Rundveehouderij

Achtergrond 1060 x bekeken 10 reacties

Mest dumpen in Rusland

De opbrengst kan hier snel omhoog door gericht te bemesten. Maar de Russen dumpen de mest liever dan dat ze die tot waarde brengen.

Mest is voor velen een zegen. Je kunt het gebruiken voor allerlei doelen: van grondverbetering tot brandstof of zelfs huizenbouw. Voor de Russen is mest echter een last, afval, geen investering waardig.
Vroeger werd de mest nog wel naar het land gereden. Maar ‘Moskou’ betaalt de machines niet meer. Daarom wordt de mest uit de stal geschoven, op een speciaal voor dit doel gemaakte kipper geladen en buiten de omheining gestort. De stortlaag is zo dik dat die de eerste 10 jaar niet onder te werken is.

Mestinjecteur blijft ongebruikt

Zoals het nu op dit bedrijf gaat, gaat het bijna overal. Op deze locatie waar ik nu zit te typen gaat de vaste fractie op de hiervoor geschetste wijze de stal uit en het erf af. Bij de stal op de andere locatie is het meer drijfmest die in een kleine mestput gaat. Met een vacuümtank gaat het naar het land. Voor dit doel staat een mooie mestinjecteur mooi te zijn. Hij wordt niet gebruikt. De chauffeurs openen de kraan gewoonweg en hobbelen over het land tot de tank leeg is.

Ze gebruiken als excuus dat de injecteur niet zou passen aan de tank. Dat lijkt me stug, want alles is nieuw gekocht bij één dealer in Duitsland.
Een volgende uitvlucht is dat de mest nooit door die kleine opening onder aan de tand kan. Dat de mest via een snijmolen in de tank komt, hebben ze zich nooit gerealiseerd.
Waar deze handelswijze toe leidt hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. Iedere boer weet wat uitrijden op deze wijze betekent: stront zat op een plek en niets op de andere.

Maisoogst van likmevestje

Het perceel op de foto is ongeveer 17 ha groot. Daar is alle mest van 200 koeien vanaf oktober ‘uitgereden’. Het is nu ingezaaid met mais. Daarbij is een naar Russische begrippen redelijke bemesting meegegeven van 80 kilo stikstof per hectare. Ik weet het, het is niet veel. Maar er is niet meer beschikbaar en ik moet het dus zo goed mogelijk verdelen om een acceptabele oogst aan de kuil te rijden.
De opbrengst van vorig jaar, 10 ton massa per ha, zal snel bereikt worden.

De eerst 150 hectare mais is nu ingezaaid. De mest die nog de komende dagen geproduceerd wordt, zal worden uitgereden op het perceel tegenover de stal. Het mest uitrijden stopt als de eerste maisplantjes opgekomen zijn. Dat zal de Russen tonen dat de extra stikstof uit de mest wel degelijk werkt in het voordeel van de boer.

Foto's: Han van Riel

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  morgen Han Jou verhaal sluit eigenlijk naadloos aan op de blog van Bert waar de mest, ook hier in Kazachastan, over het erf loopt en niet gebruikt wordt

 • no-profile-image

  mester

  Wat moet dat een weelde zijn; zo veel ruimte en zo weinig regels (*eerste 10 jaar niet onder te werken etc*). O wee als die mannen zich daar ooit realiseren hoeveel ze wel niet kunnen produceren/verdienen? Stel je voor dat ze daar op een zelfde manier zouden omspringen met hun grond en middelen als de boeren hier? Dat moeten dan toch monsteropbrengsten worden dunk mij

