Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Voorjaar: druk op land en met wild

Het weer slaat om en alles komt tegelijk. Het is ineens druk op het eigen bedrijf én in de mechanisatie. Het is de tijd van zaaien, spuiten, en maatregelen tegen wild.

We zijn nu al weer enkele weken in april. Dit is de maand dat iedereen het voorjaar verwacht. De temperatuur schommelt al flink: die gaat op en neer van min 15 tot plus 20 graden. Je kunt op een dag in je auto ‘s morgens de kachel vol aan hebben en in de middag de airco nodig hebben. Dat is Alberta.

Grond verplaatsen, erf verhogen

Ook zakelijk is het van alles wat. We hebben hier een dug-out, ik denk dat je dat in Nederland een waterbassin zou noemen. Dit water is bedoeld voor het drenken van de dieren. We gaan die beluchten en een zzuiveringsfilter in de lijn zetten. Dan kun je het ook gebruiken voor het huis, behalve voor consumptie.
Die dug-out had toch een ontwerpfoutje. We hadden alle grond langs die dug-out gelegd en beseften niet dat die grond zoveel druk op de zijkant geeft dat de klei van onder de dug-out ingedrukt wordt. Nu moet die grond verplaatst worden voordat de dooi invalt, omdat dan de zware machines ook het land en het erf beschadigen. Dus hebben we snel een weg gemaakt in het bos en de rest van de grond op het erf gebracht. We hebben die grond gebruikt om het erf wat te verhogen, op de plek waar we een stal van 80 bij 300 feet (25 bij 92 meter) gaan bouwen.
De kraan en de Cat-kraan zijn echt de beste machines om dit soort werk te verzetten. De Cat klimt gewoon tegen de bomen op, en als ze plat liggen worden ze gewoon op een hoop geduwd.

Waakhonden tegen coyotes, wolven en beren

Ook de man die ons hout had gekocht, is weer terug en gaat verder met het rooien van de bossen rond ons bedrijf. Er is namelijk ruimte nodig voor een goede afrastering. Die willen we dit voorjaar om ons hele bedrijf zetten, om de waakhonden binnen te houden en het meeste wild buiten. De honden zijn bedoeld om de coyotes, wolven en beren op afstand te houden.

Wild drukt hier nog stempel op landbouw

We realiseren ons namelijk dat we in een land terechtgekomen zijn waar de natuur nog echt een stempel op de landbouw drukt. 20 kilometer ten zuiden van ons is een groep wolven begonnen om kalveren te doden en op te eten. Over enkele weken worden de beren wakker en die wandelen gewoon overal doorheen en pakken wat ze voor de voeten komt. Daar moet je dus iets tegen doen.

Coyotes doden schapen en lammeren

Voor ons zijn de coyotes de grootste bedreiging. Ze zijn overal, en ze zijn met veel. Coyotes zijn net zo slim als vossen en groot genoeg om een bedreiging te zijn voor onze schapen. Er zijn voorbeelden bekend waar de coyotes bijna de helft van alle schapen en lammeren van een bedrijf weten te vermoorden in de loop van één zomer. Onze afrastering is dus belangrijk. De honden moeten daarbinnen blijven, bij de schapen.
De machine die de bomen omzaagt, is echt indrukwekkend. Het is een supermachine. In enkele uren kan deze hectares omleggen. De skidder pakt de bomen op en trekt ze naar de rand van het perceel. Daar worden ze opgestapeld. In de loop van het jaar worden ze opgehaald door de houtzagerij.
Terwijl al deze activiteiten plaatsvinden, begint de dooi in te zetten. En de dug-out, waar we zoveel tijd in gestoken hebben, loopt in één dag vol met 4 miljoen liter water. We waren weer eens maar net op tijd met alle voorbereidingen.

Voordeel van crisis: mensen willen graag werken

Het gaat natuurlijk niet vanzelf allemaal zo goed en volgens plan. We moeten de mensen die voor ons werken wel in ere houden. Ze staan netjes klaar en leveren goed werk. Dat is misschien wel een beetje het voordeel van de crisis. Iedereen wil graag werken omdat veel investeringen op dit moment uitgesteld worden.

Voorjaarsmachines klaar krijgen

Ook mijn werk gaat goed. De mensen raken al een beetje gewend aan deze drukke Nederlander, die altijd terugkomt op lopende zaken. Langzaamaan beginnen de verzoeken om informatie binnen te komen en worden de eerste grotere projecten uitgevoerd. We zijn nu volop bezig om de voorjaarsmachines klaar te krijgen. Als het land opdroogt, moet in een tijdsbestek van drie weken alles gezaaid worden. Vervolgens is het tijd om tegen onkruid te spuiten. Dat moet binnen twee weken gebeurd zijn. En dan te bedenken dat hier bedrijven zijn met meer dan 10.000 acres, ongeveer 4.500 hectare… Ik heb gelukkig nog maar 30 hectare gras te zaaien. Daarmee ben ik afgelopen najaar gestopt toen het begon te sneeuwen.
Ja, het voorjaar is altijd een fijne én een drukke tijd.

Foto's: Eric Verstappen

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Eric

    Hallo, ik lees met verbazing en respect jullie bericht op de site. Ik ben voornemens om te willen gaan werken in de agrarische of veehouderij sector. Mijn roots en opleiding liggen in de akkerbouw. Na een 15 jaar werkzaam te zijn geweest als zelfstandig ondernemer in de milieusector zoek ik nu geheel wat anders. Een vriend van mij is richting BC gegaan, mij maakt het niet zoveel uit, bij bezoek bij hem ben ik verknocht geraakt aan Canada. Kan ik bij jullie wat werken en jagen combineren? i.a. en gr Eric

Of registreer je om te kunnen reageren.