW. Transport voor Danone, hier zat het probleem voor Danone we zitten ver weg en hadden maar 3000 ltr / dag .

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  indrukwekkend verhaal moet ik zeggen. Vooral door de onderkoelde toon waarop het gebracht wordt. Dit brengt ook het verhaal wat in Nederland gebracht wordt in perspectief: de oorzaak van de slechte markt is niet dat "wij" te veel produceren. Kan best zijn , maar "wij" bieden ook geen oplossing. Als er meer geproduceerd wordt dan er afgezet kan worden, en de machtigste producenten houden hun productie op peil, dan zijn de zwakkere partijen degenen die hun productie sterk moeten beperken. Dan maken "wij" de keuze dat "zij" het maar op moeten lossen. Kwestie van beschaving.

Of registreer je om te kunnen reageren.