Rundveehouderij

Achtergrond 18 reacties

Hij stinkt zo!

Een leuke man, vrolijk en goedlachs. Maar ik hoor de vrouwen fluisteren dat hij stinkt.

Het is een gevoelig onderwerp, ik weet het. Ooit heb ik het eens genoemd in een artikel over boerenvergaderingen, waarna ik wekenlang brieven, mails en telefoontjes kreeg en dat was allemaal beslist geen fanmail. Waar het over ging? Over iets wat ik in een kort zinnetje ‘het boerenluchtje’ had genoemd. Zoals bouwvakkers ruiken naar zweet, zo ruiken boeren naar hun bedrijf. Het werd me niet in dank afgenomen dat ik dat zei.

Aan die episode moet ik de laatste tijd nogal eens denken. Mijn oudste zit namelijk op zwemles. In de kleedruimte van het zwembad is het warm en vochtig. Elk luchtje wordt daardoor enorm uitvergroot. Het parfummetje van één van de moeders, de okselgeur van één van de vaders, de slechte adem van één van de opa’s, maar ook: de bedrijfsgeur van die ene vader die boer is. En net die geur is het sterkst van allemaal. Het is de bekende mengeling van koeien, mest en graskuil. Een odeur dat op het bedrijf prima op zijn plaats is, maar in zo’n warme kleedkamer van het zwembad, enorm opvalt. Helaas niet in positieve zin.

De vader in kwestie is een leuke vent. Vrolijk, goedlachs en apetrots op zijn zoon die volgens hem kan zwemmen als een rat, maar die in het echt langs de kant staat te bibberen dat hij er niet in wil. En net die man, ruikt zo sterk.
Hij weet het niet denk ik, want als je hele dagen tussen de koeien zit, wordt je er ‘neusblind’ voor. Maar ik hoor de moeders erover fluisteren met elkaar: ‘Leuke man, maar jee, wat stínkt ie!’

Dat is toch jammer. Ik snap best dat je voor dat ene zwemuurtje geen zin hebt om thuis eerst uitgebreid te douchen. Maar het zou denk ik beter zijn als ie dat wel deed. Dat geldt trouwens ook voor de vader met de okselgeur.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lidwien

  Het ken toch niet waar wezen: is er een boer die een bibberend zoontje heeft dat niet het water indurft, die ook nog stinkt dat een aard heeft en wie vindtie op zijn pad: Margreet Welink met haar schrijfblokje. Hoeveel pech ken je als boer hebben.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Margreet je hebt het wel weer voor elkaar. Schrijf je dat we maling moeten hebben als er mensen gaan roddelen, roddel je zelf over mannen. Is het de bedoeling van je om de vrouwen bij me weg te houden? Of durf je geen geen vrijgezellenboerenluchtje, mooi scrabble woord, maar past niet op het bord, te snuiven? Maakt mij niet uit wat je wel zou willen ruiken, blijf wel om je weblog lachen.

 • no-profile-image

  beuker

  Margreet,er is geen dink dat niet stink.

 • no-profile-image

  lekkere

  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe Margreet ruikt, ik denk wel lekker, ze ziet er in ieder geval wel lekker uit! Wie met pek omgaat, wordt er mee besmet! Het zal dan ook best wel zo zijn dat sommige boeren ruiken naar het bedrijf omdat ze niet douchen voordat ze van huis gaan. Ik weet dat ik tussen de koeien ruik naar koeien, kuilvoer enz. Daarom voel ik mij ook niet lekker wanneer ik ongewassen van huis ga! Sommige boeren zijn zo druk en enthousiast bezig met het bedrijf, dat ze vergeten dat anderen het bedrijf aan de boer ruiken als ze van huis gaan. Is wel jammer natuurlijk! Wel leuk dat ze niet vergeten om tijd te maken om met de kinderen leuke dingen te gaan doen, maar ja even douchen voordien is lekker en veel beter natuurlijk! Doe je het niet voor jezelf! doe het dan voor je kind! Of het imago van de boer!

 • no-profile-image

  Peter Schrijver

  In plaats van over hem te schrijven kan je het 'm maisschien gewoon vertellen?!

