Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Stem lage prijzen de EU uit

Over het algemeen wordt er in Europa nogal sceptisch gedaan over het democratische gehalte van Rusland. We klagen graag, maar we kijken niet of nauwelijks in de spiegel.

Binnenkort zijn er weer verkiezingen voor het Europees Parlement, maar er zijn nauwelijks mensen die dat weten. Er wordt nauwelijks aandacht aan besteed in de pers. Als dit zou gebeuren in Rusland, dan zou iedereen in het westen zegen: ‘zie maar weer, de Russische pers is niet onafhankelijk’. Hier in het Westen hoor ik niemand eenzelfde mening opperen als het gaat om de verslaggeving rond de EU-verkiezingen.

Russische boer beter vertegenwoordigd

Ook in de landbouw is er weinig interesse voor de EU-verkiezingen van 4 juni aanstaande. En dat terwijl ‘Brussel’ wel het inkomensbeleid ten aanzien van de boeren bepaalt.
In Rusland ligt dat heel anders. Daar zitten de eigenaren van grote Russische landbouwbedrijven prominent in het parlement. Daar wordt een landbouwbeleid gemaakt dat zorgt dat er geld is voor kredieten en dat er redelijke prijzen zijn door de import te beperken.

In Europa zijn we drukker met Natura 2000 dan met het op lange termijn veiligstellen van de voedselproductie. Gelukkig hebben we nog steeds voldoende te eten en tegen nu weer zeer lage prijzen. Dus iedereen gaat weer slapen, maar de wereldbevolking groeit en het is de vraag of de prijzen voor de consument zo laag blijven.
We hebben de bekende varkenscyclus en geven vaak af op die boeren die altijd achter de markt aan telen. Maar de politiek en de industrie er rond om heen zijn geen haar beter.

Stem dan toch tegen die lage prijzen

In Europa klagen de boeren nu steen en been over lage prijzen. Ik ben echter benieuwd of die klagende boeren hun onvrede zullen uiten door massaal te gaan stemmen. Dat stemmen is immers een kleine moeite en het is het minste wat je kunt doen. Maar gezien de verwachte lage opkomst, rond de 30 procent, verwacht ik niet dat alle boeren gaan stemmen. Ik hoop het wel, want dan heb je in ieder geval een kleine bijdrage geleverd aan de democratie. Het is toch te gek dat de belangrijke beslissingen in Brussel gelegitimeerd worden door maar 30 procent van de kiezers.

Europa als excuus

Dat die Europese verkiezingen slecht ‘scoren’ werken we zelf in de hand. Ambtenaren en bestuurders misbruiken immers Brussel vaak om zaken er door te drukken. Vaak hoor je in een discussie dat iets niet mag van Brussel, in de hoop dat dit de tegenstanders de moed in de schoenen doet zakken. Bij navraag blijkt dan vaak echt wel meer te mogen van Brussel. Denk aan de recente discussie over uitbetaling van toeslagrechten. Verburg riep eerst dat het niet mocht. Bij navraag van VVD’er Jan Mulder bleek dat het wel mocht!

Subsidies houden voeding goedkoop

Een ander hardnekkig misverstand is de idee dat Brussel veel geld uitgeeft aan landbouw. Ik had daar laatst nog een discussie over met een directeur van een groot Nederlands bedrijf dat in Rusland actief is.
Ik probeer dan altijd uit te leggen wat er in Brussel wordt gedaan. Dus vroeg ik hem wat Brussel nog meer gezamenlijk doet? Onderwijs, defensie, sociale zekerheid, verkeer en waterstaat? Nee, Brussel doet niets dan landbouw en vergaderen en nog eens vergaderen.

Maar binnen het potje dat geoormerkt wordt als landbouw zitten ook zaken als natuurontwikkeling. Ik vraag me dus af hoeveel geld er echt gestopt wordt in de landbouw om op lange termijn ook voldoende goed voedsel te produceren tegen een lage prijs. Want wees eerlijk, onze boeren produceren een topproduct tegen een fooi. De Europese consument is goedkoper uit met een graanprijs van €80 per ton plus een paar cent subsidie dan met een handelsprijs van €200 per ton. Houd dan die boeren ook tevreden met die subsidies!

Hierbij een paar links naar interessante sites om een bewuste keuze te maken.
www.stemwijzer.nl
www.ukomttochook.nl

Wit u specifieke info van de landbouwwoordvoerders in het Europees Parlement, dan hierbij een paar sites.
Jan Mulder
Cornelis Visser
Esther de Lange
Landbouwactiviteit SP

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Vier jaar gelden werd er gezegd dat stemmen bij de Europese verkiezingen goed was voor een duurzaaam landbouwbeleid. En nu zijn de vier jaar om en het resultaat is dat heel landbouwend Europa kreunt en steunt.
  De lust om dit jaar als boer te gaan stemmen ligt bij mij helemaal aan gruzelementen

 • no-profile-image

  Graats

  @'Akkerbouwer': 4 jaar geleden beseften de meeste melkveehouders nog niet wat de gevolgen van het altoen voorgestelde beleid zou zijn. Nu deze gevolgen ook dáár merkbaar zijn, verwacht ik dat deze in meerderheid het huidig landbouwbeleid niet meer zullen steunen. Indien ú nu ook beseft dat alleen het gaan stemmen geen garantie is op een duurzaam landbouwbeleid, maar dat waaróp we gaan stemmen het verschil kan maken, zou u juist een ieder moeten aanmoedigen om te gaan stemmen!
  Prima weblog René Kremers, alleen jammer dat je hier niet de link naar een handige landbouw-stemwijzer aan hebt toegevoegd.

 • no-profile-image

  Graats

  Landbouw-stemwijzer:


  <>

 • no-profile-image

  Globalisering

  Er zijn maar enkele mensen in de wereld die bepalen wat er politiek besloten moet worden. Daar doe je met stemmen niks aan.
  De WTO-onderhandelingen hebben geleid tot vrijhandelsovereenkomsten. Deze ingeslagen weg van liberalisatie heeft geleid tot steeds vrijere wereldhandel en enorme opschaling van elke economische activiteit zonder al te veel beteugeling. Dat leidt tot een kredietcrisis, maar ook tot wereldlijke verplaatsingen van ongewenste bij-effecten in de gezondheid, biodiversiteit, verdeling van inkomen, criminaliteit en andere. De behoefte aan bijstellingen is er, maar de politiek is zoals altijd traag. Eerst moet het fout lopen en dan gaat men er over praten. Regeren is vooruitzien, maar dat lukt niet altijd.

 • no-profile-image

  sjeng

  Wij moeten stemmen, ik heb de stemhulp geraadpleegt, waar gaat het over in de landbouw, wie zorgt er dan voor betere prijzen? We kunnen beter kijken wie is het meest sociaal. Als wij onze bedrijven moeten sluiten, wie zorgt dan voor de beste sociale voorzieningen? groen links of sp?
  Stemmen is kiezen tussen langzaam of snel de nek omdraaien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.