Rundveehouderij

Achtergrond

'Purmerend gaat exporteren'

Veemarkt Purmerend probeert de nukaprijzen te verhogen door middel van een samenwerking met een particuliere kalverexporteur.

Stichting Veemarkt Purmerend komt met een nieuw initiatief: export van kalveren. „Zie het als een extra luikje dat af en toe opengaat en de prijzen laat stijgen”, zegt voorzitter Ed Buis.

Waarom gaat Purmerend kalveren exporteren?
„Het idee is ontstaan in samenwerking met kalverexporteur Bayens in het Brabantse Baarle-Nassau. Hij koopt wekelijk een aanzienlijk deel van de nuka’s op de veemarkt in Purmerend.
Die dieren gaat hij nu exporteren naar België. Tenminste als de buitenlandse prijzen dat toelaten. Anders verkoopt hij zijn nuka’s gewoon in Nederland.
Vorige week heeft hij voor het eerst vanaf de markt in Purmerend geëxporteerd. Dat ging toen om 160 kalveren. Terwijl er toen in totaal zo’n 520 dieren op de veemarkt verhandeld zijn.”

Hoe gaat het in zijn werk?
„In Purmerend worden de kalveren geselecteerd. Vervolgens doen we een exportmelding en worden de dieren gekeurd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Daarna zorgt het ministerie van LNV voor de benodigde paspoorten zodat de kalveren de grens over kunnen steken.”

Maar welk land wil die dure, Nederlandse nuka's nou hebben?
„Het is een misvatting om te denken dat deze export een structureel karakter krijgt. Dat zou mooi zijn, maar het is niet reëel.
Vooralsnog exporteert Bayens naar België. Maar daar willen ze onze nuka’s alleen hebben als de prijzen daar hoger zijn. Wat in ieder geval in ons voordeel spreekt, is dat we in Purmerend goede kwaliteit kalveren hebben.”

Wat heeft deze kalverexport voor gevolgen voor de prijzen op de veemarkt?
„Kalverexport zorgt voor meer vraag en dus hogere prijzen. Het is alleen wel een incidentele plus, doordat er natuurlijk niet wekelijks geëxporteerd kan worden.
Desalniettemin kunnen de prijzen wel fors stijgen áls er geëxporteerd wordt. Want het aanbod wordt dan veel kleiner. Maar hetzelfde gebeurt als er niks voor de export weggaat. Er komen dus grotere prijsschommelingen op de kalverenmarkt van Purmerend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.