Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Acht uur vliegen voor advies

Afstanden zijn maar betrekkelijk. Hier vinden ze acht uur vliegen nog ‘dichtbij’ als het gaat om een geitenbedrijf weer op de rails te zetten.

‘Ik hoor dat je nu in de buurt woont.’ Dat bericht kreeg ik via de email toen we enkele maanden in Alberta woonden. Het kwam van een kaasmaker in Californië. Ik had in het verleden contact met hem over de voeding en houderij van melkgeiten. Het was niet zo eenvoudig om vanuit Nederland deze mensen van goede raad te voorzien.

Producten van geitenmelk staan erg in de belangstelling en dus is de geitenhouderij voor veel bedrijven interessant. Nu blijkt dat deze kaasmakers overwegen om een eigen geitenbedrijf op te zetten. Hun toeleveranciers kunnen namelijk maar moeilijk op productie blijven.
Ik denk dat dit hoofdzakelijk komt door gebrek aan goed management en kennis. Ik stelde dan ook voor om een keer een kijkje te nemen in Californië en dan een plan op te zetten. Hier hadden ze wel oren naar, dus enkele weken geleden stapte ik in het vliegtuig en was even lang onderweg als ik vanuit Nederland geweest zou zijn.
Ik word heel goed ontvangen en ervaar de temperatuur van 15 graden als lekker warm na de koude winter. Het is in Californië al lekker groen en het gras groeit volop. Het noorden van Californië heeft hetzelfde klimaat als Nederland.

Bedrijf weer op de rails zetten

De planning is om eerst een bedrijf te bezoeken en in de middag een lezing te geven over geitenhouderij en mijn ervaringen met het opstarten van bedrijven.
Het eerste bedrijf dat we bezoeken is van een vrouw die het samen met haar dochter en schoonzoon runt. Ze hebben ook nog twee fulltime krachten in dienst. Op dit bedrijf is het slecht gesteld met de productie. Veel dieren zijn ziek of kreupel en laten de melk zitten.
Tijdens mijn bezichtiging van het bedrijf besluit ik om mijn boodschap tactisch, maar eerlijk te brengen. Het valt in goede aarde. Mijn waarnemingen waren voor hen natuurlijk niet nieuw. Mijn aanbevelingen en oplossingen voor de problemen kosten echter geld en dat is wat nu niet ruim voorradig was.
Voor de 800 geiten die er worden gemolken, is het volgens mij niet nodig om met vijf mensen te werken. Door de ongeorganiseerde werkwijze kon het echter niet anders. De routing op het bedrijf is slecht, ze moeten bij elke investering in gebouwen rekening houden met de dierbewegingen en de tractorroute op het bedrijf.

Melken vreet tijd

Het melken duurt hier veel te lang door een slecht opdrijfsysteem van de dieren. Na het melken moeten de geiten nog twee uur wachten voor het voer gemengd en voorgedraaid is. Kortom, de geiten staan ongeveer tien uur per dag te wachten om gemolken en gevoerd te worden.
Veel dieren zijn zo slecht dat ze nooit meer melk gaan geven. Ik adviseerde dan ook om tien procent van de dieren te ruimen en de overige dieren lekker in te strooien in de overige ruimte. Het voeren moet voortaan tijdens het melken gebeuren en er moet een goed opdrijfhek geïnstalleerd worden. De werknemers kunnen de komende weken gebruiken om rommel op te ruimen en zo de zaak weer op orde te brengen.

Ik kreeg enkele dagen terug een email van deze mevrouw waarin ze schreef dat er 70 dieren geruimd waren, de geiten veel gelukkiger waren en dat ze ongeveer 70 liter melk per melkmaal meer melken.

Groepssessie met barbecue

De lezing in de middag werd goed ontvangen en de tien aanwezige producenten gingen met veel nieuwe ideeën naar huis. Natuurlijk is in de avond een lekkere BBQ georganiseerd en zijn alle wereldproblemen onder het genot van een biertje even opgelost.

De volgende dag weer naar huis en blij om weer in Edmonton aan de grond te staan. Het was lekker zonnig weer en de bladeren aan de bomen beginnen te ontluiken. Snel naar huis, een ritje van slechts 5 uur. En weer verder met de opbouw van ons eigen bedrijf. We hebben de zaaimachine klaar staan en de schapen gaan elk moment beginnen met aflammeren.

Foto's: Eric verstappen

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Greet Abbink-Burgers

    Jeetje Eric, wat goed van dat geitenbedrijf zeg, dat ze je advies hebben opgevolgd en dat het nu beter gaat. Mooi en dankbaar werk om te doen. En dan die afstanden ... ongelooflijk en dan zeuren we hier al over een ritje van 2,5 uur om van de ene kant naar de andere kant van Nederland te komen, haha.
    Greet

Of registreer je om te kunnen reageren.