Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Oude prut maakt gras groen

Overjarige kunstmest werkt prima. Helaas is op dit bedrijf 150 km onder Moskou geen overjarige glyfosaat op voorraad.

Vanmorgen heb ik het eerste maisperceel gecontroleerd. Als we de beloofde regen krijgen bij de huidige temperatuur, staat het over enkele dagen boven.
De 150 hectare snijmais zat op 10 mei in de grond. Hiervoor is alleen maar overjarig zaad gebruikt. Bijna alles heeft de eerste gift kunstmest gekregen in de vorm van rijenbemesting 200 kilo NPK (15.15.15) en via de Morris directzaaimachine ingebrachte 200 kilogram N 34 %.

Bemesting verbeterd

Ik weet, het is niet veel bemesting. Maar ten opzichte van vorig jaar is het een hele vooruitgang. Toen namelijk is een groot deel van de kunstmest in de schuur blijven staan. Uit deze overjarige prut, zoals de Russen het zagen, zou ‘de kracht’ wel verdwenen zijn. Dus dat mochten Sjoerd en Sietze wel verstrooien op het gras en luzerneland, dat zou geen kwaad kunnen. Ze zullen het weten nu, want vanmiddag hadden we een fikse donderbui. Het gras zag er al mooi groen uit, en dat zal nu nog wel beter worden.

Grasgroei geeft problemen

Maar beter kan ook erger zijn. Want het snel groeiende gras betekent dat we nog meer klem komen te zitten qua tijd. De baas heeft nog steeds geen extra personeel gevonden om in ploegendienst te kunnen werken. Alle land rond het tweede bedrijf in Lenina moet nog bewerkt en gezaaid worden. Ik zou voor de mais daar opteren om een bespuiting met glyfosaat uit te voeren en daarna in volkomen onbewerkte grond te zaaien. Dit zal me wel niet lukken, want glyfosaat is duur.

Russen niet deskundig

Het doet hier niet ter zake wat het meeste kost, grond bewerken of glyfosaat. Ook wat uiteindelijk de beste kweekbestrijding is en daardoor de meeste mais in de kuil brengt, doet er hier niet toe. Het gezegde ‘Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’ geldt zeker voor de Russen die boer willen zijn maar er de ballen verstand van hebben. Dat laatste is niet erg, als ze het maar toegeven en een bedrijfsleider inhuren met verstand van zaken.
Ik weet het zeker: als ze hier een goede bedrijfsleider hadden aangesteld toen ze begonnen te boeren, dan was de melkproductie zeker op 5.000-6.000 liter per lactatie van 305 dagen gekomen. Nu is de gift rond 2.000 liter per lactatie, en die is zeker langer dan 305 dagen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nico

    Zelfs een goede bedrijfsleider komt niet door de hersenpan van een Russische "agronoom". Ik heb nooit anders gezien, mechanische onkruidbestijding met als gevolg vochtverlies. En maar klagen dat er zo weinig regen valt! De enigste manier om ze te overuigen is aanleggen van demoveldjes waar geen mechanische maar chemische bestrijding plaatsvind. Zelfde met kunstmest en minimale grondbewerking. Dan nog kun je weerstand verwachten met de uitvoering en acceptatie van uitkomsten.. Er is nog een lange weg te gaan op veel Russische bedrijven/ Suc6 ermee

Of registreer je om te kunnen reageren.