Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Dikke buik, hoezo rustig aan?

Zwangeren met een werkgever worden flink in de watten gelegd. Ze moeten het vooral heel rustig aan doen. Maar hoe doe je dat als boerin zijnde?

Als zwangere vrouw heb je een aparte status. Vooral zodra De Buik begint te bollen. Ineens houdt men de deur voor je open, ineens is men voorzichtiger met je. Het is immers niet niks, zo’n zwangerschap.

Om zowel de moeder als het ongeboren kind te beschermen tegen overijverige werkgevers, is er een hele lijst aan wettelijke regels. De zwangere mag bijvoorbeeld geen fysiek zwaar werk doen.
Mooie regel, want onderzoek heeft uitgewezen dat zwangeren die toch fysiek zwaar werk doen, 30 procent meer kans hebben op een kind met een laag geboortegewicht. Dat wil zeggen: minder dan 2,5 kilo.

Maar wat als je boerin bent? Is het dan vol te houden om thuis in alle rust je bevalling af te wachten? Want die rust is vaak ver te zoeken. Om de haverklap komt er wel iemand binnenvallen met een vraag: Waar is Jan? Is de veearts al gebeld? Hoe laat komt de vertegenwoordiger ook alweer? Is die rekening al betaald?

Vaak is er even een paar extra handen nodig. Even helpen met pinken omweiden, even helpen met biggen blikken, even dit, even dat. Dat is allemaal geen zwaar werk, maar van rustig aan doen komt het zo niet echt. Er zijn trouwens ook boerinnen die tot de laatste dag in de melkput staan, rondzeulen met volle emmers melk of biggen castreren. Dat lijkt me wél onder fysiek zwaar werk vallen.

Zelf hebben ze er geen last van, zeggen ze. Stilzitten is niks voor hen en tja, bedrijfshulp inhuren is ook zowat. Ook al zijn veel boerenbedrijven ervoor verzekerd, er in geval van zwangerschap ook echt gebruik van maken is een tweede.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zelfstandig

  Alle kleine zelfstandigen hebben met hetzelfde probleem te maken (vrouwelijk dan )
  En als je bij de overheid werkt is het het beste geregeld.

 • no-profile-image

  Henk

  Maak er niet zo'n drama van a.u.b. Toen mijn vrouw 14 jaar geleden zwanger was van onze oudste, liep ze de avond voor de bevalling nog rustig ff een kruiwagen mais te vullen aan de kuil.

 • no-profile-image

  geniet van de zwangerschap

  Natuurlijk moet men zuinig zijn op het eigen lichaam, en al helemaal tijdens de zwangerschap! Maar ja op het boerenerf gaat het wel anders dan op een flatje 5 hoog, dat geloof ik graag! Maar zoals het hier in de weblogs steeds neergezet wordt, dan vraag ik mij wel eens af “hoe komt ze erbij” Dikwijls lijkt het mij dat extremen hier geplaatst worden als zijnde standaard! Wij zouden hier als boer bijna een complex van moeten krijgen,maar misschien is dat ook de bedoeling? Boer zijn is een manier van leven die dikwijls door de burger niet begrepen wordt. Al deze weblogs lezende zal ik mijn twee dochters welke dol zijn op mij (boer), maar ten strengste afraden te kijken te ruiken, laat staan te trouwen met een boer!

Of registreer je om te kunnen reageren.