Rundveehouderij

Achtergrond

Stripbeweiding gaat weiderobot helpen

Technisch gezien doet de mobiele melkrobot van Animal Sciences Group (ASG) het goed in de wei. Om de koeien nog beter te laten komen, passen onderzoekers dit seizoen stripbeweiding toe op de proefboerderij in Zegveld.

Dit vertelt onderzoeker Michel de Haan van ASG. Daarnaast laten de onderzoekers de koeien dit seizoen geleidelijk aan langer in de weide. Verder gaat het aantal koeien dat moet worden gemolken van 35 vorig jaar naar nu 60 tot 65 stuks.

Een les uit de vorig jaar gedane proeven is dat de loopafstand tot de weide-melkrobot niet te groot mag zijn. Vorig jaar moesten de koeien vaak flinke afstanden afleggen voordat ze bij de melkrobot konden komen. Gevolg was dat nogal wat koeien liever bleven liggen. Het gemiddelde aantal melkingen per koe per dag kwam in de wei uit op 1,9, in de stalperiode kwam dat aantal uit op 2,6 gemiddeld. Daarom worden dit jaar blokken weiland rondom de melkrobot afgezet, met een maximale loopafstand van 325 meter. Het grasaanbod moet daarbij 900 tot 1.000 kilo droge stof per hectare zijn. Dat komt neer op een graslengte van 11 tot 12 centimeter.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.