Rundveehouderij

Achtergrond

Gevaar voor vrouwen

Op het bedrijf lijkt listeria rond te gaan. Dat is gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Onze zwangere melksters moeten echter gewoon doorwerken. Dit gaat nog eens mis hier!

Na februari begonnen veel koeien op het Kazachstaanse bedrijf te verwerpen. Elke week waren het er wel een of twee, en allemaal vijf maanden of langer dragend. Op het oog waren het echter gezonde koeien. Daarom is er vervolgens bloed afgetapt voor onderzoek op abortus Bang, leptospirose en listeria. De dierenarts vertelde elke dag een ander verhaal. De ene keer zou het listeria kunnen zijn, de andere dag noemde hij lepto, dan weer abortus Bang. Ik voelde aan mijn water dat er iets niet klopte, dat het management iets onder de pet hield. Ook mijn medewerker daar, de inseminator, vertelde me dat hij bijna zeker was dat het listeria was. Maar ja, dat is toch ook best link voor de vrouwen die op het bedrijf werken. Hij vertelde me dat er twee melksters zwanger zijn.

Listeria

Daarop ben ik naar de veearts gestapt: “Zeg me nu eens eerlijk wat er speelt.” Hij vertelde me dat dat nog niet bekend was. Ik zei hem dat het toch akelig op listeria leek: verwerpen na vijf maanden en erg veel uierontstekingen, want continu hebben meer dan 20 van de 400 koeien dat. En ik heb minstens twee koeien gezien die hersenafwijkingen hadden en geslacht zijn. Die stonden met de kop almaar omhoog te kijken: alsof ze kramp hadden en niet omlaag kunnen met de kop.

Zwangere melksters mochten niet naar huis

Al deze verschijnselen bij elkaar wijzer er duidelijk op dat het hier om listeria gaat, en niet om leptospirose. Daarna wees ik de veearts erop dat hij zelf donders goed zou moeten weten dat listeria gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Waarom stuurde hij de twee zwangere melksters dan niet naar huis? Dat mocht niet van de managers, vertelde hij me toen, omdat het moeilijk is aan melksters te komen.

Dovemansoren

Daarop ben ik naar een van de managers gestapt. Ik vertelde hem dat het bijna 100 procent zeker listeria was wat rondging onder de koeien en dat ik het maar wat vreemd vond dat de zwangere melksters er nog waren. Of hij ze niet met zwangerschapsverlof kon sturen? Nee, dat wilde hij niet, want het was allemaal niet zeker. Daarop keek ik hem aan en vroeg hem of hij soms een halve god was; want hij besliste zo wel over het leven van ongeboren kinderen. Daarbij: als na onderzoek in het ziekenhuis zou uitkomen wat speelde, zou hij wel zulk gedonder krijgen, dat de verkoop van het bedrijf nog niet genoeg zou opbrengen om de dames schadeloos te stellen. En daar zou ik best een handje aan mee helpen, want zo’n onbeschofte kerel hoeft niet op mijn hulp te rekenen. De baas liep na dit verhaal van mij kwaad weg. En de volgende dag werd ik niet opgehaald door de bedrijfsauto om naar het bedrijf te gaan. Maar twee dagen later kwamen ze me toch weer halen.

Dit gaat totaal mis

Ik zeg er niks meer over. De zwangere vrouwen zijn er nog steeds. Het blijkt niet te baten als ik hierover aan de bel trek. Ik hoop dus maar dat het goed gaat met de vrouwen. Zo niet, dan krijgt die baas de grootste problemen die hij ooit in zijn leven heeft gehad.
Vroeg of laat gaat op dit bedrijf iets echt totaal fout zo. Dat kan niet uitblijven. Ik begin me dus al af te vragen hoe lang ik er voor mijn eigen gezondheid nog kan blijven werken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.