Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Boeren en burgers, wordt dat ooit wat?

Tegenwoordig zijn burgers overal. Geen boer zonder burgerburen. ‘Het zijn beste mensen, maar…’

Boeren en burgers, het blijft een lastige combinatie. Bij vrijwel elk boerenbedrijf waar ik kom, is wel iets. Tegenwoordig zijn burgers overal. Geen bedrijf dat geen burgerburen heeft. Tot een rechtszaak komt het meestal niet, maar er is nog steeds veel onbegrip. Van beide kanten.

De klacht die ik het meest hoor is dat de burgerburen last hebben van stank. Als de wind hun kant op staat, ruiken ze de varkens. Dat is geen pretje, dat zullen ook boeren moeten toegeven. Alleen: wat doe je eraan? Je kunt de wind niet de andere kant opsturen. En de varkens wegdoen alleen om de buren te plezieren, dat is geen optie, al vinden de burgers vaak van wel. Ze snappen sowieso niet wie er nou met várkens wil werken.

Stipt op twee staat de klacht dat de buren last zeggen te hebben van kabaal. Zitten ze net lekker in hun vrije weekend buiten uit te kijken over een sappig groen weiland, komt de boer er aan met zijn grasmaaier. Weg stilte. Weg weelderig groen. Of dat maaien niet op maandag kan? Nee dus.

Burgers kunnen daar met de pet niet bij. In hun wereld is alles te plannen, waarom kan dat in de boerenwereld niet? Omgekeerd snappen boeren niet wat er zo erg is aan een beetje trekkergeronk.

Tot scheldpartijen komt het nooit, maar als ik bij boeren het woord ‘burgers’ laat vallen, worden de ogen altijd wanhopig ten hemel gericht. ‘Het zijn beste mensen, maar je moet ze niet in je buurt hebben’, is de opvatting. Omgekeerd willen burgers best boeren in de buurt, ‘maar je moet geen stront ruiken en ze moeten niet in het weekend grasmaaien’.
De wensen van beide partijen zijn onmogelijk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  poesi

  je vindt het nog leuk ook boeren te ambeteren , stomme burgertrut

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Margreet wat dacht je van: Boeren zijn burgers en er zijn burgers die Boer heten. Wat er aan ontbreekt is is de juiste kijk van Margreet.

 • no-profile-image

  Christof

  Boeren doen dit heus niet voor het plezier,het is ons werk ,dus ons inkomen.
  Net zoals in de ganse maatschappij,is de oplossing : meer verdraagzaamheid.Wie als burger op de buiten wil wonen,moet de buiten nemen zoals het is,met boeren erbij.De buiten zonder boeren zou niet lang de buiten zijn

 • no-profile-image

  mediaboer

  Vanwege het onbegrip tussen boeren en burgers kun je wel stellen dat de Nederlandse media daarin een hoofdrol spelen. Qua zendtijd en paginavulling van tv, radio en landelijke en regionale dagbladen komt verhoudingsgewijs informatie over landbouwpolitiek, boerenleven en platteland maar weinig aan bod. En als er dan toch nog een reportage, verslag, artikel of column in de Nederladse media over de landbouw verschijnt, blijkt het vaak ook nog bol te staan van halve waarheden en vooroordelen.
  Daaruit kun je dan de conclusie trekken dat het kennisniveau van de doorsnee Nederlandse journalist over de landbouw zich op een bedenkelijk laag peil bevindt. Geen wonder dat er dan onbegrip onstaat tussen burgers en boeren. En zolang journalisten zich niet wat meer verdiepen in de landbouwpolitiek en het boerenleven, zal dat onbegrip blijven bestaan zo niet erger worden. Misschien een optie om bij een volgende boerenactie de kantoren van de Nederlandse media maar eens te gaan blokkeren. En dan proberen bij de Nederlandse journalisten het kennisniveau over de landbouw wat op te vijzelen. Alleen bij een betere berichtgeving over de Nederlandse landbouw bestaat de kans dat het onbegrip tussen boeren en burgers gaat afnemen.

 • no-profile-image

  johanna

  Het is opvallend hoe heftig mensen reageren . Zijn er geen boeren en burgers die het gezellig hebben met elkaar ? Die elkaar waarderen al begrijpen ze elkaar mogelijk niet altijd helemaal . Waarom krijgt de media de schuld . Ik begrijp uit de media dat de boeren het moeilijk hebben , de melkprijs is te laag , nou maak dan de melk iets duurder , zou ik zeggen . Als ik in de supermarkt kijk , dan wordt het geld in elk geval wel uitgegeven aan bier . Het zal wel te maken hebben met Brussel en subsidie . En als burger begrijp ik daar weer niets van . Het lijkt me heel vervelend om als ondernemer afhankelijk te zijn van subsidie , want daar ben je nooit zeker van .
  een burger uit het oosten . • no-profile-image

  lidwien

  Van wie is die laatste rare reactie nou weer?

