Rundveehouderij

Achtergrond

Twee feestdagen

De Nederlandse ambassade organiseert elk jaar een feest met Koninginnedag, de kids vermaken zich dan best. De dag erop zijn de 1 mei-vieringen.

De Nederlandse ambassade in Kazachstan organiseert elk jaar een Koninginnedag-viering. Het is elk jaar een mooi avondje uit met grote kans om weer eens bekenden te ontmoeten. En om nieuwe Nederlanders die in dit land wonen en werken tegen te komen.

Die bijeenkomst lijkt elk jaar drukker te worden, Deels komt dat door de booming oliebusiness hier. Veel mensen uit de olie-industrie houden kantoor in Almaty, en vinden zo'n uitstapje natuurlijk ook best leuk. Daarnaast wordt het feest ook bezocht door ambassadepersoneel van andere landen dan Nederland.

Het mooiste is dat de Nederlandse kinderen ook mogen komen. Mijn zoon vindt het een fantastisch feest, want elk jaar hebben ze de grootst mogelijke lol met de ballonnen die opgehangen zijn. Ze gaan ermee aan de haal, nemen die mee naar het balkon en laten ze daar los. En natuurlijk knallen er wel enkele.
Dit jaar waren er weer meer kleine wildemannen dan vorig jaar, het feest is dus niet alleen populair bij de oudere knarren zoals ik. Ik vind het zelf een heerlijke avond waarop je weer eens haring kunt eten, kroketten, bitterballen, frikandellen en stukjes rookworst. Die dingen mis je hier wel! Het is alleen jammer dat na een uur of twee het feest afgelopen is.

De Nederlandse feestdag, die we dus nog steeds vieren, valt net voor de Kazachstaanse en Russische feestdag van 1 mei, de dag van de arbeid. Nu is het vooral een parade van schooljeugd. Dat is heel wat beter dan de militaire parades die vroeger op deze dag gehouden werden.

Foto's: Bert van Lier

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.