Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Verstoppertje spelen

De bestrijding van dierziekten is in Kazachstan een rommeltje. Zieke dieren hangen als gezond aan de haak, een groot gevaar voor de volksgezondheid. Zolang er geen geld beschikbaar komt, verandert er echter niets.

Ik zag afgelopen weekend op internet dat een rundvee bedrijf in Amerika verdacht werd van een tuberculosebesmetting. Daar viel zelfs wat paniek te bespeuren. Dan merk ik weer eens het grote verschil met de situatie hier in Kazachstan.

Rundveehouders moeten in Kazachstan twee keer per jaar hun dieren laten testen op tuberculose. Een bedrijf in de omgeving met ruim 200 koeien, waar ik maar weinig kom, heeft tien dagen geleden deze testen laten uitvoeren. Van de 200 koeien zijn er dan gewoonlijk drie of vier positief. Maar deze week kwamen er 64 koeien als verdacht of positief uit de test door gezwellen op de testplaats.
Normaal verkoopt het bedrijf de positief geteste koeien aan een slager die het vlees als gezond op de markt brengt. Dat is dan natuurlijk wel een gevaar voor de volksgezondheid, maar dat terzijde.
Nu 64 dieren positief zijn getest en er zeker 30 zijn die al tuberculose hebben, is die uitweg niet mogelijk. Deze dieren mogen niet geslacht worden. De melk gaat ondertussen nog steeds de melktank in en naar de fabriek. Die verwerkt deze melk als ziektevrij, vaak dagverse melkproducten. Niet zo best, want de consument krijgt de bacterie dan zo binnen.

Koeien verstoppen voor de inspectie

De vele positieve dieren zijn aanleiding voor een inspectie van de regionale gezondheidsdienst. Maar die zal niets uitwijzen. De inspecteurs zullen de zieke dieren namelijk niet vinden. De 64 koeien worden ’s morgens vroeg gemolken en gaan daarna meteen de heuvels in met een oppasser erbij. Na 17.00 uur gaan de dieren weer terug de stal in bij de andere koeien. Het bedrijf verstopt de koeien dus. Met als gevolg dat straks alle koeien tuberculose hebben, en waarschijnlijk de werknemers ook, en hun kinderen, en de volwassenen die de melk vers op het bedrijf kopen.
De besmette koeien komen in de heuvels ook nog eens in contact met de koeien van de dorpsboeren, zodat die ook besmet raken. Hoewel, het gros daarvan heeft toch al tuberculose. Dat is algemeen bekend.

Geld nodig voor gezonde veestapel

Hier dreigt een kringloop zonder einde. Hoe dit afloopt? Ik weet het niet. Maar zolang de overheid alleen maar een wet uitvaardigt dat besmette dieren geslacht moeten worden, verbetert er niets. Er is geld nodig voor de opbouw of aankoop van een gezonde veestapel. Ziektevrije dieren zullen uit het buitenland moeten komen, want wat ik hier schets voor tuberculose geldt net zo goed voor mkz en abortus bang.
Deze besmettelijke ziekten worden in het hele land verzwegen door veehouders en overheid. Gevolg is dat er nooit een gezondheidsstatus wordt behaald. Mét grote risico’s voor de volksgezondheid.

Veel mensen hebben hier dan ook tuberculose. Hoeveel, dat word je nooit gewaar. Zoals altijd treft het de armste mensen het eerst. Die komen ook pas in het ziekenhuis terecht als het al te laat is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lie

  Koeien die positief testen voor TBC zijn niet meteen een gevaar voor de volksgezondheid, ik ben niet op de hoogte hoe de inspectiedienst daar aan de slachtlijn inspecteert maar over het algemeen gebeurt dat door o.a. incisie van bepaalde lymfknopen want
  TBC wordt allereerst gevonden in de lymfknopen in de kop en de longen. Wanneer een positief testende koe geen pathologische veranderingen heeft in de lymfknopen is het vlees nog steeds geschikt voor consumptie en is er geen gevaar voor de volkgezondheid. In de USA reageren ze erg sterk wanneer er TBC gevonden wordt omdat ze een TBC negatief land zijn.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Lie,

  Als je weet hoe die landen werken, zou je er geen vraagteken bij zetten.

 • no-profile-image

  Lie

  Jeroen ik zet geen vraagtekens bij hoe die landen werken. Zoals Bert al zegt is er geld voor nodig om dit probleem aan te pakken.
  Ik mag erg graag Bert z'n ervaringen lezen en ik dacht alleen maar een beetje informatie te geven over TBC, via mijn werk ben ik betrokken geweest met TB positieve koeien.

 • no-profile-image

  Wim

  Dat verstoppertje spelen kan overal gebeuren, ook bij ons hier in nederland!
  Nu is dit door de gele nummerplaten in 4-voud op elk rund wat lastiger, maar alles is mogelijk. Zo heeft hier een aantal jaar geleden een "gevalletje verstoppertje spelen"de kranten gehaald. Bij een veehandelaar/vetmester verdwenen op 1 nacht meer dan 100 runderen nadat de AID sporen van illegale groeibevorderaars had gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.