Rundveehouderij

Achtergrond 224 x bekeken

Internetdaten, doodgewoon

Makkelijk vanachter je scherm uitfilteren wie het wordt en wie het in elk geval níet is. Dat scheelt blauwtjes lopen.

Op een feestje laatst in Nederland presenteerde Astrid - een vriendin van ons - haar nieuwe vriend. Op de vraag hoe ze elkaar hadden leren kennen luidde het antwoord: ‘Nou gewoon, via internet’. Astrid vertelde dat ‘iedereen’ vandaag de dag toch date via internet? Lekker makkelijk vanachter je scherm uitfilteren wie het in elk geval níet is.
Natuurlijk wil je elkaar uiteindelijk ontmoeten, maar een groot gedeelte van het kennismakingsproces kan online gebeuren - soms gaat dat zelfs béter dan wanneer je verlegen zit te schutteren in een real life situatie. Dat scheelt dus heel wat blauwtjes lopen. En natuurlijk scheelt het reistijd. Waarom passen we dat niet meer toe in onze zakelijke contacten?

Ook voor zakelijke matches?

Tussen 7 en 10 juni wordt een handelsmissie landbouw georganiseerd door de Nederlands Portugese Kamer van Koophandel en partners. Een aantal bedrijven uit Nederland bezoekt die dagen Portugal omdat ze geïnteresseerd zijn om hier in de landbouwsector zaken te doen.

Het gaat onder meer om leveranciers van melktanks, stalinrichting, mestbassins, stalklimaat (ventilatie) en voeradditieven, slimme energieverdieners en coatings met speciale eigenschappen. Stuk voor stuk zijn het bedrijven met veel kennis in huis. Ze leveren producten die zich elders in Europa al hebben bewezen. Wat de bedrijven gemeen hebben is dat ze de markt en de spelers hier in Portugal willen leren kennen. Deze mensen willen graag meedenken om de beste oplossingen voor Portugal te vinden. Om vervolgens goed zaken te kunnen doen natuurlijk. Daarvoor is het nodig dat deze bedrijven de lokale ins en outs goed in beeld krijgen. En daarbij kan internet een rol spelen, denk ik.

Matchmaking

Ik heb deelnemers aan de missie opgebeld en geïnterviewd. Op de blog van de Kennisclub (ons kennisnetwerk van boeren) verschijnen deze interviews (ook in het Portugees). Zo kunnen we over en weer het kennismakingsproces alvast op gang brengen. Immers, achter je bureau kom je toch eerder op de goede vragen. Wat is een energiedak? Hoe lang gaat die folie van een mestbassin mee? Heeft isolerende coating wel zin op een open koeienstaldak? Het mooie is: misschien stellen collega-boeren wel precies de juiste vragen. De experts van de bedrijven geven graag antwoord. Op hun beurt stellen ze misschien wel vragen over de Portugese context. En dat kan iedereen dan weer lezen in de comments.

Dus op de Dia de Campo op 8 juni kunnen we hard van stapel lopen. Wellicht komt het tot mooie matches?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.