 • no-profile-image

  Sjonnie

  Beste Margreet,

  Het is maar wie jij op de korrel neemt.
  Hetzelfde verhaal kun je schrijven over een dagje winkelen in het dorp of de stad.
  En dan is het inderdaad zo dat overdaad schaadt. Een enkele man maar nog meer vrouwen hebben daar gebruik gemaakt van een flesje odeur. En dan denk ik bij mezelf: En dat loopt hier rond zonder een milieuvergunning?
  In een enkel geval moet ik de winkel uit naar buiten omdat het niet te harden is. En mijn ogen bedriegen niet. Het zijn geen boeren.

  Dag Margreet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Magreet,

  . Maar ik hoor de moeders erover fluisteren met elkaar: ‘Leuke man, maar jee, wat stínkt ie!’

  Hier doe jij natuurlijk niet aan mee? Mensen zijn nu eenmaal aan het roddelen, is het niet over de nw auto of nw trekker, is het wel wat anders.
  Geen mens is eerlijk!
  En het is natuurlijk ook geen echte reclame,maar verkom je het helemaal? Bedoel de geur hangt over een heel bedrijf, dus zelfs met je nette kleren kom je er mee in contact.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Kom op Margreet. Waar geloof je in? Je oren? Of durf je je neus niet te gebruiken om na te gaan of die leuke vrolijke goedlachse man zou stinken? Stinken is zeer betrekkelijk, veel stedelingen gebruiken een vreselijk stinkende geurtje, ook wel parfum genoemd, om een ander geurtje te verdrijven, alsof dat dan wel fris is. Wat dacht je van roken.......

 • no-profile-image

  jan

  Maar we zijn wel leuk, vrolijk en goedlachs.

 • no-profile-image

  België

  Beste Margreet,

  Schrijf eens van de ambtenaren of redacteurs , is ook het schrijven waard

  Hoeveel van uw soort gaan er vreemd ?
  De rioleringen zaten onlangs verstopt aan het gebouw van de europese comissie !!! Je kan nooit raden waarvan , de rioleringen zaten propvol met (gebruikte) Condooms
  Heb dan eigenlijk nog veel liever een boer dan zo'n amtenaartje of redacteur zoals U . De meeste boeren(innen) zijn mooi vanbinnen. (rest verwijderd wegens persoonlijke aanval, RB)

 • no-profile-image

  boerin

  Hoi Margreet,

  Ik ben het wel met je eens hoor. Wij waren ook een paar keer in het zwembad en toen kwam er ook iemand die een erg sterke lucht van varkens bij hem had, en moest zo gaan zwemmen. Dan denk ik ook, kan je niet eerst even een douche nemen? We zijn zelf ook boeren, maar je moet de boeren geen slecht imago, door zo sterk ruikend naar het zwembad te gaan

 • no-profile-image

  Niet stinkende boer

  Moeten de Weblogs niet getoets worden op de regels die gelden op reageren. Het beledigen begint iedere keer met de schrijfster van de weblogs. Hier moet de redactie maar een keer een groot deel van schrappen.

 • no-profile-image

  ano

  Zeg beste man die op de schrijfster afgeeft: lees eens heel goed je onderschrift. Ik hoop niet dat je dezelfde houding naar de buitenwereld hebt, want ook al ruik jij jezelf niet, een ander zeker wel! Of was jij die man in het zwembad? Gemiste kansen dan, en je weet nu waarom.

 • no-profile-image

  Marnix

  Elk beroep heeft zo zijn luchtjes en geurtjes, ooit wel eens een slager, bejaardenverzorger of wiskundeleraar van (te) dichtbij geroken?

  Een overdaad van eau de vache is natuurlijk alleen aantrekkelijk voor een dolle stier.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Zelf ben ik varkenshouder, maar altijd als ik naar een openbare aangelegenheid ga zorg ik dat ik geen varkenslucht bij me heb. evengoed als zweet of een slechte adem stinkt het gewoon. voor je omgeving is het niet prettig en het is een minne moeite. vergelijk het maar met roken in een restaurant voor degene die er geen behoefte aan hebben.

 • no-profile-image

  snuffelaar

  Ach margreet, misschien is het tijd je blog te herzien. Stalgeur wordt hip in crisistijden, las ik net op Nu.nl <>
  (ik hoop trouwens dat dit een verlate aprilgrap is!)

 • no-profile-image

  proper

  helemaal gelijk. wat is het nu voor moeite om je ff op te frissen voor je van je bedrijf afgaat? Zelf ruik je je bedrijfsgeur niet, maar ga maar eens onder de douche en pak je bedrijfskleding! dan snap je het.

 • no-profile-image

  bertus

  margreet heeft een punt!!!!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.