Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Melkrobot is hot

De meeste Fransen hebben een broertje dood aan melken. Daarom is de melkrobot een groot succes in Frankrijk. Niet voor besparing op arbeid, maar voor de verlichting ervan.

Melken is voor veel Franse veehouders niet de meest favoriete bezigheid. Van oudsher was het melken de taak van de boerin, maar de meeste vrouwen hebben nu hun baan buitenshuis om het geld voor het gezin binnen te brengen. Zij gaan echt niet weer in de melkput staan.
Op allerlei manieren wordt dan ook geprobeerd om het melken minder belastend te maken. Op veel bedrijven wordt op zondag een melkbeurt overgeslagen om meer tijd voor gezin en vrienden te hebben. Op een proefboerderij wordt serieus onderzoek gedaan naar de langetermijn-effecten van één keer daags melken. Mijn buurman heeft een originele oplossing gevonden. Hij melkt drie keer in twee dagen, dus om de zestien uur.

Melkrobot in trek

De melkrobot is voor al die bedrijven een uitkomst. Frankrijk is na Nederland het land waar de meeste melkrobots zijn verkocht en dit is nog maar het begin. Op de landbouwtentoonstelling Space stonden afgelopen jaar maar liefst zes merken die hun robot toonden. Aan belangstelling geen gebrek en niet alleen uit nieuwsgierigheid. Binnen een minuut sprong er een verkoper op onze nek om zijn robot aan te prijzen. Hij herkende ons als Nederlanders en dacht dat wij zeker wel aan de robot wilden.

Helaas een nieuwe tandemstal

Helaas zijn wij nog niet toe aan die investering. We melken in een recente tandemstal met melkmeters en krachtvoerverstrekking daaraan gekoppeld. Voor het melkcomfort zit er een beweegbare vloer in. Om de hoek woont onze vachère, onze melkster, die ons vervangt als we weg willen. Kortom het melken is bij ons geen knelpunt.

Veel melkstallen zijn op

Op veel Franse bedrijven is het melken wél de bottleneck. Veel melkstallen zijn verouderd en aan vervanging toe. De meeste bedrijven zijn gemengd en het veldwerk heeft vaak voorrang en vraagt veel tijd. Het melken schiet er dan bij in. Daarbij komt nog dat veel melkveehouders geen koeienboeren zijn. Ze zitten liever op de trekker dan onder de koeien. De eerste melkrobots werden zo'n tien jaar geleden dan ook geplaatst op bedrijven waar weinig aandacht voor de koeien was, wat vaak op een teleurstelling uitliep.

Je telt pas mee met een robot

Sindsdien is er veel veranderd. De melkrobot is volwassen geworden en de Fransen hebben hem ook ontdekt. Automatisch melken is hot en het is een statussymbool aan het worden. Elke maand is er wel een open dag van een bedrijf waar een melkrobot draait. Vorig jaar bezochten we een bedrijf waar een robot was geïnstalleerd in een nieuwe stal. De 2x8 melkstal was zeker niet ouder dan vijf jaar en hypermodern. Toch staat er nu een automatisch melksysteem met selectiepoortjes voor weidegang. Het is al de zesde in dat dorp.

Banken willen niet conservatief lijken

'Draait er in jullie dorp al een robot?' wordt me vaak gevraagd. Beschaamd moet ik nee zeggen, terwijl in de omliggende dorpen al wel zo'n ding draait. De twee banken die de meeste agrarische financieringen doen, kunnen het nauwelijks maken om een lening voor een melkrobot te weigeren. Ze willen geen conservatief imago krijgen.

Vaak verkapt arbeidsoverschot

Toch is er in vergelijking met Nederland een groot verschil. Daar wordt een robot vaak geplaatst om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Hier in Frankrijk staan de meeste melkrobots op bedrijven met twee tot vijf associés in maatschap, waar niet meer dan 200.000 liter per arbeidskracht wordt gemolken. Door het starre quotumsysteem zal dat tot 2015 ook niet veel meer worden.
Strikt genomen is er dus een arbeidsoverschot op die bedrijven. De melkrobot wordt in de eerste plaats gezien als arbeidsverlichting en om een soepelere arbeidsverdeling te kunnen maken, met voldoende vrije tijd. ‘De kwaliteit van het bestaan’ wordt dat genoemd. In dat plaatje past de melkrobot uitstekend. Savoir vivre is niet voor niets een Frans gezegde!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Denemarken is het land met de meeste robots.
  Mede door hoge lonen (en te weinig goed personeel) en inderdaad trekker belangrijker.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hier in Nieuw Zealand doen steeds meer bedrijven aan 1 keer per dag melken, koeien hoeven dan minder ver te lopen en de boer heeft meer tijd voor andere dingen. Dit gaat erg goed.

 • no-profile-image

  Richard

  klopt best dit verhaal.
  Hier is laatst ook een nieuwe stal opgebracht met 2 robots van lely, een maatschap van 5 personen met zoon miljoen liter melk, zoog koeien, kippen, eenden en varkens (van alles en nog wat dus) en een paar honderd hectare land.
  Ze zijn met 2 man om het koeien deel te runnen maar toch een robot.
  Bij ons in de stal stond de 2de robot van Frankrijk maar die is over een maand al weer zes jaar weg. onderhoud is bij lely hier erg duur en de robot had te vaak storingen, bevalt ons beter en wij vinden melken niet echt on aangenaam, liever 2 keer daags melken dan 10 uur achter elkaar op de trekker door elkaar geschud worden.

 • no-profile-image

  landmand

  In Denemrken zijn volgens mij in verhouding tot het aantal koeien de meeste robots, bij nieuw bouw komt er in 85% robotten bij kleine stallen ( minder dan 300 koeien) wil geen bank financieren als er geen roboten komen.
  Omdat veel bedrijven met personeel werken en bijna alle vrouwen een baan buitenshuis werken. Bij 200 koeien kan met robotten een man weg sparen dan kan het al snel uit zeker als je vergelijkt met 3 keer daags melken.

 • no-profile-image

  Kees Koomen

  Hier in Noorwegen is de melkrobot ook begonnen aan zijn opmars. Net als in Frankrijk was het altijd het werk van de boerin. Hier in het dorp vertelde een boer die er weinig zin in had ooit : "dat het melken op een woensdagochtend wel vertraagd was", er aan toevoegend dat " de vrouw de nacht ervoor nog wel een kind had gebaard". Melken is zwaar werk en als je 20-30 bent gaat dit nog wel, maar als je ouder bent en er het geld voor hebt, is het aanschaffen van een robotje geen overbodige luxe. What´s the big deal?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.