Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Bedrijf boert achteruit

Slecht ruwvoer eist nu zijn tol. De matige huisvesting verergert de zaak. De vruchtbaarheid daalt in rap tempo.

Het gaat niet goed op het bedrijf hier in Kazachstan, waar ik bijna dagelijks kom. De melkproductie valt nog niet eens tegen, als je kijkt naar het rantsoen. Dat is erg schraal, zowel in hoeveelheid als kwaliteit. Er is namelijk veel te weinig ruwvoer gewonnen in de droge zomers van 2007 en 2008. Het rantsoen bestond afgelopen winter dus voornamelijk uit snijmais en bierbostel, aangevuld met wat vitaminen en mineralen. De snijmais telt echter amper korrels. Gelukkig brouwt de bierfabriek nog regelmatig. De hoeveelheid vitaminen en mineralen in het rantsoen was veel te krap voor dit eenzijdige rantsoen.

Vruchtbaarheid

Op zo'n rantsoen valt de vruchtbaarheid natuurlijk direct tegen. Na afkalven bleven veel koeien aan de nageboorte staan, en van de 200 koeien die deze winter afkalfden, hebben zeker 30 de baarmoeder eruit geduwd. Ik navraag gedaan bij de dierenarts en die noemt gebrekkige vitaminen- en mineralenvoorziening als mogelijke oorzaak, zeker als ook pinken met het probleem kampen, en dat is hier het geval.

Blubberzooi

Dat de dieren hier aan de nageboorte blijven staan, is ook niet gek als je niet goed voert en als je ziet onder welke omstandigheden die arme koeien staan en afkalven. Dat is namelijk een blubberzooi, zie de foto. Dus ben ik met elke koe een paar dagen bezig om het dier te behandelen, zodat aan de nageboorte blijven staan niet verergert tot een fikse baarmoederontsteking.
Wat opvalt, is dat er weinig kalfsziekte optreedt. Ze geven de koeien hier direct na het afkalven een emmer water met heel veel suiker erin opgelost. Dat lijkt dus wel te werken.

Net een open gierkelder

Als je de foto's ziet, is het ook niet gek dat hier allerhande ziekten de kop op steken. Het is er net een open gierkelder als het wat geregend heeft. De droogstaande koeien en pinken staan niet eens onder dak. Ik heb vorig jaar nog een bouwtekening gemaakt om een bestaande stal om te bouwen zodat er 120 boxen in kunnen. De kosten zullen zeer laag blijven, want alles kan lokaal gemaakt worden. Maar daar wil het management niet aan.

Foto's: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  ha bert Ik reed er vanmiddag nog langs en moest aan je denken wat een zooitje de moed zou je in de schoenen zakken STERKTE

 • no-profile-image

  john

  eigenlijk wel raar dat in rusland nog steeds van deze bedrijven overleven terwijl hier in nederland de bedrijven de concurrentiestrijd niet bij kunnen benen... instellen van een flexibel quatum voor alle voedselproducten geeft rust op de markt en door een goede prijsstelling is het mogelijk om ook duurzame investeringen te doen voor milieu en dierwelzijn. maakt het de consument nu iets uit of er 10 of 12 procent van het inkomen besteed wordt aan voedsel? Daarom hebben ze het in rusland of kazachstan veel beter bekeken. 300 koeien extra houden is makkelijker dan 300 koeien laten produceren voor een veestapel van 600 koeien. Wij komen nu in een tijd waarin weer veel overheidsbemoeienis komt ( niet alleen de landbouw maar alle sectoren deze keer) :at ieder land en quatum instellen voor de benodigde hoevelheid waarna iedere ondernemer in kan vullen hoe dit het beste kan.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Bert,
  Kun jij me helpen aan een klauwbekapper die in Rusland werkt en bereid is les te geven aan mensen op het bedrijf waar ik werk in Kaluga Oblast? De directei heeft geen idee waar zo'n man te vinden, ze zeggen alleen dat in Rusland dit werk is voorbehouden aan een veearts en dei hebben ze niet. Ik betwijfel of dit waar is, maar de zootechnischen mag dit volgens de directeur /eigenaar niet doen. Deze laatste heeft geen verstand van landbouw en zou dus best bij de poot genomen kunnen worden. Ik wil dat de mensen het leren en ook doen.

 • no-profile-image

  Jan

  Bert.
  Jij met al je vlijt.Waarom help je de mensen niet die jouw zoeken.
  Velen zegen jij te recht voor bol.Maar kerel weet wel wat ie doet.Ga er dan voor man

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Han
  Je kerel komt er aan

  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert zou jij Arie willen zeggen dat op dit moment mijn @mail wel kan ontvangen
  maar niet versturen en nu geen tijd om iemand te laten komen om dit op te lossen Maar wat betreft die vloeistof om met een paar liter per Ha. je P H te corrigeren er zijn er die dat hier in de 80er jaren ook geprobeerd hebben maar volgens mij heb je gewoon TOnnen calcium nodig om dat te doen, je hoort er ook nooit meer van.
  Groeten aan jou en Arie

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Ja knudde met jouw daar. alle emails krijg ik terug als onbezorgbaar aan je.
  Maar lees die ens van mij en je woond daar zo vlak bij dat bedrijf.Nou ja wat betekend 1000 km?vriend heeft toch helicopter.
  Dat bedrijf zou hier komen en die zeggen tegen blutsers hier dat ze een ca hebben waar water bij moet en dan op 1 ha +-40 gram hun ca moet en dan alle goeds doet.Nou ikke dat niet geloven.Maar misschien heb je daar eerder wat van gehoord van dat bedrijf.
  Arie je reactie ook gelezen dus beiden kunnen we gerust slapen dat er met Ed niks ernstigs aan de hand is.Gelukkig want we hebben je nodig zo af en toe van daar ver weg naar hier ver weg.Anders leren we niks meer hier.
  Groeten
  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han,

  Ik werk dan niet in Rusland als pootbekapper, maar ben begonnen. We hebben elkaar wel ontmoet, heb je ook gemaild. Dus misschien kan ik je helpen, ze wat opleren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.