Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vroege lente, vroeg paringsseizoen BOE008095W

Al drie weken hebben we zomers weer, dus alles in de natuur is supervroeg. Het paringsseizoen is daarmee in april ook begonnen… van de meikevers!

In een eerdere weblog ‘Het is Lente’ (6 februari) schreef ik al dat het erg warm was voor de tijd van het jaar. Het is nu 21 april en het is al drie weken zomers weer, met overdag temperaturen van 20 graden of meer. Dit betekent dat de natuur dit jaar supervroeg is.

Vroege kersen tijdig spuiten

De kersenbomen stonden op 9 april al volop in de bloei. Dat is nog vroeger dan vorig jaar, en toen was het al zeer vroeg dat de bomen bloeiden: op 14 april. Dit jaar is er nauwelijks verschil tussen de vroege en de latere rassen, hooguit enkele dagen. Normaliter is bedraagt dit verschil een tot twee weken. De werkdruk was dus extra hoog om alle kersen tijdig te spuiten. De grote angst is nu natuurlijk dat ‘april doet wat hij wil’, oftewel: er komt één nachtje nachtvorst en de kersenvruchten lopen veel schade op.

Groene tarwe, gele raapvelden

De velden met raapzaad staan ook in bloei. Prachtige, uitgestrekte, gele velden. Dat kijkt altijd mooi. Onze streek is nu op haar mooist: witte bloeiende kersen en appelvelden, de groene tarwe die de grond uit blaast, en de gele raapvelden. Op zich prachtig om in deze periode er met de fiets erop uit te trekken. Ware het niet dat we hier géén fietspaden kennen en je dus met de fiets met gevaar voor eigen leven (want hier rijden alleen maar Schumachertjes) op hobbelige wegen mag fietsen.

Meikever komt al in april uit de grond

Ook de ‘orgona’-struik, met haar paarse of witte bloemen staat al volop in de bloei. Dit is grofweg drie weken vroeger dan gebruikelijk. Zowel de in bloei staande kersenbomen, appelbomen als orgonastruiken zijn een waar feest voor kevers. Hier in Hongarije hebben we nogal groot uitgevallen kevertjes, de zogenoemde ‘cserebogár’ (meikever). Deze kever leeft het grootste deel van zijn leven onder de grond en komt als volwassen kever alleen in mei (dit jaar dus al rond half april!) enkele weken uit de grond om te genieten van het leven... Jawel, dan vieren ze het paringsseizoen. Twee tot vier volle weken lekker beesten in de buitenlucht, proberen zoveel mogelijk contacten te scoren.

Kevers hebben wekenlang één grote orgie

Rondom de kersenbomen zie je bij het invallen van de duisternis hele zwermen wildenthousiaste kevers. Als je dan lekker buiten zit, willen ze wel eens in hun enthousiasme tegen je aanvliegen. Maatje 41 is voldoende om hun enthousiasme te stoppen...
De volwassen kevers stoppen de eieren in de grond. Die groeien uit tot larven. Na enkele jaren in de donkere wereld van de grond te hebben geleefd, komen die bovengronds en beleven dan één grote orgie van twee tot vier weken. Ach ja, dat kun je een korte periode vinden en daarom zielig vinden. Anderzijds is het altijd nog beter dan het leven van een eendagsvlieg.

Foto's: Ronald Scholten

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    Ronald,


    Een scheut van 100 gr/ha ACTARA (10.700 ft voor 250gram) op die Bogar(s) en je saldo schiet omhoog

Of registreer je om te kunnen reageren.