Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Depri door verwaarlozing

Beton is hier niet goed als er geen betonijzer uitsteekt. De drainage- en irrigatiekanalen zijn meestal verzakt. Onderhoud gebeurt niet door gebrek aan vaklui. Ik word er depri van!

Het is gelukkig weer groen in Centraal-Azië, en ik voel me meteen een stuk beter. Na een beetje nadenken waarom ik hier in de winter altijd een beetje depri word, kwam er een hele serie redenen naar boven. Het is niet zozeer het weer, maar bijvoorbeeld al het zwerfafval dat - als er geen sneeuw ligt - als een soort plastic begroeiing de grond bedekt. Weinig staat hier netjes rechtop of haaks op elkaar. Alle betonnen elementen van afscheidingen rond officiële gebouwen staan schots en scheef. Vaak worden zaken hier met staaldraad overeind gehouden. Met houten wiggen is ooit geprobeerd de elementen te ‘stellen’ in de voetstukken, maar wat doet een houten wig tegen een ton beton? Het lijkt wel alsof beton hier niet goed is als er geen betonijzer uitsteekt.

Drainagekanalen meestal verzakt

De meeste trappen in flats hebben niet een stalen beschermingsrand tegen slijtage op de treden, maar zijn gewoon afgesleten tot de eerste bewapening, die de rol van beschermingsstrip op zich genomen heeft. Drainage- en/of irrigatiekanalen zijn meestal verzakt, waardoor water niet uitkomt waar het heen moet maar lokaal een klein moeras produceert of, in ergere gevallen, hele straten blank zet. Grote delen van muren van flats ‘smelten’ weg omdat de afvoerpijp van de goten verstopt is en de bakstenen oplossen in het water. Asfaltwegen lijken vaak meer op Bros-chocolade dan op wat anders, en daarom rijdt iedereen in een soort van slalom om de gaten heen.

Snel gaten opvullen voor president

De president van Tadzjikistan komt deze week naar Khujand om het nieuwe stadion te openen. Toen ik er was werd er daarom druk gewerkt aan de hoofdweg door de stad: nog even snel alle waterleidingen door de straat vernieuwen en dan een laagje nieuw asfalt over het oude asfalt en over alle gevulde potholes inclusief die sleuven van de nieuwe waterleidingen die zijn gevuld met grond en puin, en alles ziet er weer als nieuw uit voor zolang het nodig is: tot na het presidentiële bezoek. Daarna mag de zondvloed weer komen.

Gloednieuwe weg is alleen voor de show

Op weg naar het vliegveld van Khujand in de Lada van Mansoor beuk ik een paar keer met mijn kop tegen het dak. Ik merk op dat met het presidentiële bezoek deze weg dus ook wel een opknapbeurt zal krijgen. Mansoor lacht en zegt: “Wacht maar even, ik zal je mijn antwoord laten zien!” Aangekomen bij het vliegveld rijdt hij 10 meter voorbij de parkeerplaats, en daar is een spiksplinternieuwe weg met mooie aanplant van coniferen, vlaggenhouders aan de lantaarnpalen,en alle belijning. Kortom, alles is zoals jee zou verwachten van een verbindingsweg tussen vliegveld en stad. Alleen… hier is de weg afgesloten met een groot harmonicahek op wielen. Het is alleen open als de president komt. Waarschijnlijk weet die niet eens hoe beroerd de meeste wegen in zijn land zijn? De president van het Afrikaanse Tanzania, Nyerere, zei ooit eens tijdens een bezoek: “Als ik in de toekomst stik in de lucht van cement en verse verf, vallen er koppen: onderhoud doe je niet alleen als de president komt!”

Gebrek aan geld, motivatie en vaklui

Ja, het is deels gebrek aan geld, deels aan motivatie, maar het is ook gebrek aan vaklui, die zowel op school als in de praktijk met goede materialen hun vak hebben geleerd en daarvoor loon naar werk krijgen. De opleidingen op de technische scholen in Nederland zorgen er toch maar voor dat Nederland voldoende vakmensen blijft houden. Hier is het een kapotte zaak: de beste vaklui werken in Dubai of Rusland en er is niemand die de nieuwe werkers de fijne kneepjes van het vak kan leren. Misschien moeten er naast programma’s ter ondersteuning van het wetenschappelijke onderwijs toch ook maar eens wat meer programma’s voor de ondersteuning van het technisch onderwijs komen? Goed voor de veiligheid en moreel van mensen hier, die zoals de foto’s laten zien, al min of meer als de norm zijn gaan zien. Zoals Bert’s boerenverstand wonderen verricht op bedrijven, kunnen ze hier ook timmermansogen en nog veel meer gebruiken!

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    josien kapma

    Aaargh, herkenbaar! Maar ik dacht dat jij ertegen kon of oplossingen voor had. Eén voordeel: als je jarenlang ziet wat er allemaal slecht kan werken geniet je veel meer van alles wat wél werkt.

  • no-profile-image

    ronald bosch

    Ik lees je verhalen via het web.

Of registreer je om te kunnen reageren.