 • no-profile-image

  Lerak

  De tijden van voor de mestwet in Nederland zijn daar nog heel gewoon.
  Maar dat gaat veranderen en in een rap tempo.
  Nog vele Nederlandse boeren kunnen naar Rusland geëxporteerd worden. Ook adviseurs en bedrijven brengen de kennis in de wereld rond.
  In Nederland loopt de landbouw op een eindje. We hebben hier een nieuwe Winsemius (jaren 80). En de tweede aanval op de boerengrond is in de maak.
  Dat zal dan na de kredietcrisis tot uiting komen. En het platteland loopt hier leeg en de verpaupering wordt onder de aandacht gebracht momenteel.
  Ben benieuwd hoeveel boeren en tuinders er in 2020 in Nederland nog actief zijn.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Han.Heb al zoveel foto`s van mest die rivier in gaat of droge sloot.Maar kan gewoon niet er een blog van maken in de zin dat de blog goed is en kort en laat zien hoe het hier is.
  Maar kan je wel zeggen het doet me leed om dat te zien als gewoon natuur vriend en als land gebruiker voor winning consumptie of dier voeder gebruik.
  Bedrijf in Kazakhstan waar ik ben doen dingen met de mest waar ik het echt niet mee eens ben.En ik hoop echt dat de lokale overheid eens komt en hun vloekwoorden in de ...... hun straft. want zo hoeft het echt niet. Heb hun gezegd zet zon fucking 40 ft container op wielen zoals we deden net na het stenen tijd perk en breng die naar het land. Weet je niet hoe zo`n container te verstevigen mail naar Kurstenjes in Australië.Die was de beste en leerde NL hoe blubber voor weinig naar land te krijgen.
  Dit was Bert.En nog steeds weet ik niet of ik een milieu blog zal maken
  Groeten
  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Arie en Bert,
  Inderdaad op een van de bedrijven wordt de mest gedumpt, op het adere is het tenminste op een perceel land gebracht (verdeling niet volgens de mest norm) zodat het ten goede goede komt aan de door mij aldaar gezaaide mais. De op hopen gegooide mest moet ik nog een oplossing voor vinden, ik denk aan uitrijden op een braak perceel of over de mais zolang die nog niet boven staat. Dit gebeurt op het bedrijf waar ze de mest op het land hebben gebracht nu ook. De eigenaar / directeur weet van deze opdracht niks, hoeft ook niet. Dit stel moet zich bezig houden met geld en niet met landbouw, weten ze de ballen van. Voor de landbouw moeten ze nodig een man aanstellen met kennis van zaken en een moderne visie. Zo'n man kost minder dan de verliezen die ze nu elk jaar leiden.
  Bert weet jij nog een klauw bekapper die in Rusland werkt en les geeft in dit vak?

 • no-profile-image

  andré voortman

  Hallo Han, ik weet zo'n klauwbekapper!!
  bel/mail me maar.
  André Voortman Neede

 • no-profile-image

  freek

  ik ben maar al te blij als ik de irregator op mijn helft van de boerderij krijg omdat dat zoveel meer groei geeft zeker in de zomer maanden net na de piek productie met die extra groei kan ik dan mooi de productie vast houden.
  wie wou koeien bekappen ???

 • no-profile-image

  Rene

  Ik heb het al meegemaakt in Rusland dat men daar 4 nieuwe, prachtige Terragators in de schuur hadden staan. Vervolgens ging men de mest scheiden: de dunne fractie in de sloot en de dikke op het land met de spreider. Tarweopbrengsten van 2 ton per ha, rara. Groeten, Rene. PS: ruimte zat daar om de mest uit te rijden, echter dat kost tijd en vooral veel moeite daar.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik zit met mij idee daarontrend in het vaarwater van Rene.
  Het gaat hem niet om de wijze van modern of oud meteriaal het gaat hen om het soort akkerbouw waar de dierhouderij tevenover staat.
  Alle mest op blote grond moet uitgereden worden na de oogst en voor het winterlabeur , andere tijdstippen uit den boze.
  die korte periode en de daaraanverbonden grote producte betekend mestopslag . In het voorjaar kan enkel op grasland OK , als ze dat dan ook al hebben en meestal zit men dan overzet met de voorjaarsakkerbouw die op een veel kortere periode af moet zijn.
  Een stabiele verhouding van een areaal - gras of luzerneland en akkerbouw kan daar stabiliteit in brengen.
  En wat opbrengsren betreft : als men gaat uitvoeren aan bv 50-80.000 liter /ha
  heb je meer opbrengsten te verwachten van 10-20% .
  De gronden zijn echter zo groot in opvang dat je ofwel gaat uitrijden op veel ha zonder effect op de opbrengst ofwel alles stort op een hoekdeeltje en je plaatselijk dan een meeropbrengst hebt van enkel kg een druppel op een hete plaat .
  Alles samen genomen reusltaat krijg je in Oost Europa niet door mega te zijn maar alles goed op een rij te hebben zowel technisch als financieel en overzichtelijk te houden mestfractie en kunstofbemesting te benutten op niveau zoals in Nederland voor de mestwetgeving (wat hier nog kan) en dan een opbrengst te hebben die 75% deze is van in Nederland met een kostprijs die bijna de helft ligt .
  Kan je dit allemaal dan werk je met het voordeel van Oost Europa en stop nu even van die megadromerij die men steeds aan Oost Europa kleeft

 • no-profile-image

  Erik

  Heb ook enige ervaring met de russen. Verhalen over machines die niet werken, aansluitingen die niet kloppen, mest die over het erf loopt, heel triest allemaal.

  Zou je ze niet eens gewoon een keer een flinke rotschop onder hun hol geven? Ze zijn te beroerd om te werken. Dat moet je er (helaas?) met de harde hand uitwerken. De Russen hebben een leider nodig, niet een slappe banaan die er alleen maar een blogje over schrijft...

  Succes anyway!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.