 • no-profile-image

  koeienboer

  Even een goede tip, ik zou wel een boek kunnen schrijven over boeren en burgers, maar daar is hier gin plek genoeg voor !!?? O ja, mijn goede tip, 1- nodig de buren uit om eens OP of IN de boerderij een kijkje te nemen, of nog beter: nodig ze uit om eens een dagje "stage te lopen", let ook op of de buren geen kinderen hebben die van de leeftijd zijn dat je zegt die kan wel een centje bijverdienen, laat hem of haar voor mijn part het gazon maaien, bodomline is: als de mensen zich min of meer betrokken voelen, of in ieder geval weten wat er zich afspeelt daar in die varkens-stal of kippen-schuur / koeienstal dat scheelt heel veel, je zal verstelt staan hoeveel interesse er daadwerkelijk is als men ziet wat boeren inhoudt!!!!
  Niet dat je bij elkaar de deur plat moet lopen, maar op z'n tijd een feestje zoals een barbeque avondje of zo, of gewoon een flesje bier (of wat die burger ook drinken wil) achter op de stoep aan het tuinmeubulair (op de boerderie of bij die burger) maakt dikwijls een groot verschil. Sommige burgers willen absoluut niets met de boer te maken hebben, begrijp dat dan en blijf er weg, probeer elkaars gedachten te begijpen (lezen, als het kan - bij wijzevan spreken)

 • no-profile-image

  de boer-buurman

  ik herken wel iets in dit stukje. Als melkveehouder had ik mijn randstedelijke burgerburen maar wat graag willen inruilen.
  burgers gaan naar platteland voor rust en denken dat dit platteland een rustoord is voor bejaarde randstedelingen.

  MAAR:
  misschien had Margeet het stukje wel iets breder mogen bekijken.
  Buren kies je niet. En burenruzies zijn ergernis nr 1 in heel nederland. De rijdende rechter vult al jaren zijn tv-programma met ruzieende buren.

  En dat betrteft echt niet alleen de combinatie boeren-burgers.

 • no-profile-image

  Verhuis

  Burgers in het buitengebied zijn net verwende kinderen. Ze hebben geen verantwoordelijkheidsbesef. Alles komt aanwaaien en als het hen niet uitkomt dan maar klagen. Desnoods met de advocaat.
  Maar laten we even kijken naar wat ze hadden kunnen doen alvorens ze op het platteland zijn gaan wonen. Dat is allereerst een inventarisatie van hun wensen én zijn deze wensen realiseerbaar op de nieuwe woonlocatie.
  Deze afstemming hebben zij niet gemaakt.
  Het gevolg laat zich raden. De nieuwe woonboer gedraagt zich als een verwend kind: Het wil zijn zin doordrijven. En daar begint het juridisch gekrakeel en wil daarmee zijn wil opleggen in zijn nieuwe leefomgeving. De boeren in de omgeving zijn van deze inmenging door de import niet gediend.
  Praten met elkaar dat gebeurt niet. Dat is ook niet moeilijk, want vele nieuwe woonboeren wonen er niet werkelijk. Ze hebben aan deze woonboerderij een tweede huis erbij. Ze integreren niet, weten niet wat noaberschap betekent. Laat staan dat ze het kunnen onderhouden.
  Dan is het van belang dat de boer de natuur terugbrengt zoals het was. Zelf is de nieuwe woonboer graag teruggetrokken in zijn eigen koninkrijk dat hij degelijk heeft afgeschermd met hekwerk en zeker geen haag. De gevangenis is compleet voor deze nieuweling, die een broertje dood heeft aan onderhoud van hagen. Het lijkt wat dat betreft net een boer.
  De overheid is te dom om los te lopen en heeft wetgeving gemaakt waardoor de burenruzie juist wordt aangewakkerd. De overheid had en moet nog steeds de nieuwelingen in het buitengebied voor houden: De lusten maar dan ook de lasten. Had jij je maar beter moeten oriënteren alvorens hier je te vestigen in een woonboerderij. Ben je het er niet mee eens met de gang van zaken? Prima dan verhuis je toch naar elders. Als de overheid op deze manier te werk zou gaan dan was het niet zo een vaart gelopen met die mopperkonten uit de stad.
  Advies: Kijk uit je doppen als je een woonboerderij koopt. Er zijn al genoeg sufferds in het buitengebied komen wonen, die dat niet gedaan hebben.
  En bevalt het je niet als je er woont, dan verkoop je de woonboerderij en ga je lekker ergens anders wonen. Dat is niks apart, want elke Nederlander verhuist eens per 8 jaar in zijn leven.
  Zeker weten dat de boeren dat niet doen. Maar de meeste buitenlui en burgers wel.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.